• Суб. јул 13th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Zenički horizonti 2016.

 


ZENIČKI HORIZONTI 2016: Laste mogu da kasne, visibabe da porane, ali “Zenički Horizonti” su nepogrešivi

„VEDRO“ ponosno najavljuje „ZENIČKE HORIZONTE 2016“

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” iz Zenice sa zadovoljstvom poziva Zeničanke i Zeničane, ali i druge osobe koje vole Zenicu u kolonu učesnika planinarsko-rekreativno-edukativnog projekta „Zenički horizonti“ koja će se realizovati u četiri etape, odnosno pohoda u periodu od 20.03 do 12.04.2016. godine.

„Kada vas umjesto vaša četiri zida okruže četiri pejzaža grada Zenice, nešto iznutra vam govori da je gotovo sa zimom. Onaj ko je presjedio cijelu zimu u kući, jednostavno ima potrebu da svoja četiri zida, između kojih se prostirala dosadna zona komfora, naprosto zamijeni nekim daljinama i prostranstvima između kojih se prostiru polja puna neispričanih priča

Ispred nas je period od četiri nedjelje, „Mjesec ‘Zenički Horizonti’”, koji čeka da zaplovimo horizontima grada Zenice, da odemo po svoju ličnu priču sa istoka, zapada, sjevera i juga, svaka za sebe, na svoj način, obojena svojim fabulama, zapletima i raspletima.

Mjesec ‘Zenički Horizonti’ – nekako niježan i divlji, staložen i temperamentan, i baš kako treba, ako mene pitate. Kao zaljubljenost i proljeće, traje baš onoliko koliko nam je potreban.“

Ovo Udruženje 2014. godine poklanja svome gradu projekat “ZENIČKI HORIZONTI”, a sada 2016. po treći put realizuje projekat u čast Dana Zenice, 580 godina od prvog pominjanja Zenice i Dana oslobođenja Zenice, 71 godine od oslobođenja Zenice od fašističkog okupatora.

Skup od četiri planinarsko-pješačke staze koje vode horizontom grada Zenice, vremenski određen između dva najznačajnija datuma u historiji grada, okupio je u posljednje dvije godine oko 1200 učesnika koji su prošli ture ukupne dužine 70 kilometara.

Amel Selimović, predsjednik Udruženja, sa zadovoljstvom najavljuje da će kroz ZH 2016 učešće u vođenju tura uzeti najjznačajnije osobe iz svijeta planinarstva sa naših područja, Željko Knez instruktor za planinarske vodiče, alpinizam i gorsko spašavanje, te Bernadin Kapo, licencirani planinarski vodič. Organizacioni „Vedro“ tim će u saradnji sa spomenutim vodičima, te Gorskom službom spašavanja stanica Zenica omogućiti učesnicima bezbijednost što će biti svojevrsno potvrđivanje dosadašnje saradnje.

Cilj ovog projekta je omogućiti zainteresovanim građanima Zenice, ali i drugih gradova besplatno učešće i upoznavanje sa užom okolinom Zenice. Stoga, zahvaljujući vrijednom projektnom timu i sponzorima koji su prepoznali kvalitetu ovog projekta obezbijeđen je besplatan prevoz do početnih tačaka tura, a i u nekim turama povratnih relacija prema gradu.

Projekat će se ove godine realizovati sa određenim izmjenama u rutama i to kako slijedi:

  • ISTOK| 20.03.2016.= Briznik – Čolan – Klopačke Stijene – Talami (15km)

  • JUG| 27.03.2016.= Janjići- Janjićki vrh- Gornja Zenica- Kljun- Zenica (13 km)

  • ZAPAD | 03.04.2016.= Jastrebac – Lisac – Gradišće ( 20 km)

  • SJEVER  | 10.04.2016.= Gladovići – Kraljevine – Smetovi – Crkvice- Zenica (21km)

Prvi etapa, takozvana zelena strana, Istok, sa početnom tačkom od Briznika ima za cilj silazak u grad preko Talama. Tura dužine oko 15-ak kilometara realizovat će se 20.03.2016. godine, tačno na rođendan Grada. Učesnicima je obezbijeđen besplatan prevoz autobusom do početne tačke, a polazak je sa glavne autobuske stanice u 07.30h.

Budite i ove godine dio naše kolone koja mijenja svijest, širi pozitivnu energiju i voli svoj grad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *