• Нед. апр 28th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Brzinski pohod na Everest

ByJovan Jarić

авг 28, 2017

 

Kilian Jornet osvojio najviši vrh sveta za samo 26 sati, bez boca s kiseonikom!

Kilian Jornet je 29-godišnji španski ultramaratonac, skijaš i penjač koji se u ponedjeljak oko ponoći uspeo na Mount Everest nakon samo 26 sati – penjačima u proseku trebaju četiri dana. Da stvar bude bolja, izveo je to bez fiksne užadi i bez dodatne upotrebe kiseonika.

Everest se nalazi na 8.848 metara nadmorske visine i predstavlja ultimativni izazov ljudskom telu čije se funkcioniranje potpuno menja zbog jako niskih temperatura i vrlo male koncentracije kiseonika u vazduhu, a sam uspon je opasan zbog brojnih lavina, strmih i oštrih uspona, te pojave takozvane visinske bolesti. Svake godine planina gasi popriličan broj ljudskih života, a u poslednjih mesec dana čak pet.

Kilian se uspeo severnom, zahtevnijom stranom, prateći tradicionalnu rutu: ABC kamp (6.400 mnv) – Polje 1 (7.000 mnv) – Polje 2 (7.600 mnv) – Polje 3 (8.300 mnv) – vrh. Na visini od 7.700 mnv počeo je da oseća mučninu, povraćao je i dobio grčeve. Ipak, smatrao je da svejedno može uspeti i da je to samo normalna reakcija tela na uslove, pa je nastavio prema vrhu na koji je stigao 26 sati nakon starta. Ovaj poduhvat poslednja je stanica njegovog četvorogodišnjeg projekta „Summits Of My Life” u sklopu kojeg želi postaviti FKT (fastest known time – najbrže poznato vrijeme) za uspone na i silaske s nekoliko najizazovnijih vrhova sveta. Dosad mu je to uspelo na vrhovima Matterhorn, Kilimanjaro, McKinley i Aconcagua.

Na svojoj stranici navodi da je ostvario FKT za uspon na Everest, iako neki izvori spominju uspon šerpe Pemba Dorhe, koji tvrdi da mu je trebalo tek nešto više od osam sati, no to nikad nije provereno. Za silazak Kilianu to nije uspjelo jer je zbog mučnine morao stati i odmoriti pre dolaska u bazni kamp na 5.100 mnv, u kojem je želio da završi svoju avanturu. Stao je dva puta, jednom sam na Polju 3 i drugi put u ABC kampu gde ga je čekao prijatelj Seb Montaz. Ukupno mu je za silazak trebalo 38 sati. Ovo je njegov drugi pokušaj osvajanja Everesta – prvi je bio 2016. godine, no otkazao ga je zbog nepovoljnih vremenskih uslova na planini.

Za ovaj poduhvat pripremao se tako što je dve nedelje boravio na planini visokoj 8.200 metara i trenirao u okružju sa smanjenom koncentracijom kiseonika. U bazni kamp je stigao deset dana pre uspona da bi se aklimatizirao i odradio nekoliko manjih trening-uspona.

Kilian Jornet inače je jedan od najboljih svetskih ultra-trail trkača. Godine 2014. osvojio je svetske kupove u skyrunning-u, vertikalnom kilometru i ultra trčanju. Na nekoliko je staza postavio rekorde, a pobeđivao je na mnogo utrka, uključujući „Ultra Trail Du Mont Blanc”, „Western States Endurance Run” i „Hardrock 100”.

Kroz neobično detinjstvo i odrastanje na planinama, Kilian je stekao mnoge vrednosti koje se danas promovišu kroz sport, a neke od njih su: jednostavnost i poniznost, poštovanje prirode, odgovornost za vlastite postupke, preuzimanje rizika i ostvarivanje snova.

Tekst: Martina Đođo/3sporta.com
Foto: Kilian Jornet Facebook

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *