• Уто. апр 23rd, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Prvi put u Srbiji – Seminar speleološke fotografije

ByJovan Jarić

јан 30, 2018

U okviru programa Planinarskog saveza Srbije za stručno usavršavanje speleologa od 13. do 15. oktobra organizovan je „Seminar spleološke fotografije” u Nišu na Kameničkom visu. Organizatori seminara su Komisija za speleologiju Planinarskog saveza Srbije i Speleološka sekcija PK „Železničar” Niš u saradnji sa udruženjem ASAK iz Beograda i Direkcijom za izgradnju grada Niša. Instruktori na seminaru bili su speleolozi i profesionalni fotografi Vladimir Kržalić i Boris Mrđa, obojica članovi ASAK-a iz Beograda. Seminaru se odazvalo nekoliko domaćih speleoloških klubova (ASAK Beograd; SOB Beograd; PSK „Dvig” Vladičin Han; SK „Sais” Knjaževac) a imali smo i gošću iz inostranstva (DSS, Australija).

Po prvi put je u Srbiji organizovan seminar ovog tipa. Cilj seminara bio je upoznavanje sa tehnikama izrade fotografija u specifičnim uslovima speleoloških objekta i njihovom naknadnom softverskom obradom za potrebe naučnih istraživanja.

Seminar se sastojao iz dva bloka teorijskih predavanja i jedne praktične radionice. Prvi nastavni blok je, pored uvodnih tema „Šta je speleološka fotografija i zašto nam je ona važna”,„Speleološka fotografija u svrsi nauke”, „Upoznavanje sa osnovnom dodatnom i zaštitnom foto opremom”, obuhvatao i specifične tehnike u speleološkoj fotografiji poput crtanja svetlom (Light painting) i stapanja ekspozicija (Light stacking). Potom je u Cerjanskoj pećini izvedena praktična radionica. Tom prilikom su nastala prava mala remek dela speleološke fotografije. Osim toga što ima veoma značajnu ulogu u nauci, jedino speleološka fotografija može lepote podzemnog sveta izneti van i učiniti ih pristupačne svima. Ova praktična radionica je to i pokazala.

Drugi nastavni blok odnosio se na upoznavanje sa softverom, programima i tehnikama za obradu fotografije. Slikovita teoretska predavanja i kvalitetan program pružili su polaznicima seminara veoma korisna i dragocena znanja koja će im biti smernica za dalji samostalni rad, a profesionalnost i kreativnost predavača prevazišla je sva naša očekivanja.

PK „Železničar” ove godine proslavalja sedamdeset godina od svog osnivanja. Ovaj jubilej obeležili smo nizom aktivnosti počev od raznih pešečkih, planinarskih i alpinističkih akcija, pa do svečanih manifestacija. Naša speleološka sekcija postoji tek dve godine, ali smo želeli da na neki način damo doprinos proslavi našeg jubileja i da se ujedno predstavimo speleološkom krugu Srbije. Čast nam je što smo bili domaćini jedog ovakvog događaja. Nadamo se da će ovaj događaj doprineti kako promociji speleologije, tako i promociji naše prelepe Cerjanske pećine koja je prema najnovijim istraživanjima druga po veličini u Srbiji.

Zahvaljujemo svima koji su omogućili i podržali organizaciju ovog seminara: Planinarski savez Srbije, KS PSS, Direkcija za izgradnju grada Niša. GO Pantelej i Udruženje za lokalni razvoj „Kamenica” koje nam je ustupilo kamp za smeštaj učesnika na Kameničkomm visu.

Milena Janković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *