Crni Vrh (Jagodina) – planinarski dom Crni Vrh (650mnv)

Planinarska kuća se nalazi ispod samog Crnog vrha sa severoistočne strane. Zgrada ima prostoriju za dnevni boravaka, kuhinju sa priborom za pripremu hrane i grupnim spavaćim sobama sa ležajima. Objekat ima uveden sanitarni čvor i struju, a grejanje zgrade je pećima na čvrsto gorivo sa mogućnošću dodatnog grejanja TA pećima. Kuća u zimskom periodu može primiti do 20 ljudi, dok leti se može smestiti po 40 planinara. Zgrada je u vlasništvu PSD “Juhor”, iz Jagodine. Tu je nalazi i Ski centar Crni vrh. Planinarenje: Crni vrh 708 mnv, na kome se nalazi TV relej, neposredno u blizini doma, manastir Jošanica (2,5 sati hoda), napušteno odmaralište Bešnjaja (oko 2 sata hoda). Do svih objekata u okolini postoje markirani putevi. Dom se nalazi otprilike na pola puta Jagodina – Kragujevac, udaljena od Jagodine 18, a od Kragujevca 20 km. Od Jagodine do sela Gornje Štiplje udaljeno 13 km postoji asfaltirani put i redovna autobuska linija prigradskog prevoza. Od Gornjeg Štiplja do doma ima još 5 km. dobrog makadamskog puta po kome mogu bezbedno da se kreću sva vozila, ali ne postoje redovne autobuske linije. Postoji markirana staza od centra sela do doma.

Kontakt: +381 (0)35/221-909, +381 (0)35/227-839, +381 (0)64-1311-673 (Fure).

2 komentara

 1. Anton kaže:

  Dom je isključivo za veće grupe. Potrebna je najava barem nedelju dana unapred. Svi moraju imati aktivne pl. članske karte. Za prijavljivanje potrebno je dostaviti i očitanu licnu kartu. I uz sve to policija ima pravo da odbije boravak u planinarskom domu. Lakše je dobiti vizu za ameriku nego za dom.
  Domar je arogantan i dosta nervozan te pored prekrasne prirode ne ostavlja dojam uživanja i opuštenosti.
  Moje iskustvo… Personalno, nemora biti da je uvek tako, ali budući da smo majstori u profesionalizmu što se tiče pl. Domova… Stvari se menjaju naravno, svakih 10-20 god.

  Sporski pozdrav!

  1. Dak kaže:

   Domar je nervozan jer bi vrlo rado dom predstavio kao svoje licno vlasnistvo. Za policiju mi nije bas najjasnje sta ona ima sa boravkom planinara u domu. Ali je bitno da je svaki, zadovoljavajuci, ,,dogovor” s domarom uvek moguc 😉

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *