• Уто. апр 16th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Tabor alpinista „Gornjak 2016 – Hoselito Bite”

ByJovan Jarić

дец 12, 2016

Tabor „Gornjak 2016 – Hoselito Bite” održan je na legendarnom penjalištu. Lokacija je bila planinarski dom u Ždrelu gde su se pojedini učesnici smestili dok su zbog brojnosti neki morali biti smešteni i u šatorima. Atmosfera u kojoj je protekao tabor je bila nesvakidašnje lepa i prijatna sa neskrivenim zadovoljstvom zbog broja učesnika tabora koji je bio rekordan. Taboru su prisustvovala i tri instruktora alpinizma, koji su bili nesebični u podeli svog bogatog iskustva mlađim kolegama.

20. maj – petak

Učesnici tabora su nakon smeštanja u domu i uvodnog izlaganja domaćina tabora Dragana Miloševića i predsednika Komisije za alpinizam Vojislava Škrbića imali prilike da slušaju predavanja o sidrištima i tehnikama osiguravanja koja su pripremili Obrad Kuzeljević i Nenad Tripković.

21. maj – subota

Predavanje na temu faktora pada, kao uvod rada na terenu, održao je Nenad Tripković. Rad na terenu se odvijao u tri radne tačke na lokaciji Zaboravljene burgije:

1. Nenad Tripković i Slobodan Žarković: osiguravanje, faktor pada i simulacija pada prvog penjača.

2. Obrad Kuzeljević: izrada sidrišta.

3. Dragan Milošević: Osiguravanje drugog penjača od strane prvog sa akcentom na nesigurna sidrišta i simulacije pada drugog penjača.

U radu je učestvovao i instruktor alpinizma i predsenik KAPSS Vojislav Škrbić.

U večernjim časovima je organizovan memorijalni deo posvećen Hoselitu Bite, kome je prisustvovala i njegova supruga Biljana Savković. Pored nje govorili su i njegovi prijatelji Obrad Kuzeljević, Slobodan Žarković, Dragan Milošević, a prezentovan je video materijal koji je priredila Aleksandra Bunjevčev, posvećen ovom izuzetnom čoveku i alpinisti. Tokom večeri su podeljene i majce štampane za ovu priliku za čiji dizajn se pobrinuo Milan Simić.

23. maj – nedelja

Kako su sve teme predviđene taborom zahvaljujući lepom vremenu prethodnog dana ostvarene, nedelja je bila penjački dan. Najveći deo učesnika se zbog početka sezone i potrebe vraćanja kući istog dana opredelio za vežbališta, dok je ostali deo učesnika otišao na tradicionalne alpinističke smeri.

Sva predavanja izložena u domu i na terenu su izazvala veliku pažnju učesnika jer su obradila zadate teme na moderne načine i sa više aspekata i naročito eksperimentalno što će, očekuje se, dovesti do unapređenja praktičnog rada i bezbednosti u penjanju cele zajednice u ovim domenima.

Najjače impresije učesnika na taboru je činilo prisustvo upadljivo velikog broja ljudi koji su mogli da razmene svoja iskustva i upoznaju se međusobno.

U popodnevnim časovima Dragan Milošević je polagao praktični deo ispita za alpinistu i uspešno ostvario sve uslove za sticanje zvanja alpiniste.

Učesnici tabora (poređano po broju učesnika):

Alpinistički odsek Požarevac: 30

Alpinistička sekcija Novi Sad: 14

Alpinistički odsek Avala: 8

Alpinistička sekcija Jastrebac: 5

Alpinistički odsek Šabac: 3

Alpinistički odsek Beograd: 1

Ostali: 1

Ukupno: 62

ASNS na taboru „Hoselito Bite”

Tabor je organizovan u znak sećanja na velikog čoveka, prijatelja, brata, sjajnog penjača koji je svojim penjanjem pomerao granice alpinizma u našoj zemlji. Manifestacija je ujedno bio i tabor usavršavanja. Prvi dan na terenu radili su se sistemi osiguravališta, kako bi naše penjanje dobilo na sigurnosti i kvalitetu.

U večernjim satima, kada smo se svi okupili, počeo je memorijalni deo tabora. Uvodnu reč i otvaranje memorijala održao je Dragan Milošević, a kratku priču o Hozeu uz prezentaciju slika čuli smo od Obrada Kuzeljevića. Tom prilikom pušteni su i kratki snimci reportaža koje je Hoze snimao. Veliku čast na taboru nam je svakako priuštilo prisustvo Hozeove žene Biljane Savković. Nakon puštenih prezentacija svako je rekao po nešto ili ispričao neki svoj doživljaj sa Hoseom. Deljene su memorijalne majice.

Nedelja je bila dan predviđen za penjanje.

Hose je bio čovek velikog srca i jako je teško o njemu pisati… Čast je bila poznavati ga. Ono što mogu sa sigurnošću da kažem je da je on i dalje sa nama i živeće u našim sećanjima i uvek rado ispričanim pričama.

Iz Alpinističe sekcije Novi Sad na taboru je prisustvovalo 14 članova. Video materijal za tabor pripremila Aleksandra Bunjevčev.

Projekat „Afirmacija mladih u Novom Sadu za bavljenje sportovima u prirodi” sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada – Gradske uprave za kulturu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *