• Уто. апр 16th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

6. Trka preživljavanja – Mokra Gora 2014.

Šesta po redu Trka preživljavanja, najstarija i trenutno najveća avanturistička trka koja se organizuje u Srbiji, završena je u nedelju 5. oktobra. Trka se realizuje jednom godišnje, svaki put na drugoj lokaciji sa idejom promocije manje posećenih i divljih predela naše zemlje.

Pravila trke su vrlo jednostavna: „Stazu od šezdesetak kilometara potrebno je preći za dva dana u timovima od dva do četiri člana. Od opreme timovima je dozvoljeno da koriste: mapu terena, kresivo za paljenje vatre, nož i pola litra vode. Prolazeći kroz šume, kanjone, livade i jaruge, takmičari se susreću sa raznim preprekama i opasnostima. U ovakvim uslovima potrebno je da sami naprave sklonište, zapale vatru, pronađu ili ulove hranu! Sve ove aktivnosti i domišljatost takmičara se posebno boduju pri ukupnoj oceni pobednika trke. Pobednik je ona ekipa koja sakupi najviše bodova, za vreme koje je potrebno da se pređe staza, upaljenu vatru, napravljeno sklonište, pribavljenu hranu kao i uspešno rešene specijalne zadatke.”

trka-01

Nakon Valjevskih i Sokolskih planina, Zlatibora, Jagodnje i Boranje, Južnog Kučaja trka se preselila na Mokru Goru. Start i okupljanje učesnika bio je zakazan na osam kilometara od Mećavnika, ispred hotela „Čarobni breg”. Trka je organizovana od strane Sportskog kluba ekstremnih sportova „Wild Serbia”, a ove godine u saradnji sa Parkom prirode „Šargan – Mokra Gora”, Turističkom organizacijom Užice i Zdravstvenim centrom Užice. Lokacija je kao i prethodnih godina objavljena tek pet dana pred samu manifestaciju. Samim time niko nije znao lokaciju niti je mogao da se unapred priprema na poznatom terenu. Trka se odvija u tri kategorije: Opstanak, Avantura i Porodica. Kategorija Opstanak je namenjena vrhunskim sportistima, sa stazom od 60+km po neuređenim divljim predelima. Kategorija Avantura za one koji bi za nijansu ležernije da se oprobaju u preživljavanju, sa stazom od 30+km i kategorija Porodica, za porodice sa decom, namenjena najmlađima i njihovim roditeljima.

trka-02

Pred sam start trke bilo je prijavljeno više od 240 učesnika u 85 timova.
U ranim jutarnjim satima u subotu, nakon zajedničke fotografije učesnika i organizatora trke, prve ekipe su ušle u karantin zonu gde je sledio detaljan pretres. Svaka ekipa je mogla da ponese minimalno opreme koja je unapred tačno definisana. Zatim je sledio prvi zadatak koji je vodio na najviši vrh planine Tare – Zborište. Preko Gavrana, staza je dalje vodila na Carevića vis i Runjevu glavu. Takmičari su se kretali neprestano kroz šume, livadska prostranstva, pored starih autentičnih koliba ovog kraja, grebenima i strmim liticama. Nakon par dominantnih vrhova, staza se spušta u kanjon Belog Rzava, da bi se preko vrhova sa druge strane kanjona ponovo vratila preko reke i vodila nazad ka cilju/startu. S obzirom da staza trke nije markirana, ovako bi otprilike izgledala njena optimalna putanja, naravno svaka ekipa je imala svoju taktiku i izbor kako stići do zadatih kontrola…

trka-03

Na oko pola velike staze timovi u Opstanak kategoriji imali su zadatak da prođu kontrolnu tačku Kobilovac za manje od osam sati, jer ukoliko to urade kasnije ne bi bili u mogućnosti da pređu celu stazu. Umesto potpune eliminacije sve ekipe nakon eliminatornog vremena prelaze u Avantura kategoriju gde dalje nastavljaju ka cilju i tamo ostvaruju plasman u Avantura kategoriji.

trka-05

Ovogodišnji teren nije bio nimalo lak. Staza je bila vrlo dinamična i odmah po penjanju na brdo, čekao je spust u potok, i tako redom… Trebalo je savladati devet vrhova, strme šumske vlake, proći izuzetno težak teren sa skoro zapaljenom šumom, naći stazu između litica kanjona Belog Rzava. Visinske razlike na svakih 10 do 15 km staze iznosile su i do 700 m. Prelepa priroda i krajolik kroz koji su prolazili držali su takmičare motivisanim da izdrže do samog kraja. Učesnici koji su prošli celu stazu su savladali oko 3.400 m uspona i isto toliko visinskog pada. A na kraju… Gulaš i zadovoljstvo ličnog uspeha za završenu trku. Preći celu stazu veliki je uspeh a tek pobediti u jednoj ovako kompleksnoj trci.

trka-06

Pobednici 6. Trke preživljavanja – Mokra Gora 2014.

Kategorija Opstanak:

1. mesto – dele ekipe
„Medijana Niš” padobranci iz Niša (Milovan Milić, Dragan Đoković, Slobodan Vulić)
„Đera, Deki Neša” iz Beograda (Negoslav Radičević, Dragan Đerić, Dejan Ranković)
3.mesto – „Sinovi šume” iz Valjeva (Vladimir Ranković Strelac, Dragan Stanković Lidža)

Kategorija Avantura:
1. mesto – „Survivor Team” Zaječar (Miloš Panajotović, Milan Panajotović, Stefan Ristić)
2. mesto – „Seljačine” iz Novog Sada, Beograda, Loznice i Valjeva (Gavrilo Andrić, Teodora Radišić, Damjan Dakić, Stefan Krstanović)
3. mesto – „Hipnotisana gomila” iz Kragujevca (Andreja Kostić, Nemanja Blagojević, Nikola Kostić)

trka-velika

Za pobednike su od strane sponzora, robne marke Dolomite i Expedition, obezbeđene vredne nagrade u vidu outdoor opreme. Prvoplasirane ekipe su dobile patike Dolomite Steinbock Rocket GTX specijalno dizajnirane i prlagođene za ovu vrstu aktivnosti.

Opšti utisak je da se kvalitet ekipa u odnosu na ranije godine značajno podigao. Konkurencija je veća, timovi dolaze fizički pripremljeni, sa odličnom orijentacijom na karti. Znanje koje pokazuju za ishranu u prirodi i za pravljenje bivaka i vatre je svakako za poštovanje. Vizija organizacionog tima trke je da ova manifestacija postane opšte poznati brend širom Evrope koji će okupljati ljubitelje prirode i promovisati prirodne lepote Srbije. Na kraju, bitno je napomenuti, pored velikog broja učesnika manifestacija je završena bez povreda i značajnijih gubljenja ekipa.

Iako je teren jako nepristupačan, obiluje medvedima, vukovima i ostalim divljim životinjama, sve je proteklo u najboljem redu!

 

Tekst: Wild Serbia, foto: učesnici trke

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *