• Пон. јун 24th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Kako izabrati adekvatnu planinarsku odeću?

Kako se sa planinarenja vratiti bez prehlade?

Kako ostati suv?

Kako izabrati adekvatnu planinarsku odeću?

Da li ste se ikada zapitali zašto osećate vlagu unutar vaše preskupo plaćene nepromočive planinarske jakne?

Odgovor je vrlo jednostavan. Zbog kondenzacije vodene pare nastale usled znojenja. Da bi stigli do bilo kog uzvišenja ili planinskog vrha moramo izvršiti uspon. Kretanje, pogotovo pri usponu, izaziva znojenje, a ono je u većini slučajeva povezano sa kondenzacijom sa unutrašnje strane naše, obično skupo plaćene, nepromočive planinarske odeće i obuće. Kondenzacija je prirodna pojava, a u slučajevima, koji nas zanimaju, veoma je izražena na temperaturama ispod 15 stepeni.

gora-02Test nepromočivosti

Normalna temperatura našeg organizma je oko 36 stepeni. Između površine našeg tela i unutrašnje strane naše planinarske jakne ona pada na vrednosti između 36 i 30 stepeni. Na spoljašnjoj strani jakne temperatura vazduha je 15 stepeni ili niža, inače jaknu nećemo ni nositi, zar ne?

Zbog čega su onda uslovi za testove po industrijskim standardima za nepromočivu odeću postavljeni za temperature od 21 stepeni i više i za male vrednosti vlažnosti vazduha?

gora-03Milimetri i talozi

Kad smo već kod „mm vodenog taloga” hajde da postavimo definicije za te veličine. Po prihvaćenim industrijskim standardima nepromočivost materijala se meri količinom vode u milimetrima vodenog stuba, koju materijal zadržava pre nego što počne curenje.

Vrednost transmisije vodene pare se meri u gramima vodene pare po kvadratnom metru materijala za vremenski period od 24 časa (označava se u g/m2/d, a često se skraćuje i prikazuje samo kao g). Nažalost, merenja sprovedena u ozbiljnim laboratorijama, pokazala su da odeća načinjena od materijala sa veoma malim vrednostima za nepromočivost, pokazuje odličnu otpornost na spoljašnju vlagu, dok u isto vreme, odeća načinjena od materijala sa visokim vrednostima, propušta vlagu na šavovima, ziperima i kapuljačama. Očigledno je da su laboratorijski izmerene vrednosti materijala, potpuno različite od vrednosti koje se dobijaju za gotove proizvode izrađene od istih tih materijala.

gora-01Jedan sloj menja sve

Zanimljivo je uočiti i pojavu, koju u anglosaksonskoj literaturi nazivaju „cold bridging”. Iako spoljašnja membrana „radi” svoj posao i sprečava prodor vlage sa spoljašnje strane u unutrašnjost, usled slabe termalne izolacije, vodena para sa unutrašnje strane se kondenzuje na hladnoj površini sa unutrašnje strane membrane. Na taj način, korisnik skupo plaćene jakne ima utisak da ga je proizvođač prevario i da je membrana propustila spoljašnju vlagu.

Ova pojava se sprečava dobrom termalnom izolacijom. Najčešće i najlakše, problem se rešava izolacionim vazdušnim slojem. Škotski proizvođač „Keela”, uočivši problem kondenzacije sa unutrašnje strane, rešio je da se ne bori protiv te prirodne pojave, već da korisnike svojih proizvoda zaštiti koristeći SDP (System Dual Protection) ili na srpskom – sistem dvostruke zaštite. Ideja je vrlo jednostavna. Ako već ne možemo da sprečimo pojavu kondenzacije, zašto je ipak ne bi kontrolisali? Gospodin Rub iz „Keela” je došao na ideju da sa unutrašnje strane odeće postavi još jednu membranu, ali ovaj put ne za zaštitu od spoljašnje vlage, već za zaštitu od vode nastale kondenzacijom našeg znoja sa unutrašnje strane spoljašnje membrane.

gora-04Na taj način stvorene su čuvene KEELA Munro i Spectrum jakne, koje stvarno svoje korisnike održavaju suvim i štite od vlage sa svih mogućih strana. Ipak, i ovo rešenje ima svoje negativne strane. SDP jakne su malo teže od konkurentskih proizvoda zbog dodatnog sloja materijala. Svaki komfor se plaća.

S obzirom, da je znojenje prirodna odbrana našeg organizma od pregrevanja, možda je najbolje dobro isplanirati uspon i laganim tempom, bez pregrevanja, doći do vrha i na taj način eliminisati potrebu za skupim hi tech odevnim predmetima. Za one koji žure i ne mogu sebi da priušte dovoljno vremena za lagani tempo uspona Keela SDP odeća je uvek na raspolaganju.

gora-velika

Korisne web adrese:

www.ctt.leeds.ac.uk
www.en.wikipedia.org/wiki/Waterproof_fabric
www.keela.co.uk/system-dual-protection
www.gora-i.com

Beskorisne webadrese:
www.gore-tex.com

Tekst: Gora, Foto: Dremastime, SXC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *