• Уто. апр 23rd, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Jahorina Ultra-Trail

ByJovan Jarić

авг 28, 2017

 

Poslednjeg vikenda jula održaće se treće izdanje takmičenja „Jahorina Ultra-Trail”…

Ljubitelje trčanja u prirodi 29. i 30. jula očekuje treće izdanje takmičenja „Jahorina Ultra-Trail” u okviru kog će se, kao i prethodnih godina, održati četiri trke različite dužine tako da svako za sebe može pronaći mjeru, izazov ili koji su već parametri bitni kada se odlučuju za prijavu. Za razliku od prethodnih izdanja, staze su potpuno nove i cijeli koncept kako smo ih navigirali je drugačiji, tako da smo mi iz Planinarskog društva „Javorina”, kao organizatori, sigurni da će trkači biti oduševljeni onim što će vidjeti. Pitala sam se prije par dana kada bih mogla trčati koju bih izabrala i zaista nisam znala. Ono što mi trkači mogu zamjeriti s pravom jeste težak izbor za koju se trku odlučiti jer su sve odlične.

Šumskim proplancima i bob stazom

Oni već znaju da mi imamo svoje formate trka Mini, Midi, Maxi i Ultra a jedna od novina jeste da su sve staze sad kružne osim Midi Traila koji ove godine startuje s Baščaršije čime je trka dobila još više na atraktivnosti. Maxi i Ultra startuju na Jahorini, ispred hotela „Bistrica”, gdje je ujedno i cilj. Ovo će trkačima više odgovarati a i nama kao organizatorima će olakšati posao i omogućiti bolju kontrolu i koordinaciju tokom samog takmičenja. Staze se dobrim dijelom podudaraju tako da će se obje ultre spojiti sa stazom Midi Traila kojim su prošle godine trkači bili toliko zadovoljni da smo odlučili i ove dvije najduže trke navigirati istim dijelom. Šta je toliko posebno na tom dijelu? Prije svega podloga koja je raznovrsna jer se sa asfalta prebacujete na livadu, a zatim na planinski puteljak. Potom trčite bob stazom, pa jednostupicama, pa se penjete grebenom Trebevića, trčite planinskim proplancima, bijatlonskom stazom a pri tome krećete s Baščaršije, trčite duž Miljacke, uz strme uske ulice sarajevskog naselja Jarčedoli odakle vam se otvaraju prvi panoramski pogledi na grad da biste na samom vrhu već imali savršen pogled na cijelu sarajevsko-romanijsku regiju po kojoj vijugaju naše staze.

Od mini do ultra

Mini je 14 km duga staza, idealna za brze trkače, za početnike u trail trčanju, ali i za one kojim je Midi koji se održava dan ranije malo pa žele tokom vikenda završiti dvije trke što je sjajna kombinacija jer se savršeno dopunjuju. Midi je duga 34 km i prava poslastica za ljubitelje trčanja u prirodi koji žele izazov nakon kog će biti odmorni za izlazak, druženje na planini i druge aktivnosti. Maxi dug 69 km je za brze ultraše ili one koji će prvi put probati format ultre jer nema mnogo uspona i nije preteška. Aduti ove staze su izvor Miljacke pored kog prolazi i kanjon kojim se spušta do Sarajeva. Ultra je za iskusne trail trkače a dužinom 104 km nudi slijed različitih cjelina zbog kojih nema monotonije na stazi i koje dodatno intenziviraju doživljaj trke. Staza Ultra Traila je toliko posebna i takođe raznovrsna jer trkače vodi na Golu Jahorinu, uz i niz ski staze, nekadašnjom trasom uskotračne pruge koja prolazi kroz kratke tunele, via feratu na Romaniji ispod Novakove pećine, kanjon Miljacke a zatim ostatkom staze već opisanog Midija. Ultra Trail je za one koji se žele pohvaliti da su u jednom danu obletili Jahorinu, Ravnu planinu, Romaniju i Trebević. Kad tako postavim stvari, iskreno, ja bih to voljela imati među svojim uspjećima.

Nismo mali i još rastemo

Osim što smo se mi kao organizatori osnaživali, rasla je i BiH trail zajednica. Dobili smo nove trke ili su se stare ponovo vratile na scenu, tako da je JUT, kao ideja, bio okidač da se mnoge dobre stvari dese u protekle dvije godine. Ono što nas posebno raduje ali i obavezuje jeste da će Maxi Trail biti kvalifikacijska, odnosno ogledna trka za učešće na Svjetskom prvenstvu u trail trčanju koje se 2018. godine održava u Španiji. Trka je međunarodnog karaktera ali će se domaći trail trkači i trkačice takmičiti za ulazak u predselekciju za BiH reprezentaciju a zatim i dobiti priliku da našu zemlju predstavljaju na ovom takmičenju ukoliko na kontrolnoj trci u proljeće naredne godine kondicino zadovolje.

Bezbjednost na stazi

Ono na šta se ove godine posebno fokusiramo jeste sigurnost svih učesnika na stazi tako da kreiramo i zvaničan dokument – politiku trke koja će definisati obaveze organizatora, naših saradnika i učesnika u smislu zaštite svih nas tokom takmičenja. Ovo je jedan jako bitan segment na kom treba kontinurano raditi jer svi moramo biti svjesni odgovornosti koju imamo dok smo na stazi, kako mi organizatori, tako i sami trkači. Staze treba označiti, eventualno opasnija mjesta dodatno obilježiti, raspolagati svim službama koje su ključne za bezbjednost poput policije, civilne zaštite, medicinskih timova, gorske službe spašavanja, te ubrzati procedure angažovanja specijalnih jedinica poput helikopterskog servisa Oružanih snaga BiH, koji nam je na raspolaganju u slučaju hitnih intervencija. Takvih do sada nije bilo, i nadamo se da će tako ostati ali to ne znači da ne trebamo raditi i dalje i nadograđivati dosadašnju praksu.

Povezivanje i saradnja

Lijepa novina je i to da se ove godine povezujemo s drugim trkama u regionu i šire. Osim „100 milja Istre” na kojoj se svake godine predstavljamo i saradnje sa „Sky running ligom Srbije”, uspostavljamo saradnju i s trkama „Ultra Trail Hungary” (Mađarska), „Cappadocia Ultra Trail” (Turska) i „Tryavna Ultra” (Bugarska). To znači veću vidljivost naše trke na njihovim takmičenjima što nama svakako donosi nove učesnike ali i nova iskustva našim trkačima koje vodimo na njihove trke.

Svoj dolazak su nam najavili i neki jako dobri trail trkači, što svakako podiže rejting trke. Očekujemo i dosta domaćih atletičara koji nakon cestovnih žele učestvovati i na trail trkama što je dobar pokazatelj da je ovo trend koji će rasti, baš onako kao i u drugim zemljama. Nama je svaki učesnik zapravo bitan. Jednako nas raduje što su tu oni koji su u ovom sportu izuzetno dobri, oni koji su uz nas počinjali i sad stasavaju u trail trkače s iskustvom i oni kojima će ovo biti prva trail trka.

Brendiranje trke i partneri

Organizovati međunarodnu trku u Bosni i Hercegovini nije ni malo lak zadatak! Posebno ako se radi o takmičenju u trail trčanju koje je nedovoljno promovisano, posebno ako trke prolaze kroz više administartivnih jedinica, opština i entiteta, i posebno ako uz samu organizaciju takmičenja uspostavljate i uređujete staze, tražite pouzdane partnere i pokušavate omasoviti planinarenje i trčanje, te tako stvoriti nove trail trkače. „Jahorina Ultra-Trail” nije samo trka. Sada je to već pokret koji se bori za određene vrijednosti u društvu, zalaže za zaštitu životne sredine, razvoj lokalnih zajednica kroz razvoj outdoora, promociju BiH planina kao destinacija za aktivan odmor, volonterizam i zajedništvo, trčanje kao oblik rekreacije za sve!

Za razliku od cestovnih, trail trke nemaju veliku masovnost niti publiku. Partnerima i sponzorima trebate objasniti da njihov baner na trail trci neće vidjeti 10.000 pari očiju ali da postoje drugi načini koji će im donijeti publicitet. Realizujući društveno korisne projekte postali smo interesantni kompanijama poput Molson Coorsa, Šumskog gazdinstva „Sjemeć”, „Kakanj Cement”, Tropica, Vitinke, Toyote, Canona, Red Bulla koji nas žele podržati jer sponzori više neće klasične oglase i pozicioniranje logotipa na reklamnom materijalu. Žele da budu dio promjena koje unosimo u društvo, žele da ostave trag u zajednici. Takođe, izuzetno nam je drago što stasavamo uz neke domaće kompanije, kao što je „Grafo Balkan Tekstil” koji postaje lider na BiH tržištu u proizvodnji sportske odjeće, ali i lider u podršci razvoju trkačkog sporta u BiH.

Prepoznatljivost

Šira društvena zajednica u BiH je nakon više od tri godine našeg intenzivnog rada upoznata s trkom jer ona ima najveću vidljivost ali znaju i za ostale stvari koje tokom priprema realizujemo. Čestitaju nam na sjajnoj promociji koju smo donijeli Jahorini jer, zahvaljujući našim kampanjama, svi su kroz narative, fotografije ili vidio materijale upoznali Jahorinu ljeti. Moram reći da prije tri godine, kada sam tragala za ljetnim fotografijama Jahorine koje bi nam organizacije vezane za promociju planine ustupile na korištenje, nije bilo kvalitetnih fotografija koje dokumentuju njenu ljepotu već smo iste posuđivali od prijatelja. Međutim, vremenom smo uspjeli izraditi vizuale koji najbolje komuniciraju s našom publikom, u prelijepe krajolike pozicionirali trkače, te ispričali priču o Jahorini i trčanju na njoj. Ne samo o trčanju na Jahorini, već i na Trebeviću, Romaniji, Ravnoj planini, Visočniku i Sjemeću.

Jahorina Ultra Trail” Team

Ono na šta smo posebno ponosni, a što svakako doprinosi popularizaciji trail trčanja jesu uspjesi „Jahorina Ultra-Trail Teama” tako da smo se prošle godine peli na pobjedničko postolje 18 puta na trkama širom regiona. Osim dobrog plasmana i promocije trail trčanja, cilj nam je i da afirmišemo vrhunske trkače ali i da jednostavno povežemo trkače iz regiona pa smo tako prošle godine kao ekipa u Istri istrčali 100 milja a čim naša trka prođe, kreću intenzivne pripreme za organizovani kolektivni odlazak u Tursku na „Cappadocia Ultra Trail”.

Prijave za volontere

U toku su prijave volontera koji nam žele pomoći u organizaciji trke tako da pozivam sve one koji žele svoje vrijeme, znanje i iskustvo podijeliti s nama da se prijave tako što će popuniti jednostavan elektronski obrazac. Deset volonterskih pozicija čuvamo za volontere iz inostranstva tako da su oni koji žele da dođu dobrodošli. Koliko god da se mi iz organizacijskog tima „Jahorina Ultra Traila” trudimo da tokom godine pripremimo sve za trku, ipak su najzaslužniji za njenu realizaciju upravo volonteri.

Tekst: Sanja Kavaz
Foto: Adnan Bubalo, Jadran Čilić, Sanja Kavaz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *