• Пон. јун 24th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Drytooling – Ovčar banja

Promotivno takmičenje u draj tulingu održano je 25.03. u Ovčar Banji…

Nakon uspešnog učešća na regionalnom takmičenju u penjanju u ledu u Sloveniji i Hrvatskoj, krajem prošle godine i iskustva koje smo stekli, razmišljali smo kako dalje. Masovnost je jedan od preduslova za uspeh svakog sporta. Draj tuling i penjanje u ledu je relativno novi sport koji se neprestano razvija, a kod nas nema kvalitetnog trening poligona i nije lako postići veće interesovanje kod mladih.

KES „Armadilo” aktivno učestvuje u svim aktivnostima Komisije za draj tuling i takmičarsko penjanje u ledu Planinarski savez Srbije još od njenog samog osnivanja i formirao je svoj trening centar u Ovčar Banji. Kada je predsednica Komisije Katarina Manovski dala predlog da se u svrhu promocije ovog sporta napravi takmičenje na prirodnoj steni, odmah smo ponudili naše poligone, tehnička sredstva i logističku podršku. Dobijena je podrška Planinarskog saveza Srbije, kao i od kolega iz Slovenije i Hrvatske i već u januaru smo prionuli na posao. Tokom trening akcija obišli smo teren, napravili skice smerova i prikupili materijal iz prirode za hvatišta.

Nakon obavljanja svih formalnosti i pribavljanja materijala, sredinom marta počinje opremanje smerova na tri lokacije. Težak posao bio je pred nama jer smo nivo težine smerova trebali prilagoditi početnicima, kao i već malo iskusnijim takmičarima. Dobio sam zadatak da kao glavni opremalac obezbedim smerove za tri faze takmičenja. Cilj je bio da se što više penje na različitim oblicima stene i hvatišta, a odlučili smo da obezbedimo i previs za napredne takmičare koji su u mogućnosti da izvode i figure u napredovanju. Kako su se finalni smerovi penjali u vođstvu bilo je neophodno veoma pažljivo ih osmisliti i opremiti.

Stižemo u Ovčar Banju par dana ranije i počinju završni radovi. Dovršavamo kvalifikacione smerove za žene i muškarce i dvoumimo se oko stepena težine jer ne znamo još koliko će biti takmičara i kakvog nivoa iskustva. Posle konsultacija sa Katarinom, pada odluka da nećemo ništa prepustiti slučaju i osmišljavamo polufinalni smer u prečki na vežbališu. To smo videli u Zagrebu na takmičenju i dopalo nam se jer traži finu tehniku rada nogu i ruku, a pokreti i način penjanja su se potpuno razlikovali od kvalifikacija. Malo muke zadao nam je previsni detalj u finalnom smeru, ali tehnički tim KES „Armadillo” je kao i uvek brzo izašao na kraj sa svim problemima koje donosi postavljanje konstrukcije tog tipa.

Umorni od dvodnevnog celodnevnog rada u petak uveče dočekujemo prve takmičare. Danijela Babović je glavni sudija i priprema startne liste, proveravamo opremu koju smo spremili na korišćenje takmičarima i sa malo treme odlazimo na spavanje.

Ujutru stižu ostali takmičari i okupljamo se u bašti restorana „Dom”. Počinje tehnički sastanak, utvrđujemo koju opremu takmičari poseduju, ukratko ih upoznajemo sa pravilima, popunjavaju se startne liste i odlazimo na blok sa kvalifikacionim smerovima. Svi takmičari su penjali sa alatkama i derezama i ostalom neophodnom opremom, ali bez obaveze boravka u izolacionoj zoni. Na taj način su imali mogućnost da posmtaraju jedni druge, uče i bodre se međusobno. Ovo se pokazalo kao dobra odluka jer su takmičari, učeći na primeru drugih, napredovali iz smera u smer. Vreme penjanja je bilo ograničeno. Kvalifikacioni smerovi su se pokazali odličnim za zagrevanje jer je većina takmičara uspela da popne smer do kraja, a o njihovom poretku odlučivalo je vreme. Dan je bio sunčan i topao, a svi učesnici dobro raspoloženi.

Nešto posle podneva odlazimo na polufinalni smer gde su bili najuspešniji penjači koji su već trenirali draj tuling, kao i vrhunski sportski penjači. Mladi članovi SPK „Pentrax” iz Iđoša, Petar Čičković i Stefan Stančić, pokazali su zavidni nivo i preciznost tehnike iako nikad do tada nisu učestvovali na takmičenjima, ali su izuzetno utrenirani.

Finalni smerovi su bili zahtevnih težina i penjalo se na vođenje. Ženski sa blagim previsom i dodatim hvatištima od drveta, a muški sa dugačkom prečkom i zahtevnim detaljem pred završni deo u previsu sa veštačkim hvatištima. Devojke su se uspešno izborile sa finalnim smerom, a za poredak je bilo ključno iskustvo. Pobedu odnosi Antonina Brdarić, Marija Milosavljević je bila druga, a Tatjana Andrijanić treća.

Muški finalni smer zadao je dosta muke takmičarima, ali su se junački borili. Nikola Arežina, najbolje plasirani u prethodnoj takmičarskoj sezoni je bio i najuspešniji, a veliko iznenađenje i odličan nastupu finalu priredili su članovi SPK „Stari grad” iz Užica, Miloš Milanović i Miloš Nikolić, kao i Marija Milosavljević iz PK „Zemun”.

Kompanija VODA VODA je sponzorisala takmičenje i njihova donacija nam je izuzetno značila. Svu neophodnu opremu za penjanje obezbedili su klubovi KES „Aramdillo” i „PentraX”, kao i pojedinci koji su ustupili svoju ličnu opremu.

Takmičenje je prošlo bez povreda i incidenata, a nastupio je i jedan inostrani takmičar, student master studija FSFV iz Nemačke.

Na kraju dana su podeljene diplome za najbolje, a zahvalnice za učešće svima onima koji su bili hrabri da se oprobaju u novoj takmičarskoj disciplini, kao i našim dragim prijateljima koji su svojim radom pomogli da se takmičenje uspešno održi.

Za članove KES „Armadilo” takmičenje još nije bilo gotovo jer je trebalo poskidati svu opremu sa smerova i demontirati konstrukciju. Sa prvim mrakom završavamo i to i umorni, ali zadovoljni odlazimo kućama.

Cilj takmičenja bila je popularizacija ovog sporta kod nas i priprema takmičara za nastup na Hro-Slo-Srb lige u penjanju u ledu/draj tulingu krajem godine. Jedno kolo takmičenja će se održati u Ovčar Banji, a ovo je bilo dragoceno iskustvo za sve što nam predstoji kao organizatorima i takmičarima koji će predstavljati Srbiju.

 

Petar Šunderić

KES „Armadillo”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *