• Уто. апр 23rd, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Stol (borski) – planinarski dom Stol (920mnv)

ByJovan Jarić

јан 6, 2016

Nalazi se na oko 16km od Bora. Zidana kuca (kamen) sa prizemljem (trpezarija, kuhinja) i potkrovljem (sobe). Vrlo lepa i solidno održavana zgrada. Ima 40 kreveta – 4 sobe sa po 4 ležaja, dve sobe sa po 2 ležaja. U depadansu ima još 20 kreveta u zajedničkoj sobi. Ispred doma su livade pogodne za podizanje šatora. Dom poseduje struju, voda, kupatilo i WC. Ispred doma je izvor pitke vode. Ima centralno grejanje, a može se ugovoriti pansionska priprema hrane. Stena Stola je krečnjačka uglavnom odličnog kvaliteta, severozapadne orjentacije i visine od 15 do 150m. Osnovna karakteristika ovoga mesta jeste da je jedino u Srbiji gde se na istom mestu nalaze i tradicionalni i sportsko-penjački smerovi. Ocene tradicinalnih smerova su u rasponu II do VII-, A0-A2 i visine 50-150m, a sportsko penjački VI do IX- i 10 – 25m. Dolazak automobilom vodi putem od Bora preko sela Krivelj za selo Gornjane, na 18 km-tru od Bora, a između ova dva sela nilazi se na tablu “pl. dom”. Od table skrenuti desno za selo Bučje, put ubrzo postaje makadamski, prvo odvajanje levo i uzbrdo je zapravo put koji vodi direktno do doma. Druge mogućnosti su voz ili autobus do Bora, a zatim lokalnim autobusom za selo Gornjane do table “pl. dom” stanica se zove Cepe, odatle postoji markirana pešačka staza (oko 30 min do doma). Pažnja, lokalni autobus nije baš pouzdan, stoga kao mogućnost postoji i dolazak peške (3.1/2-4h) ili taksijem iz Bora.
Kontakt: Domar Nebojša – 061 169 57 48

5 thoughts on “Stol (borski) – planinarski dom Stol (920mnv)”
 1. Barem 10 puta u toku godine sam tamo, ako ne kao vodič onda sam… Prekrasno mesto! Dom je u solidnom stanju i koliko znam biće sve bolji. Nadamo se dobijanju novih kreveta, stolova… Postoji velika mogućnost da će se do kraja godine asfaltirati put iz sela Tande ili iz Bele Vode 2km od Cepe prema Gornjane… U svakom slučaju atmosfera je domaćinska, planinarska opuštena… A i domar je Legenda!

  1. Zoki, dali je zavirseno asfaltiranje puta do doma i ako nije jos kakav je kvalitet puta i koliko km se vozi po makadamu, kaldrmi itd ? Hvala unapred ove subote 30.11 dolazimo sa planinarima tamo
   Bojan Nis

   1. izvini nisam ti odgovorio na vreme, put je asfaltiran do pesacke precic iz pravca Bucje, a ostatak puta je nasut rizlom tako da se moze i putnickim automobilom , pod uslovom da nije pao sneg.

 2. Ja sam bio u martu. Put od asfalta do doma je bio prilicno razrovan sa brazdama verovatno od vecih vozila tako da je bilo vrlo rizicno proci malim kolima.
  Da li je situacija ista ili je nesto radjeno po tom pitanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *