• Нед. јул 14th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Trebinje Vertikal – tamo gdje je 5 više od 42

Trebinje Vertikal – Trka u kamenu 2017.”

Planinarsko društvo „Vučji zub” iz Trebinja u subotu, 18. marta bilo je organizator druge po redu trke u disciplini nebeskog trčanja – „Trebinje Verikal – Trka u kamenu 2017.”. Trka je održana na stazi trasiranoj 2016. godine, detaljno opisanoj u 59. broju našeg časopisa.

Učešće u trci uzelo je ukupno 58 takmičara, iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore i Švajcarske; od toga 51 takmičar u muškoj i sedam u ženskoj konkurenciji. Ono što raduje je činjenica da se sa područja Hercegovine prijavilo ukupno 35 takmičara; što ukazuje da bi nebesko trčanje moglo da „pusti korijenje” na ovom području. Najstariji učesnik trke je bio Vojo Prelević iz Trebinja, 73 godine, svestrani sportista – vaterpolista, biciklista, planinar; a najmlađi – Vasilije Kosjerina iz Trebinja, 14 godina; koji je nastupao uz saglasnost i podršku roditelja.

Vrijeme je idealno poslužilo takmičare – sunčano, ne pretjerano toplo, sa blagim sjevercem. Staza kao i prošle godne – maksimalno pripremljena, uređena i obilježena, sa punktovima za osvježenje, ekipama Crvenog krsta, obezbjeđenjem, fotografima spremnim da zabilježe svaki interesantan događaj. Trku je najavio i propratio veći broj novinarskih ekipa svih medija, a organizator je obezbijedio pet snimatelja za video dokumentovanje trke cijelom trasom. Na startu i pored staze je bio prisutan veći broj gledalaca i navijača, dosta rekreativaca je iskoristilo povoljne vremenske prilike da prije i posle trke prođu stazom, neki i do vrha Leotara i da bodre takmičare.

U ženskoj konkurenciji, prvo mjesto je osvojila prošlogodišnja pobjednica Sanja Kavaz iz Istočnog Sarajeva vremenom 62:02 minuta; drugo – Nada Ilić iz Trebinja – 65:37 minuta; treće – Nada Dursun iz Trebnja – 73:15 minuta. Pobjednica je izjavila da je zadovoljna rezultatom, da joj je bilo lakše trčati nego prošle godine jer je poznavala stazu, ali i da je malo „prikočila” čuvajući snagu za sutrašnju trku u Kotoru (na kojoj je po drugi put uzastopno pobijedila). A da su sportski duh i jaka volja presudni za uspjeh, pokazale su drugoplasirana Nada Ilić, koja uveliko gazi šestu deceniju; trećeplasirana Nada Dursun, koja pored obaveza prema poslu, porodici, troje djece ipak nađe vremena da trenira i takmiči se; kao i članica kluba organizatora, Ivana Tabaković, koja je četrnaest mjeseci posle teškog povređivanja uspjela da istrči cijelu stazu.

U muškoj konkurenciji pobijedio je Vladimir Panić iz Valjeva vremenom 55:16 minuta; drugi je bio Miloš Aranitović iz Trebinja – 56:58 minuta; treći – Ivan Leženić iz Mostara – 58:32 minuta. Prošlogodišnji rezultat Miloša Mikića iz Nikšića – 48:24 minuta je ipak ostao pretežak zadatak za ovogodišnje takmičare. Pobjednik je naglasio da iz Trebinja nosi dosta lijepih utisaka, da je staza lijepa, ali i zahtjevna.

Najmlađi učesnik Vasilije Kosjerina koji osvojio je 21. mjesto, rekao je da je bilo teško ali je izdržao. Ko zna, možda ga za koju godinu vidimo na pobjedničkom postolju? Među takmičarima je bio i Bilećanin Ljubo Trklja, atletičlar sa preko 30 maratona „u nogama”, koji je naglasio da je staza takva da je možda teže istrčati tih pet kilometara po Leotaru nego li maraton.

Po završetku trke za učesnike je u Hotelu „Leotar” priređen ručak, nakon čega su najboljima dodijeljene nagrade i priznanja. Organizator je zahvalio svim učesnicima, sponzorima i svima koji su na bilo koji način uzeli učešća u trci i njenoj organizaciji.

Dok čitate ovaj izvještaj, veliki broj štampanih i elektronskih medija je objavio reportaže o trci, ponovo je iz Trebinja u svijet otišla lijepa slika o jednom uspješno organizovanom sportskom dešavanju. Nadamo se da trebinjski „vertikalac” polako postaje tradicija i još jedan od brendova bisera juga Hercegovine. Do „Trke u kamenu 2018.” pozdravljamo vas tradicionalnim pozdravom trebinjskih „zubića” – „Da smo zdravo” (i uz Leotar brzi!).

Zvanični video zapis sa trke možete pogledati na

https://www.youtube.com/watch?v=i4KYbyANq6k&feature=youtu.be

Tekst: Miroslav Kovačević

Fotografije: Jelena Kovačević; Jovan Vidaković; Radoje Elez; Slavenko Vukasović; Željko Miletić; Miloš Milošević; Miroslav Kovačević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *