• Нед. јул 14th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Bobija (Tornička) – planinarski dom u s.Tornik

ByJovan Jarić

јан 6, 2016

Nalazi se u selu Tornik ispod planine Bobije. Ima 18 ležaja u tri prostorije i to sa po dva, tri i četiri kreveta na sprat. U prizemlju ima prostoriju za druženje sa oko 25 mesta. Ima kuhinju, kupatilo, tuš sa toplom vodom, centralno grejanje, telefon… Dolazi se: 1. iz pravca Beograda preko Valjeva, Bajine Bašte, te se kod Debelog brda skreće prema Bobiji i selu Tornik, 2. od Valjeva ka selu Petka ka Ljuboviji i Toniku, 3. Iz pravca Šabca preko Loznice i Ljubovije do Tornika. Planinarenje: Bibija je visoka je nepunih 1.300 mnv, a susedi su joj Medvednik I Jablanik. Teško je ovu planinu naći među turističkim mapama a pravi je raj za planinare i ljubitelje prirode. Prednost ove planine nad ostalim susedima je taj što u jednom danu mozete napraviti fenomenalnu kružnu turu: kroz kanjon Tribuće, listopadnu šumu, ogromne stene i odseke gde vas čekaju beloglavi supovi (spajanje kanjona Trešnjice i Tribuće), vidikovac ka “omegi” Drine i na kraju guste četinarske šume. Na proleće prorade bukovi, pa kanjon Tribuće opravdava epitet “tri buća” i pojačava huk svoji vodopada ali svako godišnje doba na Bobiji ima svoje čari.

Kontakt: Selimir +381 64 587 52 21

2 thoughts on “Bobija (Tornička) – planinarski dom u s.Tornik”
 1. Dopuna ovom tekstu nekim podacima :Planinarska kuća “ Janjići “ na Bobiji ima 24 ležaja, u smeštaju sa centralnim grejanjem i zajedničkim kupatilom.
  Do Bobije se dolazi iz :
  Beograda – UB – Valjevo – Pričević – Pecka 160 km ( asafltni put)
  Novog Sada – Šabac – Cer – Osečina – Pecka 164 km( asafltni put)
  Bobija u svom grebenu dužine 15 km ima pored njavišeg vrha Torničke Bobije 1272 mnv još 10 vrhova visine preko 1100 mnv. Gotovo sve staze su markirane.

  Dragan Pavlović POP MB 298

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *