• Уто. апр 16th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Hoćete da naučite da raspoznajete ptice u prirodi?Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa Univerzitetom Nord Trondelag (Levanger, Kraljevina Norveška) poziva zainteresovane učesnike na treću terensku obuku za raspoznavanje ptica u okolini Novog Sada i Beograda.

Obuka ima za cilj da upozna učesnike sa nekim od najčešćih ptica u realnim uslovima u prirodi. Takođe, cilj je da se učesnici pripreme za različite programe koje vodi DZPPS u vezi proučavanja ptica, njihovog rasprostranjenja i posebno popisivanja običnih vrsta. Na kraju obuke učesnici polažu formalni test, a ako ga polože dobijaju sertifikat o položenom kursu od norveškog univerziteta Nord Trondelag, sertifikaciju da umete da raspoznajete ptice po izgledu i oglašavanju.
Mesto održavanja obuke: regioni gradova Novi Sad i Beograd.

Krajnji rok za prijavljivanje: 25. 3. 2016.
Trajanje obuke: 27. 3. – 1. 7. 2016.
Trajanje: 16-20 dana.

Obuka se organizuje svake sedmice kada se u skladu sa vremenskim uslovima i slobodnim vremenom mogu uskladiti studenti i predavači. Pored lokalne obuke (šira okolina gradova Beograd i Novi Sad), planirani su i zajednički (nacionalni) odlasci na dvodnevne/trodnevne obuke na području SRP „Zasavica“ i PP „Rusanda“, PP „Stara planina“ i NP „Tara“.

HinT_obuka za raspoznavanje ptica
Ko može da učestvuje:
– Preporučuje se studentima na smerovima koji se bave pticama i prirodom;
– Svim ljubiteljima prirode koji žele da nauče da prepoznaju ptice po izgledu i oglašavanju;
– Prioritet će imati učesnici na ranijim istraživačkim aktivnostima koje su organizovale ornitološke i druge prirodnjačke NVO;
– Svako ko je završio srednje obrazovanje ili ima više od 5 godina radnog staža (stariji od 18 godina). Ovaj zahtev je nametnut od strane norveškog univerziteta (HiNT), jer univerzitet može da izdaje sertifikate samo za ljude starije od 18 godina. Mlađi učesnici mogu da učestvuju na obuci, ali ne mogu da dobiju sertifikat dok ne navrše 18 godina. Mimo toga, mi ćemo uključiti sve zainteresovane, jedino je potrebno da učesnik polaže ulazni test. Svako ko položi finalni test biće uključen u tekuće istraživačke aktivnosti DZPPS-a.
Uslovi:
– Da uradite ulazni test za raspoznavanje ptica po izgledu i zvuku na sajtu norveškog univerziteta HiNT, www.birdid.no, kako bi ustanovili vaše početno znanje o prepoznavanju ptica.
– Da popunite formular za prijavu do 25. 3. 2016.
– Na kraju obuke radite finalni test za raspoznavanje ptica po izgledu i zvuku. Pomoću početnog i finalnog testa ćemo moći da ocenimo koliko ste vi naučili i koliko dobro smo mi radili.
– Svako ko se prijavi da učestvuje u obuci saglasan je da radi početni i finalni test za raspoznavanje ptica po izgledu i zvuku preko sajta norveškog univerziteta: www.birdid.no.
Troškovi:
– Obuka i testiranje su potpuno besplatni.
– Svaki učesnik pokriva svoje tekuće troškove putovanja, noćivanja i ishrane tokom lokalnih obuka kada za to postoji potreba.
– Zbog troškova oko organizacije udaljenih nacionalnih treninga, svaki učesnik prijavljivanjem na obuku dužan je da obezbedi 3.000 dinara za potrebe prevoza. Sredstva će potom biti utrošena na obezbeđivanje prevoza na ove udaljene lokalitete. Zbog kvalitetnije organizacije ovih ekskurzija i unapred obezbeđivanja prevoza, sredstva se ne povraćaju učesnicima ukoliko ne budu u mogućnosti da prisustvuju.
VAŽNO:
– Napominjemo da imate u vidu da je ovo specijalizovana obuka za raspoznavanje ptica i ona će biti korisna samo ljudima koje to interesuje.
– Napominjemo da imate u vidu da ovi izleti ne predstavljaju mogućnost za fotografisanje prirode i ptica, već su prilika za intenzivno savladavanje tehnika raspoznavanja ptica. Naravno, fotografisanje ptica i prirode nije zabranjeno, već i na taj način učimo raspoznavanje po izgledu.
– Na poslednjim danima obuke će se organizovati praktični testovi u prirodi za raspoznavanje ptica.
– Obavezno pročitati instrukcije.
Kako se pridružiti?
Prijaviti se na mail: sciban.marko@gmail.com.
Marko Šćiban, +38163 8800 716.
Nakon toga dobijate preostalu dokumentaciju za prijavljivanje. Očekujemo vas!
Program:
27.3 – 1.7.2016.
Okolina Novog Sada i Beograda.
Skoro svake sedmice u periodu obuke studijska grupa će posećivati različita staništa na širim područjima grada Beograda i Novog Sada, kao što su planine Fruška gora, Avala i Kosmaj, priobalja reke Dunav i različitih vodenih staništa na širem području. Cilj je da se posete svi tipovi staništa, od vodenih staništa, preko obradivih površina, listopadnih i zimzelenih šuma, do livada i urbanih sredina. Kako različite vrste ptica naseljavaju različita staništa učesnici će imati priliku da uče prepoznavanje velikog broja vrsta. U zavisnosti od strukture učesnika (strudenti / zaposleni / nezaposleni) zavisiće da li će se obuke organizovati tokom radnih dana ili vikenda (subota i nedelja). Maksimalan broj učesnika po grupi je 15.
Kraj aprila 2016.
Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ i Park prirode „Rusanda“
Obuka na području SRP „Okanj“ i PP „Rusanda“ ima za cilj da upozna učesnike sa raspoznavanjem ptica vodenih staništa (patke, šljukarice, barske koke, trstenjacima, čigre,…), kao i osobenostima vodenih staništa, vodoplavnih šuma, barskih ekosistema. Da bi se učesnici još bolje upoznali sa velikim brojem vrsta ptica koje naseljavaju ova staništa i koriste ih za vreme seobe, krajem leta će biti organizovan jednodnevan izlet na nekom od pomenuta dva lokaliteta.
Početak – sredina maja 2016.
Parko prirode „Stara planina“
Obuka na širem području PP „Stara planina“ i doline ima za cilj da upozna učesnike sa submediteranskom faunom ptica i staništa. Ovo područje obuhvata različita livadska, žbunasta i šumska staništa (listopadne šume), poljoprivredne i seoske sredine koje naseljava veliki broj vrsta ptica kojih nema u drugim delovima Srbije ili su prisutne u znatno većem broju. Dominiraju ptice pevačice i grabljivice. Više podataka o PIO „Dolina reke Pčinje“ možete pročitati na:
http://www.dolinapcinje.com/
Početak juna 2016.
Nacionalni park „Tara“
Obuka na području NP „Tara“ ima za cilj da upozna učesnike sa osobenostima visokoplaninskih staništa i faunom ptica tih podneblja. Na području nacionalnog parka preovlađuju četinarske, mešovite i listopadne šume, a karakterističnu faunu ptica imaju i visokoplaninski pašnjaci, litice. Dominiraju različite vrste pevačica, detlića i sova.

2 thoughts on “Hoćete da naučite da raspoznajete ptice u prirodi?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *