• Пет. мај 24th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Irskoj postoji velika mreža pešačkih i biciklističkih staza koje su dostupne za sve sportiste i ljubitelje prirode (National Waymarked Trails). Staze su dužine od 20 km do preko 200 km, koje se prelaze iz više dana. Tu su i kratke rekreativne kružne ture. Sve staze su dobro obeležene i sa postavljenim znacima. Postoje jednodnevne i višednevne pešačke staze, neke vode pored obale, neke ka centralnom delu zemlje, pored reka, kroz šume od polu-urbanih do veoma udaljenih područja Irske. „Off road” biciklističke rute variraju od onih za rekreaciju, po uglavnom ravnom terenu, do zahtevnih staza za brdski bicikl. Postoje i ture po dobro trasiranim i uređenim stazama, takođe od rekreativnih do zahtevnijih. U Irskoj su takođe su razvijeni jahanje konja i vožnja kanua.

Irska - putokaz

Kategorije staza:

– Pešačke staze: markirani pešački putevi

– Biciklističke Off-Road staze: nezahtevne staze, pogodne za rekreaciju i porodice.

– Biciklističke On-Road staze: obeležene biciklističke staze i javni putevi.

– Biciklističke staze za brdski bicikl: obeležene staze pogodne isključivo za brdski bicikl i tehničke staze.

– Pešačko-biciklističke staze: obeležene staze koje koriste i pešaci i biciklisti, neki ih zovu i zelene staze.

– Staze za jahanje konja: obeležene staze za jahanje konja

– Kanu staze: vodene rute za kanu, kajak i ostala plovila.

 

10 najatraktivnijih staza u prirodi u Irskoj

02 The Kerry Way_foto  Thorsten L

 

  1. The Kerry Way

The Kerry Way je jedna od najpoplarnijih pešačkih staza u Irskoj. Može se nazvati i istorijskom stazom jer pešaka vodi preko starih napuštenih puteva pravljenih za prva vozila i kočije. Na stazi ćete imati divan pogled na poluostvo Iveragh. Delom ćete proći i starim „putem maslaca” koji je u 18. veku korišćen da bi puter bio dopreman brodom iz Kenmara u London. Deo flore i faune je sub-tropski. Duž puta ćete videti ogromne paparati, palme, rododendron i žute irise. Postoji puno pešačkih puteva u ovoj oblasti, a neke plaže izgledaju magično kao da su na Karibima.

03 Beara Way - foto Nicholas Hore

 

  1. Beara Way, County Kerry

Tehnički, Beara Way je nastavak staze The Kerry Way, ali je mnogo mirnije i tiše mesto za odmor koje nudi raznovrsne prirodne lepote. Cela staza je duga skoro 200 km, ali vi ćete izabrati koji deo puta ćete slediti. Hodaćete preko niskih zaoblejnih brda, starim putevima i pored napuštenih rudnika. Poznate seoske staze čine 38% rute. Tu je i dramatična stenovita obala odlična za vikend boravak u prirodi.

06 Connemara Way - foto  David Vernon

 

  1. Connemara Way, County Galway

U pitanju je kraća staza u odnosu na prethodnu (80 km) počinje u mestu Oughterard, a završava u County Mayo. Ovo je jedan od najmirnijih krajeva Irske. Duž ovog puta možete videti valovita peščana brda, tresetišta i zalive. Samo 30% staza su markirane. Budite pripremljeni, u ovoj oblasti je velika godišnja količina padavina.

Dingle Peninsula with Paul 2012
Dingle Peninsula with Paul 2012

 

4.The Dingle Way

Staza je dugačka ukupno oko 180 km i nije tehnički zahtevna. Ona jedna od prvih proglašenih Nacionalnih pešačkih ruta. Staza ide preko sporednih seoskih puteva i plaža. Najdramatičnije deo hodanja je spust od nekih 400 m prelazeći planinu Brandon između mesta Ballydavid i Cloghane. Staza se dalje pruža pored planine Slieve Mish koja se pruža 65 km duž Atlanskog okeana. Ovde se nalazi puno ostataka civilizacije iz ranohrišćanskg perioda, megalitski nadgrobni spomenici, stare kolibe, isposnice, visoki krstevi pored puteva… Možete videti divne bele peščane plaže sa umerenom klimom, zbog Golfske struje i obilje jarkih boja flore. Seoski putevi pokrivaju 40% staze.

11 - The Sheeps Head Way - foto Jeremy Parker

 

  1. The Sheeps Head Way, County Cork

The Sheeps Head Way počinje u mestu Bantry i vodi vas na put po poluostrvu Sheeps Head. Cela staza je duga oko 90 km. Cork je spektakularno lepo mesto koje rado posećuju turisti, ali i lokalno stanovništvo. Duž staze ima nešto malo penjanja, ali uglavnom je to hodanje po grebenu i duž obale. Teren je vrlo raznolih i ocenjen je kao srednje zahtevan.

13 The Wicklow Way - foto - Alex

 

6.The Wicklow Way

Staza The Wicklow se proteže 135 km kroz Wicklow planine, pa sve do predgrađa Dablina. Ovo je jedan od najboljih pešačkih puteva u jugozapadnoj Irskoj, ako želite da osetite na kratko atmosferu irskog sela, a odseli ste u gradu. U centralnom delu staza prolazi kod Nacionalni park, koji treba obavezno posetiti. Staza sledi stari vojni put koji su u ranom 19. veku izgradili Englezi. On vodi ka ruralnijim delovima zemlje gde su se nekada krili irski pobunjenici. Wicklow je još poznat i kao „Bašta Irske”, sa bujnim dolinama i planinama koje vas neće razočarati. Oko 20% staze je pokriveno seoskim putevima.

14 Antrim Hills Way - foto - dr_urbanus

 

  1. Antrim Hills Way, County Antrim

Ovo je kratka staza od samo 35 km i nije zahtevna. The Antrim Hills staza prolazi bujnim livadama, tresetištima i poljima mimo utabanih staza, gde se nalaze stada krava i ovaca. Ona zatim dolazi do obale mora gde se nalazi „Prolaz divova” (the Giant’s Causeway), i velika kolonija morskih ptica na ostrvu Rathlin i ruine zamka Dunluce. Staza počinje u selu Glenarm, a završava u selu Slemish.

16 The Glen of Aherlow - foto A guy called John

 

  1. The Glen of Aherlow, County Tipperary

Ovaj put se nalazi između planina Galtee i brda Slievenamuck. Staza nudi sve – od kratkih rekreacionih šetnji duž obale reke, do zahtevnijeg hodanja kroz planinu Galtee na kojoj treba posetiti jezera Curra i Muskry, gde se pruža fantastična panorama. Možete odavde videti i jezera Corrie, drvene kolibe, planinske potoke i tresetišta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  1. The Slieve Blooms, County Laois and County Offaly

Najbolji način da se opiše ova staza u unutrašnjosti Irske je ruralna i netaknuta. Prolazi kroz Slieve Bloom planine. U srcu planine se čuju samo vetar i raznoliko pevanje ptica. Kružna staza se pruža 55 km preko ravnice, pa se vraća nazad u zaštićeno područje u planini. Najviša tačka ove oblasti je Arderin na kojoj ćete biti nagrađeni fantastičnim pogledom na okolinu. Kada je vedro vreme, odavde se mogu videti najviši vrhovi sve četiri irske pokrajine: Lugnaquilla u pokrajini Leinster, Mweelrea u pokrajini Connaught, vrh Carrauntoohil u pokrajini Munster i Slieve Donard u pokrajini Ulster.

23 The Burren - foto Sam Smallwoods

  1. The Burren, County Clare

The Burren je oblast od 800 km2 čija su polja prošarana slojevima krečnjaka. Proteže se od mesta Galway preko mesta Clare pa sve do Atlanskog okeana. Ovde se nalazi raznolika i vrlo neobična priroda, ima dosta reka ponornica koje nestaju u krečnjačkom terenu i mreža škrapa i pećina. Sa druge strane na delovima terena se nalaze bujni pašnjaci, pa zatim u kamenim džepovima neobičnih oblika rastu i uspevaju jedna pored druge i alpske i mediteranske biljke. Ovaj region nudi brojne kratke kružne staze, ali dugačke rute za ambicioznije ljude.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *