• Пет. апр 19th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Momak visio na steni 3 sata, Gorska služba pritekla u pomoć

ByJovan Jarić

мај 27, 2018

Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije su 27.maja imali hitnu intervenciju spasavanja momka P.N. (21) koji se zaglavio dok se spuštao niz kamenolom na planini Kosmaj.

Gorska služba spasavanja Srbije je sinoć u 21:20 primila poziv od strane sektora za vanredne situacije o hitnoj akciji spasavanja momka, koji se tokom šetnje niz kamenolom Košutica, u podnožju planine Kosmaj, zaglavio na visini od 10 metara. Naime, momak iz Beograda, koji ima vikendicu u blizini kamenoloma, je otišao u šetnju sa prijateljom, i odlučio da se spusti niz strmu stranu kamenoloma, u toku spuštanja momak se našao u nezgodnoj situaciji, jer zbog nagiba i rastresitog terena, nije mogao “ni gore ni dole“. Nakon toga, njegov prijatelj je pozvao policiju koja je kontaktirala Gorsku službu spasavanja Srbije. Kako bi se osigurao, uhvatio se za drvo, koje mu je pravilo osiguranje naredna tri sata, dok spasioci nisu došli do unesrećenog momka i uz pomoć tehničke opreme i spasavanja 1 na 1, spustili ga na zemlju.

Na svu sreću, sve je prošlo u najboljem redu zbog smirene reakcije momka koji je bio smiren ali i brzom reakcijom spasilaca Gorske službe spasavanja koji su pravovremeno uspešno izveli akciju.

Povučeni željom za avanturom, ljudi često pokušavaju da prođu preko nepristupačnih terena i tako precene svoje sposobnosti, nakon čega se nađu u problemu. U tim trenucima je najbitnije da ostanu mirni, procene svoju situaciju i pozovu Gorsku službu spasavanja Srbije, koja će u najkraćem roku reagovati da pritekne u pomoć.

  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *