• Уто. апр 23rd, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Baba planina, Dimitar Ilievski – Murato

ByJovan Jarić

јан 6, 2016

Domom upravlja PSK „Pelister“, Bitola Nalazi se na obali Golemog jezera na 2218 mnv u Nacionalnom parku „Pelister”. Može da se dođe sa terenskim vozilom ili peške od sela Nižepolje (oko 3 sata hoda). Ima kapacitet od 50 kreveta, kuhinju i veliku trpezariju. Mogu da se nose hrana i piće ili može da se kupi u domu uz prethodni dogovor sa domaćinima. Radi svakog vikenda (petak-nedelja) od 1. maja do 1. novembra. Radnim danima i zimi se otvara uz prethodni kontakt sa domarima. Planinarenje: uspon na vrh Pelister (oko 2 sata), treking do pl. doma Neolica, preko vrha Muza za 5-6 sati, treking do sela Brajčino na Prespanskom jezeru za 3-4 sata i još mnogo toga…

Kontakt: Pepo +389 75 45 87 82, Igor +389 78 39 57 45, psk.pelister.bt@gmail.com

2 thoughts on “Baba planina, Dimitar Ilievski – Murato”
 1. Dobar dan. Imam jedno pitanje. Da li je moguče napraviti kružan put od hotela Molika do vrha Pelistera i dalje do Golemog jezera i od jezera nazad do hotela? Koliko sati bi trebalo za ovaj put? Znači, kuča je otvorena od petka do nedelje u septembru? Može se i nešto toplo pojesti u kuči?

  Hvala puno na odgovorima!

  Pozdrav iz Slovenije, Kristijan.

 2. Dobar dan.
  Može da se uradi kružni put, ali obično se ide kamenom stazom „rocky trail“ do vrha i nazad kroz šumu preko poljske bolnice nazad do hotela Molika. Za tu turu treba oko 9-10 sati. To je najčešća varijanta kružne staze bez doma na Golemom jezeru. Ako biste hteli do doma, do njega od vrha Pelister ima dva sata hoda. U tom slučaju bi vam trebalo 5 + 2 +2 (nazad do vrha) + 4-5 sati, mislim da je to previše ukupno oko 14 sati. Obično ko želi do doma da spava ili samo da se odmori i da jede ne silazi opet do Molike već se spusti na selo Nižepole sa druge strane planine.
  Dom obično radi vikendom. Za hranu se obavezno treba najaviti unapred. Najbolje da za to kontaktirate domaćine doma.

  Pozdrav!

  Jovan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *