• Суб. мај 18th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Dobre outdoor čarape

ByJovan Jarić

дец 8, 2017

Kada ste u prirodi, čarape treba da budu poslednja stvar o kojoj razmišljate…

Sigurno poznajete planinare koji svaku zgodnu priliku na stazi koriste da zamene čarape, ili pak one koji i danas, pored svih tehnoloških inovacija tekstilne industrije, koriste „stare, dobre pamučne čarape” – i to dva para! Dobre outdoor čarape ne zadržavaju vlagu i omogućavaju stopalu da diše, smanjujući tako šanse da se stvore žuljevi i „kuvana noga”, pružajući celodnevni komfor. Danas postoji obilje materijala istkanih svim mogućim i nemogućim tehnologijama koji to omogućavaju.

Šavovi
Bez šavova se ne može, ali oni su danas potpuno ravni, te ne predstavljaju problem i rizik za stvaranje tačaka „povećanog pritiska” koji izazivaju žuljeve.

Kontrola vlage
Suva koža stopala smanjuje šanse da se stvore plikovi, ali u uslovima celodnevnog hodanja teško je izbeći znojanje. Tokom toplog dana vaša stopala mogu da izluče i 100 ml znoja, koji mora negde da ode. Dobre čarape u sklađene sa dobrim cipelama obezbeđuju ekspresnu ventilaciju stopala, što garantuje da će vaše noge biti suve.

Konfor
Primetili ste da outdoor čarapa nije ni iste strukture a ni iste debljine na svim mestima… Ojačanja se nalaze na peti, prstima, korenu palca (čukalj), dok se nešto tanje tkanje nalazi na gornjem pregibu stopala. Na taj način se smanjuje pritisak koji obuća vrši na kožu.

Ventilacija
Žlebasto tkanje nalazi se duž krivine tabana, dok su slični, ali uspravni žlebovi na delu čarape koji prekriva potkolenicu. Oni služe za odvođenje vlage i veoma su značajni za ventilaciju.

Veličina
Svaka vrsta čarape ne odgovara obavezno svakoj nozi. Možda se tačke ojačanja ne poklapaju s vašim stopalima, ili su pojedine vrste tkanja suviše kruta za vaš ukus. Pored toga, bitno je i da vam veličina odgovara. Suviše male ili prevelike čarape zadaće vam muku, baš kao i neodgovarajuće cipele.

Materijali
Sve outdoor čarape imaju različit procenat sintetičkih i prirodnih vlakana. Određeni miksovi pružaju poseban kvalitet, dugotrajnost i konfor.
Vuna: prijatno izoluje nogu i eliminiše vlagu
Likra, spandeks, elastin: daje čvrstinu
Najlon: obezbeđuje dugotrajnost
Coolmax i slični materijali: eliminiše vlagu
*Birajte vunu s manjim procentima ostalih materijala

Tkanje
Bez obzira na konstrukciju ventilacionih žlebova i raspored zadebljanja, čarapa treba da stoji čvrsto na vašoj nozi, ali da ne ometa cirkulaciju i ne pravi tačke pritiska. Ona ne sme da spada ili da se nabora u cipeli. Takođe, guma ne sme da vam se useca u kožu ili ojačanja prelaze preko krvnih sudova na zglobu.

Pravilan izbor čarapa / o vuni kao materijalu za outdoor

Vuna – prirodni je materijal koji nema alternativu. Od svih high-tech materijala koji su se pojavili u poslednje vreme, i koriste se za odeću za sportove u prirodi, takozvane outdoor sportove, nijedan ne može prevazići osobine vune kao materijala za izradu čarapa. Možda niste primetili ali vaša stopala imaju više znojnih žlezda po kvadratnom centimetru (oko 550) nego bilo koji drugi deo tela. Svako stopalo izluči oko 1,2 litra znoja nedeljno. Sva ta vlaga predstavlja jedan od najvećih razloga zašto naša stopala postaju hladna, jer je voda 32 puta bolji toplotni provodnik nego vazduh. Vuna ima osobinu da može da apsorbuje vlagu do 30% svoje težine a da ne izgubi sva ostala svojstva, toplotnu izolaciju i mekoću. To pomaže da vašim nogama bude suvo, toplo i udobno, nešto što sintetičke čarape ne mogu. Vlaga apsorbovana u vunenim čarapama teži da ispari ili ostane u njima, radije nego da ode u uložak cipele. To može biti poboljšano, naravno noćnim menjanjem čarapa. Poznata je činjenica da su vunene čarape takođe mnogo manje sklone „smrdljivim nogama” posle nekoliko dana, nego sintetičke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *