• Пет. дец 8th, 2023

Moja planeta - magazin za aktivni život

Povlen – Planinarska kuća „Povlenski kućerak“

ByJovan Jarić

феб 21, 2018

Jedan broj enturijasta, planinara i ljubitelja prirode je 2003, godine osnovao Planinarsko-ekološko društvo Povlen u Valjevu i iste godine kupili plac i započeli sa izgradnjom objekata za potrebe dužeg boravka na planini Povlen.

U početku je to bilo poput skloništa, mali objekt sa šest ležaja, ali sa funkcijom dužeg boravka. Od 2009. je započela gradnja većeg zidanog objekta, koja još nije završena, jer sve finansira i učestvuje u radovima manji broj osoba.

Dom, pod nazivom „Povlenski kućerak“ se nalazi na 1150 m/nm, na pola puta od Valjeva ka Bajinoj Bašti, tj regionalnom putu Beograd-Tara. Od Valjeva se putuje 38 kilometara asfaltnim putem, a onda na prevoju Debelo brdo, treba skrenuti levo i pratiti putokaze, na makadamskom putu 1800 metara do doma. Kada nema snega i smetova, do doma dolaze putnička i mini-bus vozila.

Trpezarija je spremna da primi do 50 osoba, a kuhinja ima kapacitet da pripremi obroke za više stotina učesnika. U prizemlju, uz trpezariju se nalazi veliko predsoblje (10×3 m), kao i dva WC-a. Na spratu je velika zajednička soba sa 30 kreveta i kupatilom. Svi kreveti su sa posteljinom, ćebadima i(li) jorganima.

Dom se nalazi ispod grebena Velikog Povlena, na 15 minuta hoda, a dalje se može markiranim stazama do Srednjeg i Malog Povlena, Bedena i sl. Sa svih vrhova, kada je lepo vreme, može se videti Durmitor, Tara, Zlatibor, planine u BiH, Slavoniji, Fruška gora, Avala, Kosmaj, Rudnik itd.

Dom nije stalno otvoren, već po najavi grupa, koje planiraju pešačenj i (li) noćenje, dom otvara domaćin kluba.

Kontak telefon: 061 4545 105 – Mirko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *