• Суб. јул 13th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Crni Vrh (Jagodina) – planinarski dom Crni Vrh (650mnv)

ByJovan Jarić

јан 6, 2016

Planinarska kuća se nalazi ispod samog Crnog vrha sa severoistočne strane. Zgrada ima prostoriju za dnevni boravaka, kuhinju sa priborom za pripremu hrane i grupnim spavaćim sobama sa ležajima. Objekat ima uveden sanitarni čvor i struju, a grejanje zgrade je pećima na čvrsto gorivo sa mogućnošću dodatnog grejanja TA pećima. Kuća u zimskom periodu može primiti do 20 ljudi, dok leti se može smestiti po 40 planinara. Zgrada je u vlasništvu PSD „Juhor“, iz Jagodine. Tu je nalazi i Ski centar Crni vrh. Planinarenje: Crni vrh 708 mnv, na kome se nalazi TV relej, neposredno u blizini doma, manastir Jošanica (2,5 sati hoda), napušteno odmaralište Bešnjaja (oko 2 sata hoda). Do svih objekata u okolini postoje markirani putevi. Dom se nalazi otprilike na pola puta Jagodina – Kragujevac, udaljena od Jagodine 18, a od Kragujevca 20 km. Od Jagodine do sela Gornje Štiplje udaljeno 13 km postoji asfaltirani put i redovna autobuska linija prigradskog prevoza. Od Gornjeg Štiplja do doma ima još 5 km. dobrog makadamskog puta po kome mogu bezbedno da se kreću sva vozila, ali ne postoje redovne autobuske linije. Postoji markirana staza od centra sela do doma.

Kontakt: +381 (0)35/221-909, +381 (0)35/227-839, +381 (0)64-1311-673 (Fure).

2 thoughts on “Crni Vrh (Jagodina) – planinarski dom Crni Vrh (650mnv)”
  1. Dom je isključivo za veće grupe. Potrebna je najava barem nedelju dana unapred. Svi moraju imati aktivne pl. članske karte. Za prijavljivanje potrebno je dostaviti i očitanu licnu kartu. I uz sve to policija ima pravo da odbije boravak u planinarskom domu. Lakše je dobiti vizu za ameriku nego za dom.
    Domar je arogantan i dosta nervozan te pored prekrasne prirode ne ostavlja dojam uživanja i opuštenosti.
    Moje iskustvo… Personalno, nemora biti da je uvek tako, ali budući da smo majstori u profesionalizmu što se tiče pl. Domova… Stvari se menjaju naravno, svakih 10-20 god.

    Sporski pozdrav!

    1. Domar je nervozan jer bi vrlo rado dom predstavio kao svoje licno vlasnistvo. Za policiju mi nije bas najjasnje sta ona ima sa boravkom planinara u domu. Ali je bitno da je svaki, zadovoljavajuci, ,,dogovor“ s domarom uvek moguc 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *