• Суб. апр 27th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Drešković: Srne, divokoze, tetrijebe ubijaju i snajperima, građani u opasnosti

Direktor Nacionalnog parka „Prokletije“ Enes Drešković smatra stanje krivolova na Prokletijama i u samom Nacionalnom parku alarmantnim. Navodi da je samo u zadnje vrijeme ubijeno pet divokoza, tri srne, nekoliko zečeva, dvije divlje svinje i jedan tetrijeb, te da su u krivolovu korišćeni i snajperi. Zbog toga krivolov smatra opasnim i po građane.

On je zato uputio pismeni dopis načelniku Odjeljenja bezbjednosti Plav Džemalu Šabotiću u kome naglašava da su analiziranjem trenutne situacije na osnovu izvještaja sa terena došli do vrlo zabrinjavajućih podatka koji se odnose na razvijenost i prisustvo krivolovaca na teritoriji Nacionalnog parka “Prokletrije“.

„Kao što Vam je poznato da je prostor Nacionalnog parka veoma razuđen, te pokriva dvije opštine Plav i Gusinje razumjećete težinu i kompleksnost problema sa kojim se svakodnevno susrećemo. To po sebi govori da krivolovci u određenim zonama mogu ući iz više pravaca, pa sa tri nadzornika koliko je upošljeno u parku krajnje je nemoguće samostalno zaštiti park od krivolova“, kazao je Drešković.

Njihove aktivnosti, uz pomoć inspektora za lovstvo Hakije Jasavića, su u maloj mjeri dale rezultate i oni su procesuirali nadležnim državnim organima one koje su proteklog vikenda zatekli sa oružjem i kerovima u parku. To je, ističe on, svakako malo i nedovoljno da bi do kraja suzbili krivolov.

„Informacijama kojima raspolažemo sa terena, u najugroženijim zonama, a to su Grebaje, Ropojana, Trokuz-Ribljak, Košutica, Treskavac i Babino Poljena prostoru parka i uz samu granicu ubijeno je pet divokoza, tri srne, nekoliko zečeva, dvije divlje svinje i jedan tetrijeb“, kazao je Drešković.

Naglašava da je krivolov u zadnje vrijeme uzeo maha.

„Ukoliko u obzir uzmemo i činjenicu da su sva ova djela izvršena oružjem različitih kalibara pa i snajperima, za koje izvršioci ovih djela nemaju urednu zakonsku dokumentaciju, to je potreba za zajedničkom, sveobuhvatnom akcijom svih nadležnih državnih organa, planinarskih kluba, civilnog sektora, građana i medija, potrebna kako bi otkrili izvršioce pomenutih nehumanih djela i spriječili nova“, jasan je Drešković.

Spreman je, kaže, da javno da sve informacije i imena pojedinaca za koje osnovano i opravdano sumnja da imaju takvu vrtsu naoružanja i da su pojedini među njima potencijalni izvršioci tih nedjela.

„Ono što dodatno zabrinjava jeste da se u većini slučajeva radi o mlađim licima koja sa tom vrstom naoružanja predstavljaju potencijalnu opasnost i za građane. Takođe ostaje upitno ko je sve od njih član lovačkih organizacija iz Plava i Gusinja i zašto niko ne reaguje na rastući broj ovih lica kao i njihovih nedjela“, pita se Drešković.

Kaže da ne želi da vjeruje informacijama da se nakon jedne od njihovih zajedničkih aktivnosti, kada je u pitanju i krivolov, nakon zaplene nelegalnog oružja, za par dana isto vratilo osobama od kojih je bilo oduzeto.

„Pogotovo ne iz razloga što smo u svakoj zajedničkoj akciji, do sada, imali zapažene rezultate. Te i slične informacije koje dolaze od onih kojima smeta NP “Prokletije“ dodatno ohrabruju prestupnike i kao rezultat toga imamo ovoliko prisustvo krivolovaca i odstrela divljači“, kazao je Drešković.

Zato poziva sve nadležne državne institucije i organizacije da se uključe u sprječavanje istrebljenja mnogih vrsta divljači.

Izvor: http://www.cdm.me

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *