• Нед. јул 14th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Kako se postaje spasilac Gorske službe spasavanja Srbije?

ByJovan Jarić

авг 24, 2018

Gorska služba spasavanja Srbije je i ove godine objavila poziv na osnovni kurs za buduće članove. Ono što svakoga zanima, jeste, kako se postaje član GSS-a i kojim se putem dolazi do zvanja spasioca.

Organizacija koja postoji od 1952. i samostalna je u svom radu, broji nekoliko stotina entuzijasta koji nesebično i dobrovoljno odvajaju svoje vreme i energiju kako bi pritekli u spas ljudima koji se nađu u nesreći, na nepristupačnim terenima. Svi članovi imaju jedno zajedničko, a to je, da dele ljubav prema prirodi i sportu

Disciplina i obuka im je na prvom mestu, ali bez drugarstva i dobrih odnosa među spasiocima, služba ne bi opstala sve ove godine.

Iako je dobrovoljna organizacija, spasioci GSS-a, tretiraju svoje angažovanje kao životni poziv, što ih još više motiviše da daju 100% svojih mogućnosti. Ovakav oblik organizacija se ne sreće često, naročito kada je u pitanju služba koja je uvek spremna da reaguje u pomoć.

Članstvo u GSS-u, daje spasiocima mnoge lepe mogućnosti, kao što su čest boravak u prirodi, redovne sportske aktivnosti, stalne obuke iz tehnika spasavanja i prve pomoći, kao i ono najvrednije, a to je pomagati drugima.

Kako bi služba bila u mogućnosti da odgovori na sve veći broj akcija i intervencija, GSS organizuje svake godine osnovni kurs za prijem novog članstva. Član Gorske službe spasavanja Srbije se ne postaje lako i potrebno je imati veliku želju jer se dešava da ponekad kandidati odustanu i u sred kursa.

Za pristup GSS-u, postoji starosna granica, a to je da svi koji žele da se prijave na osnovni kurs imaju između 17 i 35 godina.

Put kandidata započinje prijavom za uvodno testiranje. Pre nego što se izvrši selekcija kandidata za osnovni kurs, svi polaznici trebaju da ispune određene kondicione kriterijume i fizičke norme, poput broja sklekova, zgibova, čučnjeva, trbušnjaka i vremensko merenje trčanja na 1200m. Glavni povod uvodnog testiranja je da budući “tečajci“, pokažu da su spremni da učestvuju na kursu koji je zahtevan, fizički ali i psihički.

Nakon uvodnih testiranja vrši se selekcija kandidata sa najboljim rezultatima i pravi se grupa za kurs.

Polaznici na kursu stiču osnovna znanja koja su im neophodna kako bi bili spremni da se odazovu pozivu i pruže pomoć onima kojima je pomoć potrebna.

Osim tehnika spasavanja i evakuacije sa žičare, polaznici kursa, pod budnim okom instruktora Gorske službe spasavanja Srbije, svakodnevnim šetnjama i pretragama terena ovladavaju metodama traganja za nestalim licima. Instruktori Gorske službe spasavanja prenose polaznicima znanja iz oblasti medicine i pružanja prve pomoći, orijentacije, meteorologije, kretanja u planini zimi i leti, opasnostima u planini, upotrebi GPS-a, izradi improvizovanih transportnih sredstava, korišćenja opreme itd.

Višego­dišnja tradicija i iskustvo ugrađeni su u model po kome se generacije spasilaca obu­čavaju kako na osnovnim, tako i na naprednim spa­silačkim kursevima.

Novi članovi iako su prošli intenzivnu obuku i položili osnovni kurs, još ne mogu da se ponose zvanjem spasioca, jer ih nakon kursa, čeka godinu dana angažovanja i praktičnog rada na terenu.

Takav tip posvećenosti prema novim članovima je ključan za održavanje visokog nivoa rada službe, jer samo kroz rad i vežbe, je moguće da spasilac bude spreman da smireno i ispravno reaguje kada je u pitanju spasavanje u ekstremnim uslovima.

Uvodna testiranja počinju u septembru, a prvi termin je 8. septembar, dok je poslednji 23. septembar.

Raspored uvodnih testiranja se mogu videti na www.gss.rs dok se prijave mogu naći na www.gss.rs/kurs.

One thought on “Kako se postaje spasilac Gorske službe spasavanja Srbije?”
  1. Moj jako dobar prijatelj je spasioc u ovoj službi, posao je divan, ko god voli izazove i fizički je spreman ovo je jako zanimljiv posao za razliko do svakodnevnih koje srećete svakog dana 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *