• Суб. мај 18th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Trčanje u prirodi

Brže, jače, dalje…
Trčanje u prirodi zapravo je mnogo lakše nego što se može učiniti u prvi mah. Ne treba vam puno ulaganja, a ako imate dobar plan trčanja, već nakon nekoliko nedelja imaćete zavidnu kondiciju…

Trčanjem u prirodi stiče se odlična kondicija, jačaju se mišići i srce, a može se praktikovati tokom cele godine. Pored toga što ste na čistom vazduhu, posebna prednost je što ne košta puno. Biće vam potrebne „trail-running” patike, koje su u odnosu na patike za trčanje šire i daleko stabilnije, što je jako važno na neravnom terenu. Ovakve patike bolje prijanjaju za podlogu, imaju zaštitu od kamenja, a kako imaju manje tapacirunga, stopalo je bliže zemlji, čime se sprečava izvrtanje zgloba. Izaberite prijatnu odeću. Nosite sintetički šorc ili komotne pantalone, te termodinamički veš, kako bi se sušili brzo i bez posledica po zdravlje. Pamučne stvari su zadržavaju vlagu, što u trenucima predaha ili istezanja može da bude vrlo neprijatno, a posebno tokom hladnih dana. Ova osnovna oprema zimi može da se nadogradi rukavicama i kapom, a leti šeširom

Running New Zealands famous Routeburn Track
Running New Zealands famous Routeburn Track

Gageti

Za trčanje duže od 45 minuta, biće vam potrebna voda, pa treba da nose tečnosti u bočici. Takođe, za duže ture treba poneti i neku energetsku grickalicu od oko 100 kalorija. Za te sitnice dobro dođe pojas, pošto ranac nije praktičan za trčanje Mnogi ne nose telefon, a morali bi, posebno tokom dugih trčanja. Na novim terenima treba da imate i mapu.

Dobro držanje

Trčite ispravljene kičme, sa isturenim grudim košem. Telo treba da bude opušteno, ali da se pri naporu ne savijate i ne grbite. U suprotnom ćetedrastično smanjiti zapreminu pluća. Ruke treba da su savijene u laktovima pod uglom od 90 stepeni, da se kreću paralelno sa torzom. To pomaže u trčanju i obezbeđuje pravilan ritam disanja. Trčite sitnim koracima, jer tako bolje kontolišete svoje kretanje.

Kako izbeći povrede

Zbog neravnog terena i raznih faktora iznanađenja (trava, kamenje, koren drveta, mahovina…) bar u početku biće čestog zapinjanja, posrtanja, pa čak i neugodnih padova. Kako bi to izbegli trudite se da proračunate tri koraka unapred. Pregledajte teren i svoje kretanje planirajte u skladu sa neravninama i preprekama. Kada je staza klizava ili suviše strma, prestanite da trčite i nastavite bržim hodom. Pazite na klizave površine. Trčanje po vlažnim stenama ili mahovini, može biti veoma opasno. Zato teren birajte u skladu sa vremenskim uslovima. Kako bi sačuvali zglobove, tražite meke staze (zemlja, trava), bez velikih uspona i strmina. Napredujte postepeno. Ukoliko sebi postavite suviše visoke zahteve, može doći do velikih problema, jer vas umorne noge neće slušati. Počnite sa trčanjem jednom do dva puta nedeljno od po dva do tri kilometraa. Napredujte postepeno, prvo povećavajući broj trčanja (ali ne više od četiri ili pet puta nedeljno), a zatim i povećavanjem kilometraže (samo 20 odsto nedeljno).

Trail-running ili Patike za trčanje

Nije da zakeramo ili teramo modu, ali zaista ima značajnih razlika između „trail-running” patika i patika trčanje. Obične patike vas neće zaštititi od kamenja i neravne podloge. Ukoliko tokom trčanja osećate svaki kamičak, trčanje će biti sve samo ne prijatno. „Trail-running” patika je predviđena za razne vrste terena i zahvaljujući širokom đonu stopalo se mnogo lakše kontoliše, čime se smanjuje opterećenje na zglobove.

trcanje u prirodi-021. „Trail-running” patika, 2. Patika za trčanje

Tekst: Moja planeta,foto: SXC, Dreamstime

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *