• Пон. јун 24th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

61. TID 2016. U SRBIJI

ByJovan Jarić

јул 20, 2016 #Dunav, #regata, #TID

Iz nemačkog grada Ingolštat, 18. juna 2016 godine, po 61. put krenula je najstarija, najduža i najveća, međunarodna, sportsko rekreativna turistička kajak, kanu i veslačka regata na svetu. Oko 150 kajakaša krenulo je na put dug preko 2500 kilometara ka obali Crnog mora. Svetski kajakaši kampovaće u šezdesetjednom mestu duž Dunava u 8 zemalja.

Put od 2515 kilometara prevalićemo za 75 dana. Za to vreme u 12 gradova imaćemo po jedan slobodan dan koji možemo iskoristiti za razgledanje grada i okoline, izlete, snabdevanje i odmor posle napornih etapa. Interesantan je podatak da je polovina dužine regate baš kod Sremskih Karlovaca, posle 39 dana veslanja. Organizator TID regate kroz Srbiju je Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije uz pomoć domaćina Turističkih organizacija, opština i gradova kroz koje prolazimo.

Princip regate je dnevno veslanje i noćenje u predhodno određenim etapnim mestima. Kajakaši uz predhodnu najavu i dogovor sa organizatorom mogu se priključiti ili isključiti gde žele u zavisnosti od svoje fizičke spreme i slobodnog vremena. Regata prolazi pored 10, a zaustavlja se u 8 zemalja. Za sada ovoj velikoj družini nisu se priključile samo Moldavija i Ukrajina. Regata boravi u četiri glavna grada Evrpe: Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd.

Ove godine na regati imamo zavidan broj mladih ljudi iz različitih zemalja željnih dokazivanja, koji žele da upoznaju nove predele, kulture, običaje, tradiciju i ljude. Najstariji učesnik regate je naš kanuista, Milan Sekulić iz Novog Sada. Pored toga što je najstariji on je i najbolji ribolovac regate i uz veslanje uvek nađe vremena da nas iznenadi bogatim ulovom. Od Kladova do Crnog mora nam se priključuje gospođa Fon Breska koja je u aprilu napunila 85 godina.

Pripreme za ulazak regate u Srbiju su u završnoj fazi, a domaćini etapnih mesta pobrinuli su se, u skladu sa svojim mogućnostima i ambicijama, da dočekaju i ugoste regataše. U svakom etapnom mestu gradonačelnik sa svojim rukovodstvom dočekuje i pozdravlja učesnike regate i ostaje sa njima na večeri i druženju. U Apatinu, Starom Slankamenu i Brzoj Palanci u okviru večere biće održan muzički ili folklorni program. U Bačkoj Palanci, posetićemo Muzej piva u Čelarevu. Postoji mnogo pivara duž Dunava, ali samo pivara u Čelarevu nudi takav doživljaj kajakašima iz celog sveta. Okupićemo se kod domaćina, slovačke nacionalne manjine u Srbiji u Slovačkom domu. Interesantno je da će učesnici regate sami spremati sebi večeru, rublji paprikaš, za koji materijal obezbeđuje Turistička organizacija Bačka Palanka. U pripremi paprikaša prednjače mađarski regataši a svi ostali su dobri degustatori. U Starom Slankamenu posetićemo vinariju Akuminkum. U Novom Sadu, Beogradu i Smederevu organizovano je turističko razgledanje grada i okoline za sve učesnike regate. U Beogradu će nas dočekati, pozdraviti i prirediti večeru predsednik opštine Palilula gospodin Aleksandar Jovičić sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i predsednikom Kajakaškog saveza Srbije gospodinom Mirkom Nišovićem.

U Olimpiskoj godini, kada na Olimpijadi u Riju Srbiju predstavlja 10 kajakašica i kajakaša sa velikim šansama za osvajanje medalja naša država i rukovodstvo daju veliki značaj i rekreativnom kajaku, koji je osnov za razvoj zdrave i uspešne nacije. TID kajakaši su pozvani da budu vip gosti na velikoj evropskoj tehno žurki u Smederevskoj tvrđavi i neki od njih, već sada, sa zadovoljstvom su prihvatili poziv. U Golubcu posetićemo renoviranu tvrđavu “Golubački grad“ a kod Donjeg Milanovca vizitorski centar „Lepenski vir“. U selu Dobra na Dunavu kuriozitet za zapadne goste je preseće pečenje sa ražnja sa kojim nas tradicionalno dočekuju u opštini Golubac. Predsednik Mesne zajednice je ove godine obećao da će večeru pojačati sa alaskom ribljom čorbom. Na putu ka Velikom Gradištu posetićemo tvrđavu Ram i Srebrno jezero. U opštini Kladovo boravimo četiri dana, od Tekije, preko Fetislama, do Brze Palanke. Proćićemo pored Decembalovog lika isklesanog u steni, kao i Trajanove table, koja se jedino sa vode može videti. Turistička organizacija Kladova organizovaće posete Arheološkom muzeju Đerdapa, Trajanovoj tabli i ostacima Trajanovog mosta a na raspolaganju će nam biti i turistički bicikli sa kojima se organizuju ture do Turn Severina.

U Srbiju, odnosno u Apatin, 20. juna uploviće 120 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Holandije, Švajcarske, Australije i naravno Srbije. Pored činjenice da je Hrvatska uključena u TID organizaciju, da je odnedavno postala članica Evropske unije i da je ove godine predsedavajuća TID organizacijom, njenih učesnika nema. Pojaviće se isključivo na delu svoje teritorije a tek dvojica državljana Hrvatske veslaće rekom Dunav kroz Srbiju.

Posle 588 kilometara i 18 dana učesnici regate će 06. avgusta napustiti Srbiju, uploviti u Bugarsku i nastaviti put ka Crnom moru gde stižemo 02. septembra 2016. Svojom dobrodošlicom, gostoprimstvom i nivoom organizacije R. Srbija će još jednom dokazati svoje kvalitete i opredeljenost prema vrednostima kojima teži. Pozivamo ljubitelje sporta, rekreacije, boravka u prirodi i zdravog načina života da nas posete i pridruže se Dunavskoj regati.

Kontakt osoba: Dejan Jovanović +381 64 3495193; +381 63 276638;
tidejan@gmail.com

Kalendar 61. TID-a na delu kroz Srbiju od 20. 07. 2016 – 06. 08. 2016.

20.07. sreda         APATIN

23.07. subota        BAČKA PALANKA

24.07. nedelja       NOVI SAD

25.07. ponedeljak slobodan dan

26.07. utorak        STARI SLANKAMEN

27.07.  sreda         BEOGRAD – Ada Huja

28.07. četvrtak    slobodan dan

29.07. petak          SMEDEREVO

30.07. subota        VELIKO GRADIŠTE

31.07. nedelja       DOBRA NA DUNAVU

01.08. ponedeljak DONjI MILANOVAC

02.08. utorak        TEKIJA

03.08. sreda          KLADOVO

04.09. četvrtak     slobodan dan

05.08. petak          BRZA PALANKA

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *