• Суб. мај 18th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Prvi Avanturistički festival “Outdoor fest Jerma” nadmašio očekivanja učesnika i organizatora – #svečesibude

ByJovan Jarić

дец 6, 2017

Prvi put organizovan Avanturistički festival “Outdoor fest Jerma” uspeo je da privuče brojne avanturiste i predstavi im manje poznate delove kanjona reke Jerme i upozna ih sa novim outdoor sportovima. Festival predstavlja spoj različitih outdoor aktivnosti, turizma, zaštite životne sredine i aktivizma. Kanjon reke Jerme, smešten u trouglu nesvakidašnje lepote izmedju Pirota, Dimitrovgrada i Babušnice, poznat je samo najvećim zaljubljenicima u prirodu. Pod sloganom “sve če si bude, festival je održan u periodu od 16. do 20. avgusta i ugostio je 100 avanturista iz Srbije, Bugarske, Makedonije i BiH. Avanturisti su za pet dana probali sportsko penjanje, planinarenje, planinsko trčanje, biciklizam, jogu, slackline i zavirili u tajne pećina sa blagom. Porodice sa decom, trkači, penjači i zaljubljenici u prirodu tokom ovih dana uživali su u otkrivanju nesvakidašnje lepote u neistraženom delu jugoistočne Srbije. Organizacioni tim festivala okupio je oko 50 ljudi iz deset organizacija iz cele Srbije. Time je ispunjen još jedan cilj festivala – umrežavanje udruženja, klubova i organizacija, razmena iskustava i zajednički aktivizam i promocija.

  

Specijalni rezervat prirode Jerma, ekološki biser Srbije, sa svojim prirodnim i kulturnim vrednostima, ostavio je fantastičan utisak na posetioce. Vlaška i Greben planina predstavljene su učesnicima na planinarskim turama, dok su ih ostali upoznavali na planinskom trčanju i vozeći bicikle. Na novoopremnljenim smerovima za sportsko penjanje oprobali su se penjači u okviru penjačkog festivala, dok su radionice sportskog penjanja bile najposećenije. Posebna pažnja posvećena je organizaciji aktivnosti za decu koja su pored kreativnih radionica i igrica probala luk i strelu, spuštanje niz stenu, penjanje ili planinarenje do vidikovaca. Tragače za pravom avanturom oduševio je ulazak u neuređenu pećinu Vetrena Dupka i potraga za čuvenim pop Martinovim blagom. Za kraj dana učesnici su prisustvovali radionicama joge, hodali na balansirajućoj traci ili se družili pored vatre uz open cinema i priče sa putovanja i pustolovina.

  

Učesnici Adventure Outdoor festivala su imali prilike da se osveže Mg Mivelom, prirodno mineralnom vodom bogatom magnezijumom i da ujedno nadoknade minerale, koji se gube usled fizičke aktivnosti i toplog vremena. Festival je podržala i Esensa sa HydroStar napitkom za rehidraciju i ostalim proizvodima iz svoje Wellness linije. Nezaboravne avanture zasladile su nam Sweeet čokoladice. Naizdržljiviji, najavanturisti i avanturistkinje, dobili su zaslužene medalje, kao i Esensa Shape Up pakete i Sweeet poklone.

  

Avanturistička mreža se zahvaljuje svim učesnicima i saradnicima na podršci u organizaciji: JP Srbija Šume, Sportsko – turističkom centru Dimitrovgrad, Turističkoj organizaciji Pirota, sportskom klubu “Tribe”, Turističkoj organizaciji Srbije, Gradu Pirotu, kao i Rewild centru za povratak prirodi, BK M-u, PSK Dvig-u, PK Vidlič, Igor Đorđević photography, SkySense, Look at me studiju, Gorskoj službi spasavanja Srbije, Merino world-u, Yogaone, Outdoor Collective-u, SPExtreme, mesnoj zajednici Trnski Odorovci, Radioamaterima Pirot, Oblakovim Pertlama i brojnim volonterima.

  

Avanturistički festival i oduševljenje posetilaca, potvrdili su da je kanjon reke Jerme pravo mesto za eko i avanturističke aktivnosti, porodično kampovanje i aktivni odmor. Udruženje Avanturistička mreža će nastaviti da u narednom periodu realizuje projekte za oživljavanje ovog prostora, a Avanturistički festival “Outdoor fest Jerma” ima puno potencijala da postane tradicionalna manifestacija i brend jugoistočne Srbije.

Kao udruženje koje promoviše “kretanje” i “umrežavanje”, Avanturistička mreža će u 2018. godini potražiti još zanimljivih lokaliteta za organizaciju festivala. Do tada istražujemo i čekamo vaše predloge.

Vaša Avanturistička mreža

Tekst: Jelena Todorović
Foto: Igor Đorđević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *