• Uto. mar 21st, 2023

Moja planeta - magazin za aktivni život

Tara – planinska kuća Tara (1055mnv)

ByJovan Jarić

jan 6, 2016

Planinarska kuća „Tara“ se nalazi na srednjem delu planine Tare, na lokaciji koja se naziva Kaluđerske Bare udaljene 175 km od Beograda idući putem preko Valjeva i Bajine Bašte. Objekat je izgrađen od drveta još davne 1939. godine i dobro očuvan, što predstavlja raritet, ima posebnu čar i toplinu i svojim izgledom se uklapa u planinski ambijent prelepe planine Tare.

Pozicionirana na jednom od najlepših mesta u Kaluđerskim Barama na nadmorskoj visini od 1040 m pruža mogućnost organizacije mnogobrojnih planinarskih i sportskih aktivnosti, izleta po markiranim i nemarkiranim stazama, aktivnostima na prirodnoj steni i kanjonu i obilascima izuzetnih vidikovaca, prirodnih fenomena i kulturno-istorijskih znamenitosti. U blizini se nalaze samousluga i prodavnica i hoteli Vojne ustanove „Omorika“, „Javor“ i „Beli Bor“, što boravak čini još kvalitetnijim jer su snabdevanje i relaksacija uz muziku, bazen, bilijar i dr. na dohvat ruke.

Kuća je sredinom 2014. godine vraćena u vlasništvo Planinarskog saveza Beograda, do kraja iste govine sređivana posle višegodišnjeg nekorišćenja i sada otvorena za boravak. Raspolaže sa kapacitetom od 20 ležajeva raspoređenih u 6 soba (od dva do šest kreveta), prostorijom dnevnog boravka sa kaminom, ima kompletno opremljenu kuhinju, toplu i hladnu vodu, dve tuš kabine i dve WC kabine. Opremljena je i centralnim grejanjem sa sopstvenom kotlarnicom na čvrsto gorivo, tako da je moguć konforan boravak grupa planinara u zimskom periodu.

Kontakt: Rezervacije smeštaja i bliža obaveštenja se mogu dobiti kod Stevana Jovičića (tel. 060/0236-327 ili e-mail: stevajov609@gmail.com), web: http://psb.rs/index.php/dom-tara

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *