• Уто. апр 23rd, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Bukovački maraton na Fruškoj gori

ByJovan Jarić

авг 19, 2022

“U spomen na streljane Bukovčane 22. avgusta 1942. godine, dana 24.08.2003. godine nastavljena je tradicija održavanja Bukovačkog maratona.
Radi se o stazi dugoj 17 km, koja se proteže od Krsta, pa preko Meseša, Viline vodice, Astala, Partizanskog puta, pored Brankovog groba i preko Stražilova opet završava kod Krsta.
Na manifestaciji je uzelo učešće preko 150 učesnika, od čega svega 44 meštana Bukovca. Među učesnicima je bilo planinara, rekreativaca i atletičara iz svih krajeva Vojvodine, pa i iz Slavonije, tako da je maraton poprimio međunarodni karakter.“
Ovo je deo izveštaja o prvom Bukovačkom maratonu, koji organizuje planinarsko društvo “Vilina vodica“ iz Bukovca. Od te 2003. godine se štošta promenilo. Menjali su se predsednici Društva, članovi su dolazili i odlazili, broj učesnika je iz godine u godinu bivao sve veći, staze su od one prvobitne, koja je pravila krug oko sela prerasle na 6 staza različitih dužina, tako da danas svako može da odabere onu odgovarajuću za sebe, te imamo Stazu za najmlađe (6,7 km), Stazu osnovnog maratona (16,7 km), Stazu malog maratona (23,7 km), Stazu srednjeg istočnog maratona (33,7km), Stazu srednjeg zapadnog maratona (35,6 km) i Stazu velikog maratona (45,7 km). Kontrolne tačke se nalaze na najlepšim delovima istočnog dela Fruške gore-izvor Vilina vodica, TV toranj, manastiri Staro i Novo Hopovo, Grgeteg, Krušedol i Velika Remeta, izletište Stražilovo i planinarski dom Stražilovo, a pošto se maraton zatvara u ponoć, učesnici imaju sasvim dovoljno vremena i za uživanje u pešačenju, i za fotkanje, a i za odmoriti se na svakoj od ovih lokacija.
Ono što se takođe promenilo jeste datum održavanja maratona-već od 2004. godine on je uvek druge subote u septembru, tako da imamo i veliki broj školske dece koja dolaze da bar na jedan dan mobilne telefone zamene trčkaranjem po šumi.
Ove godine ta druga subota jeste 10. septembar, te vas sve pozivamo u lepo sremsko selo Bukovac na obroncima Fruške gore. Start je u 9.30 na autobuskoj okretnici, sve informacije ćete pronaći na FB stranici PD “Vilina vodica“ Bukovac, a članovi i kontrolori vam garantuju da ćete se kući vratiti sa osmehom na licu i željom da nas ponovo posetite.

Sonja Marić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *