• Нед. јул 21st, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Nebeska trka (skyrace) “Sokolov put” // 15.10.2016.

Treće izdanje već dobro poznate trke u Srbiji, Sokolov put, zakazano je za 15. oktobar. Prvi skyrace u Srbiji, organizovan 2014 (220 takmičara), drugo izdanje u maju 2015. god (250 takmičara) učinile su ovu trku omiljenim dogadjajem koji trkači ne propuštaju. Pored trkača iz Srbije, na trkama je učestvovalo i preko 10 nacija. Epska staza koja vijuga grebenom Suve planine, od Niške Banje do njenog najvišeg vrha, Trema (1810mnv), dugačka je 22 km uz 2169 m uspona. Po propozicijama svetske skyrunning federacije staza ispunjava parametre za svetski kup. Jesenje izdanje trke će sigurno biti dosta živopisnije, a nadamo se i dobrim vremenskim uslovima.

Jedna od najtežih jednodnevnih ruta u našoj zemlji, definitivno sa najjačim usponom i sjajnim vidikovcima duž planinskog bila Suve planine. Samo zamislite distancu polumaratona, a da treba da se popnete na Midžor sa nivoa mora. Limit za završetak trke je 7 sati tako da se i malo spremniji planinari, rekreativnci mogu oprobati na stazi. Rekord staze drži Kristijan Stošić 2 sata i 35 min i Ivana Milić u ženskoj konkurenciji sa vremenom 3 sata i 30 min.

Prijave su otvorene na sajtu http://trka.rs/event/33/ i zatvaraju se 30. septembra. Nakon ovog datuma, nema naknadnih prijava zato obezbedite vaš startni broj na vreme. Kotizacija za učešće na trci iznosi 1800 din ili 15 e za strane trkače. Startni paket obuhvata: učešće na trci, promotivnu aktivnu majicu, okrepu na stazi, prevoz nakon završetka trke, ručak nakon trke kao i finišersku medalju. Najbolje takmičare očekuju vredne novčane i robne nagrade.

Za sve koje žele da upotpune svoj boravak u Nišu, dobiće u ponudi i nekoliko avanturističkih programa za nedelju, 16. oktobar. Pored veoma atraktivne Suve planine, učesnici će moći da posete Jelašničku ili Sićevačku klisuru, Nišavu ili neki od jedinstvenih kulturnih spomenika Ćele Kulu i novootvoreni arheološki lokalitet, Medijanu.

Trku i ove godine organizuje Skyrunning asocijacija Srbije u saradnji sa Turističkom organizacijom Niša i Opštinom Niška Banja.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/994203260699179/

Video Sokolov put 2015: https://vimeo.com/128900434

Više informacija o trci: http://www.skyrunning-serbia.com/sokolovputskyrace2016.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *