• Пон. јун 24th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Gde kupovati opremu kada vam je planinarska radnja preskupa ili nemaju vaš broj?

ByJovan Jarić

јун 5, 2018

Neplaćena reklama za „šeme”

Pošto su poznati svetski brendovi proverenog kvaliteta već monopolisali oglasne stranice ovog magazina, oprema za planinarsku sirotinju spade na ovu temu. Šta kupiti kada vam je planinarska radnja preskupa? Ili nemaju vaš broj? Šta rizikujete a šta dobijate alternativama?

Disclaimer: Ne kupujte tehničku opremu sumnjivog kvaliteta. Ako vam je to palo na pamet, nemojte ni čitati ostatak teksta, pošto se u dolazećim redovima podrazumeva da čitalac ima osnovni zdrav razum. Samoubice stop!

Sređujući svoj „planinarski ormar” nađoh se zatečen koliko je nenamenskih stvari, pre svega odeće, ušlo u intenzivnu upotrebu. Skijaške naočare, „hvala ti bako” čarape, vojna porcija… Privremena rešenja za „dok ne nabavim pravu stvar” koja su se odomaćila toliko da im više i ne tražim zamenu. A i nema potrebe. Da ne razvlačim uvod, sledi „uputstvo za upotrebu”, nezvanični „shoping guide” za alternativce. Baziran je isključivo na ličnom iskustvu, koje verovatno nije 100% merodavno, ali – kao što već rekoh – uključite zdrav razum i procenite sami.

1. Oprema za druge (outdoor) sportove

Dok se radnje koje drže u svom asortimanu planinarsku opremu mogu na prste pobrojati, sportskih radnji opšteg tipa ima na svakom koraku. Asortiman zavisi od sezone i ciljne grupe, ali sa velikom verovatnoćom naći ćete na policama nešto za „cool” outdoor sportove – skijanje, jedrenje, trčanje i biciklizam, a svakako ćete naći opremu za razne fudbale, košarke i tenise (mada nam je ona, za ovu priču manje zanimljiva). Aktivna majica je aktivna majica, bez obzira na to da li iznad rafa stoji natpis „planinarenje” ili „odbojka”. Isti savremeni materijali, specifikacije na deklaraciji (čitati pažljivo), sasvim legitiman izbor. Uostalom, ako „Dechatlon” može, u zavisnosti od države i godišnjeg doba, da „šeta” robu kroz sportove, možete i vi.

Naravno, ovako lep i očigledan izbor mora da ima neku kvaku. Najčešće je to cena. Kul sportovi, osim ako nisu na rasprodaji zbog kraja sezone, uglavnom imaju cene koje i nisu baš kul. Ali vredi proveriti.

Preporuke za: Zimska odeća (skijaška), letnja odeća (biciklistička), hidratacije.

2. Polovna oprema

Najbolje ako lično poznajete vlasnika. Problem sa polovnom opremom je što nikad ne možete biti 100% sigurni u ispravnost. Mantra je: pregledaj, proveri, isprobaj. Kao i za sve druge polovne stvari.

Ovo „otkrivanje Amerike” ne bi ni bilo vredno pomena (svi znaju da ako postoji nova, postoji i polovna roba) da se nisu širom nam zemlje otvorile „second hand” radnje sa polovnom odećom. Zaluta tu i sasvim kvalitetna planinarska, pa još za male pare… Da kažemo koju reč upozorenja. Aktivni materijali ako se nepravilno tretiraju, prestaju da budu aktivni. Što je još gore, što je materijal kvalitetniji, uglavnom je i osetljiviji. Goretex i slične membrane najpre. Ali, ako vam se ne gadi da nosite nešto što je pre vas nosio ko zna ko, i vuklo se ko zna gde – zavirite.

Preporuke za: Sve što možete sebi priuštiti je greška.

3. Vojna oprema

Ratovanje je outdoor aktivnost stara koliko i civilizacija. Žalosna je činjenica koliko ljudska vrsta uspeva da istrebljuje samu sebe na svim meridijanima i u svim vremenskim uslovima, i koliko se novca ulaže u to. Tako da, ne sekirajte se, vojna oprema je odlično istestirana, i možete biti sigurni da kvalitet odgovara deklarisanom. Mane su joj, pored očiglednog jednoobraznog dizajna, to što je kod ove opreme akcenat na robusnosti, pa je generalno teža i neudobnija od odgovarajuće planinarske. Takođe, s obzirom da se uglavnom radi o vojnim rashodima i viškovima, treba razmisliti i o godini proizvodnje, jer materijali vremenom propadaju.

Preporuke za: Odeću, transportne rance, kompase, porcije, hidratacije, lampe i slično.

4. Ali Express i sličan Noname

Kupite jeftino preko interneta. Nikad niste čuli za proizvođača ali lepo izgleda i dopadaju vam se karakteristike a nadate se i da ste dobro rastumačili „size chart”. Važi isto što i za polovnu robu – isprobajte pre ozbiljne upotrebe. Pošto možete dobiti svašta, od čistog bofla, do robe iz fabrike gde se proizvodi i brand-name, samo bez znaka i uračunate cene marketinga. Naravno, ne možete znati unapred.

Spremite se i na peripetije sa našom carinom, ako im se ne svidi niska vrednost pošiljke.

Preporuke za: Sve što možete sebi priuštiti je greška.

5. Roba bez porekla

Nova roba iz oglasa. Zvanično uvek kupljena na inostranim rasprodajama, pokriva čitav spektar od besramnih kopija, preko felera kupljenih na kilo za male pare, pa do „robe ispale iz kamiona”. Otvorite četvore oči, i, opciono, pomolite svom omiljenom božanstvu, pošto ni račun iz inostranstva koji vam možda pokažu – nije garancija. Ništa lakše nego nabaviti jedan račun, a prodati 100 kineskih jakni.

Preporuke za: –

6. Dechatlon iz Mađarske

Razrađena šema iz Mađarske zaslužuje kategoriju za sebe. Roba proverenog (ne vrhunskog, samo proverenog) kvaliteta, sa računom. Pošto online isporuka za nas van EU ne može, u priču su se uključili posrednici, koji će vam, uz uračunatu proviziju, doneti narudžbinu na ovu stranu granice, i poslati na kućnu adresu. Ma, milina jedna! Osim što vam je verovatno jevtinije da sami odete i obavite taj šoping.

Preporuke za: Sitnice, ili stvari koje su preko na rasprodaji.

7. Mala privreda i kućna radinost

Niska cena rada u Srbiji, dovela je do toga da su ručno pravljene stvarčice zapravo konkurentne sa cenom industrijskim proizvodima. I još može da se izvoljeva i daju specijalni zahtevi. Najpopularnije su kamašne po meri i vunene čarape, ali se može naći još ponešto. Nemojte biti nepoverljivi, planinarska zajednica je jako mala, ne može se opstati sa lošom robom.

Preporuke za: Šta god nađete.

8. Radnička (HTZ) oprema

Ako vam trebaju rukavice za grebanje na steni, kabanica, i slične sitnice. Važi isto što i za vojne stvari – ispravne, standardne ali uglavnom teške i kabaste. Nemojte da vas prevari izgled obuće, koja solidno liči na planinarsku – dobar, debeo đon, visoka sara koja drži zglob i slično. Nisu udobne za hodanje, ali će vas spasiti ukoliko vam padne nakovanj na nogu.

Preporuke za: Potrošnu robu i sitnice.

9. Neke radnje koje vam ne bi pale na pamet

Čak i veliki trgovački lanci, poput Maxi-ja ili Merkator-a umeju da ubace kamp opremu u sezonsku ponudu. Kvalitet odgovara ceni, koja je niska. Smatrajte se upozorenim. Ono što nije loše znati je da dosta „sve za kuću” radnji drži i kamp opremu, najčešće pod odeljkom „Bašta”, a da je stiglo vreme da svi prodaju sve govori i činjenica da WinWin kompjuteraške prodavnice drže i kamp opremu („Daćete mi termos, šator i cooler za matičnu…”).

Preporuke za: Kamp opremu.

3 thoughts on “Gde kupovati opremu kada vam je planinarska radnja preskupa ili nemaju vaš broj?”
  1. simpatican pokusaj i vrlo duhovit, ali mislim da ne aktuelizuje problem ,,(PROBLEM!!!!) na adekvatan nacin. Problem nastaje kad se covek nadje u jako ozbiljnoj situaciji potencijalno i zivotno opasnoj, a ima neodgovarajucu opremu od koje mu zavisi resenje ili deo ressenja.
    iz ovog teksta bi se miglo shvatiti da covek moze da se predje i da ce neki svercer da zaradi malo pa su su svi ok na kraju sto je u potpunosti suprotno realnim situacijama.
    Jakna koja ne stiti od uslova, aktivni ves koji nije aktivan , neodgovarajuca obuca, teske i beskorisne stvari sa voijnih otpada , kineske kopije itd su pogubne stvari sa kojim treba fa de racuna sa maksimalnom osbiljnoscu te stvari mogu ozbiljno da ugroze zdravlje sigurnkst i zivot. molio bih urednika da ogo shvati kao dobronamerno upozorenje iz iskustva i da preporuci autoru ovog teksta da ozbiljnije pristupa stvarima jer na ovaj nacin ublazava posledice jednog kriminalnog ponasanja. .

    1. Sve zavisi od toga gde i zasto je neko krenuo. Realno ako se ide na povlen zimi, nije isto kao kada se ide na Bjelasnicu. Pa sa tim zavisi i koliko ozbiljno treba da se covek spremi. Siguran sam da covek bez iskustva(mislim na godine planinarenja i upotrebe raznolike opreme) svakako ne bi kretao na akciju koja bi mu mogla ugroziti zivot.

  2. Ja uglavnom kupujem preko sajta KupujemProdajem a pazarim i preko nekih Facebook grupa i Instagrama koji se bave prodajom polovne opreme za planinarenje. Outdoor_garderober, polovna planinarska oprema i ostalo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *