• Пон. јун 24th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Treskavica, Planinarski dom “Radovan Bjelica”, Trnovo

ByJovan Jarić

јан 16, 2018

Planinarsko ekološko društvo “Runolist 05” osnovano je 2005.godine u Trnovu. Zahvaljujući planini Treskavici i njenim prirodnim ljepotama, Trnovo je oduvijek imalo aktivnih i vrsnih planinara I planinarsku družinu.

Na Treskavici su odmah poslije aneksije Austrougarske (1878. g.) izrađene planinarske kuće
Zalaganjem članova Planinarsko- ekološkog društva “Runolist 05” , uz podršku lokalne zajednice, izgrađen je jedan od najboljih planinarskih domova u BIH- planinarski dom “Radovan Bjelica”, koji se nalazi na lokalitetu Paleža, u neposrednoj blizini nekadašnjeg planinarskog doma “Josip Sigmund”.

Do planinarske kuće najlakše se stiže tako što se iz Trnova krene putem prema Foči, pa se na samom izlazu iz grada skrene desno prema selu Turovi, a zatim se u Turovima skrene lijevo, te označenim planinarskim stazama nastavi sat I po umjerenog hoda do doma “Radovan Bjelica”.
Takođe,a postoji I makadamski put predviđen za terenska vozila koji vodi do samog doma.

Ukoliko se dolazi u organizovanim grupama, pješačenje do doma traje oko sat I po vremena normalnog hoda.U dogovoru sa rukovodstvom planinarskog društva “Runolist 05” moguće je obezbijediti prevoz stvari ali I posjetilaca do samog doma.

Kapacitet planinarskog doma “Radovan Bjelica” je 40 ležajeva,a dom je opremljen kupatilom,kuhinjom,I svim pratećim sadržajima.
Planinarska ruta od doma do vrha planine Treskavice Đokinog tornja (2086 m) traje oko 4 sata normalnog hoda, a do ledničkih jezera na planini oko sat vremena.

Kontakt osobe: MIlovan Mimo Klepić +38766/489-366 domaćin doma, Golijanin Dragan – Cvrle 065/962-257
E-mail: pesd.runolist@gmail.com
https://www.facebook.com/Runolist05/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *