• Пон. јун 24th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Saopštenje o zatvaranju staza

ByJovan Jarić

нов 14, 2016

 

Stručna komisija PSCG za markacije, planinske staze , pješačke puteve i Registar, shodno Zakonu o planinskim stazama daje slijedeće :

S A O P Š T E N J E – OBAVJEŠTENJE

Privremeno se zatvaraju sve uređene i markirane planinarske staze nacionalne mreže na teritoriji Crne Gore za korišćenje u zimskom periodu od 15. novembra 2016. do 31. maja 2017. godine.
Bez obzira na trenutne vremenske prilike koje su još povoljne u brdsko planinskim područjima zbog potencijalnih opasnosti po bezbjednost i zdravlje korisnika zimi , nepostojanje zimskih markacija i druge infrastrukture neophodne za bezbjedno korištenje staza zatvaraju se sve planinarske transverzale ( PPT “ Orjen-Lovćen-Rumija”, CT-1 “Planinama Crne Gore”, “Via Dinarica” i “Vrhovi Balkana”) i sve druge markirane staze nacionalne i lokalne mreže. Na stazama za hodanje na krpljama gdje je postavljena zimska signalizacija koje su u nadležnosti NP Durmitor, Ski centra “Vučje”, Ski centar ”Kolašin”, LTO Plav, LTO Mojkovac, LTO Berane, LTO Andrijevica i LTO Rožaje staze se mogu koristiti uz stručnog vodiča.
Korišćenje staza za zimske uspone u masivima: Prokletija, Komova , Hajle, Durmitora, Pive , Maglića, Žijova, Prekornice, Moračkih planina, Sinjajevine, Ljubišnje, Orjena, Lovćena, Rumije se zabranjuju neorganizovanim grupama, samovoljnim pojedincima i grupama , bez stručnih vodiča , GSS i zimske opreme. Korišćenje nije dozvoljeno zbog opasnosti od lavina, gromova, mećave, magle, udara vjetra , zvijeri, zaleđenog i klizavog terena, nema odgovarajuće infrastrukture (signalizacije, skloništa), slabe naseljenosti, saobraćaja i trajanja obdanice.
Ne preporučuje se korišćenje ni ostalih zimi prohodnih staza bez adekvatne pripreme, bezbjednosnih mjera i zimske opreme prema namjeni – težini staze u primorskom i centralnom dijelu CG, a posebno u složenim meteo uslovima bez stručnih vodiča pojedinačno i u manjim grupama.
Na osnovu iskustva tokom zimske sezone 2015/2016 .stručna komisija apeluje i preporučuje
– Da svi korisnici planinarskih staza u zimskom periodu ( planinari, alpinisti, turno skijaši i hodači na krpljama i drugi poštuju privremenu zabranu, ne koriste staze na svoju ruku i neorganizovano, bez adekvatne zimske opreme, a posebno u složenim meteo uslovima.
– Da poštuju preporuke i kodeks ponašanja u planini zimi, lošim meteo uslovima, da staze ne koriste sami, nepripremljeni i ako nisu organizovani zimski usponi od stručnih službi PSCG, GSS i planinarskih klubova uz preduzimanje potpunih mjera bezbjednosti učesnika.
– Pri organizaciji zimskih uspona organizator je odgovoran za bezbjednost svih učesnika u toku aktivnosti, da postupa shodno Zakonu o organizacije javnih skupova obavjesti MUP, Graničnu policiju ( po potrebi), da organizuje službu spašavanja uz prisustvo GSS CG i preduzme preventivne mjere zaštite korisnika.
– Ski centri, JPNP CG, Tur operatori, NTO , LTO i organi lokalne uprave da na pogodan način upoznaju svoje korisnike o opasnostina u zimskom periodu u svojim zonama – destinacijama pravovremeno a posebno o načinu korišćenja planinarskih staza zimi.
– Da se koriste stručni vodiči ( licencirani)
Planinarski savez Crne Gore će pružati neophodne informacije o prohodnosti i stanju staza za organizovane zimske uspone I stručnu pomoć zainteresovanim korisnicima u okviru ovlaštenja I raspoloživih resursa preko lokalnih planinarskih klubova. Svi korisnici će na vrijeme biti obavješteni o otvaranju i prohodnosti staza.

UPOZORAVAMO DA SE STAZE KORISTE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST KORISNIKA

PSCG i stručna služba ne snosi nikakvu odgovornost prema korisnicima staza koji samovoljno koriste staze u vrijeme privremene zabrane. .

4.11.2016. godine
Načelnik komisije
Pavle S Bandović s.r.

Izvor: Planinarski savez Crne Gore

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *