• Уто. мај 21st, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Bugarska vlada odobrila plan koji će uništiti Nacionalni park „Pirin”

Sofija, mart 2017. godine – Sredinom marta bugarska vlada je ignorisala želju 76.000 građana koji su se zauzeli za zaštitu lokaliteta UNESCO-ve svetske baštine u Bugarskoj i odobrila plan upravljanja destruktivan za Nacionalni park „Pirin”. Prilikom donošenja odluke ignorisani su zakon Bugarske i preporuke UNESCO-vog Komiteta.

Privremeni ministar životne sredine i voda napravio je ozbiljan korak ka omogućavanju izgradnje u Pirinu, koje bi ugrozilo biljni i životinjski svet u regionu. Ministar je izdao odluku u kojoj se navodi da nacrt plana za upravljanje ne zahteva procenu stanja životne sredine za koju WWF i lokalne organizacije smatraju da je izuzetno opasna za Pirin. Ova odluka se kosi sa zakonima Bugarske o životnoj sredini i lišava građane mogućnosti da iskažu svoj stav, jer je akt izdat u izrazito kratkom vremenskom roku od apelacionog suda.

U donetom aktu, ministarstvo tvrdi da novi plan za upravljanje neće imati značajan negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, tako da ekološke procene nisu potrebne. Nacrt plana omogućava izgradnju na 12,5 puta većoj teritoriji u odnosu na trenutno područje i može da dovede do komercijalne seče šuma na površini koja čini blizu 60% Parka.

Prekršeno bugarsko zakonodavstvo i preporuke UNESCO-a

Dva nacionalna zakona su jasno ignorisana u novoj odluci Ministarstva – Zakon o zaštiti životne sredine i Akt očuvanja biodiverziteta. Privremena Vlada nije uzela u obzir preporuke UNESCO-vog Komiteta koje su donete na Godišnjem sastanku u Istanbulu 2016. godine, gde je Komitet nedvosmisleno istakao da novi plan za upravljanje Nacionalnim parkom „Pirin” mora sadržati procenu stanja životne sredine, kao i procenu kompatibilnosti sa ciljevima „Natura 2000”.

Ugrožena prava građanstva

Preko 78.000 ljudi potpisalo je peticiju u znak podrške Nacionalnom parku „Pirin” i očuvanju njegove netaknute prirode, slanjem pisma bugarskom premijeru. Ovo je najveća podrška za prirodu i ujedno WWF-ova kampanja u Bugarskoj do sada, koja pokazuje značajnu vrednost ovog područja za društvo u celosti. Ministarstvo je pokazalo nedostatak poštovanja prema svim ovim građanima, jer je odluka doneta sa rokom od tri dana za podnošenje žalbe, uoči trodnevnog praznika, ne ostavljajući vremena, za odgovor građanima, nezavisne institucije kao što je sud.

Sledeći korak za odobrenje nacrta plana je da bude podnet Vrhovnom Stručnom Savetu za životnu sredinu. WWF poziva privremenu Vladu da odmah preispita sporne odluke o tako važnom pitanju kao što je priroda Evrope.

Izrazite svoju podršku i pošaljite pismo premijeru da preduzme momentalne mere za očuvanje Pirin Nacionalnog parka na: https://makeyourmark.panda.org/pirin

Napomene:

– Dva nacionalna zakona su ignorisana novom odlukom Ministara – Zakon o zaštiti životne sredine i akt o očuvanju biodiverziteta. Oba zahtevaju obavezno sprovođenje procena o stanju životne sredine svih planova koji dovode do strukturnih promena i mogućeg razvoja građevinarstva u oblastima zaštićenih područja.

– WWF je pokrenuo međunarodnu kampanju za podršku očuvanja Nacionalnog parka Pirin u novembru 2016. godine.

Više na: https://makeyourmark.panda.org/pirin

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *