• Пет. јун 21st, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Island je ostrvo neverovatne lepote i autentičnosti s neograničenim mogućnostima kada je u pitanju planinarenje. Tu može dase nađe pešačka staza za svakoga. Nudimo vam izbor nekih od najpopularnijih planina na Islandu koje imaju relativno jednostavan pristup stazama i vrhovima. Planinarenje u islandskim planinama može biti opasno i mora da se preduzme velika pažnja kada se ide u nepoznato područje. Pored staza, vreme može biti izuzetno rizično, a Island je poznat po nepredvidivoj vremenskoj prognozi gde možete da imate sunce, vetar, maglu, kišu i sneg u istom danu. Poželjno je nabaviti kartu područja i pešačkih staza.

Oblast oko Rejkjavika

Planina Esja, vrh Þverfellshorn

Visina: 914 m

Vreme hodanja (uspon): 1,5 – 3 sata

Visinska razlika: 830 m

Dužina staze: 7 km

Planina Esja je najpoznatija planina u okolini glavnog grada Rekjavika. Nalazi se od njega 10 km severno. Vrlo je popularna ruta za pešačenje. Vulkanskog je porekla, na nekim delovima planine se zadržava sneg tokom cele godine, a često vas možete da očekujete jak vetar u toku uspona.

Planina Móskarðshnjúkar

Visina: 807 m

Vreme hodanja (uspon): 2-3 sata

Visinska razlika: 677 m

Dužina staze: 3 km

Móskarðshnjúkar je veoma lepa planina u blizini Rejkjavika i nalazi se u istom planinskom lancu kao i planina Esja. Zbog svetle boje stene, čini se kao da su vrhovi planine stalno osunčani.

Planina Hvalfell i vodopad Glymur

Visina: 852 m

Vreme hodanja (uspon): 2,5 – 3,5 sata

Visinska razlika: 700 m

Dužina staze: 5-6 km

Pešačenje do planine Hvalfell gde se nalazi vodopad Glymur spada u teže i potencijalno opasne u uslovima smanjene vidljivosti (južna atraktivnija strana), zbog blizine strme litice, ali priroda će nagraditi sve ambicioznije planinare.

Planina Hengill

Visina: 805 m (vrh Skeggi)

Vreme hodanja (uspon): 2-3 sata

Visinska razlika: 500 m

Dužina staze: 5 km

Hengill je lepa geotermalna oblast na samo 20 minuta vožnje od Rejkjavika. Područje pruža lep pogled na geotermalna vrela, kratere, bujnu vegetaciju, reke i jezera. Postoji oko 125 km dobro označenih pešačkih staza. Preporučljivo je kupiti kartu pre polaska na pešačenje.

Planina Vífilsfell

Visina: 655 m

Vreme hodanja (uspon): 1,5 – 2,5 sata

Visinska razlika: 305 m

Dužina staze: 3-4 km

Još jedan od popularnih staza za pešačenje koja se nalazi jugozapadno od Rejkjavika. Staza nije zahtevna. Potrebno je pred sam vrh malo veranja. Povratak nazad je istom stazom.

Planina Keilir

Visina: 378 m

Vreme hodanja: 2-3 sata (uspon) 4-5 sati (kružna staza)

Visinska razlika: 280 m

Dužina staze: 3-4 km (gore) 8-9 km (kružna staza)

U pitanju je relativno laka staza za pešačenje. Vodi preko okamenjenih polja lave, koja su u početku teže prohodna, a kasnije laka za pešačenje. Sa vrha se pruža lep pogled na zaravljena polja kamene lave poluostrva Reykjanes.

Planina Geitafell

Visina: 509 m

Vreme hodanja: 1,5-2,5 sata

Visinska razlika: 300 m

Dužina staze: 4 km

Usamljena planina u polju kamene lave na poluostrvu Reykjanes. Lako dostupan početak staze iz Rejkjavika

Zapadni Island

Planina Akrafjall

Visina: 643 m

Vreme hodanja: 2-3 sata (uspon) 5-6 sati (kružna staza)

Visinska razlika: 500 m

Dužina staze: 12-13 km

Planina Akrafjall ima jedan od najlepših pogleda preko zaliva Faxaflói u zapadnom delu Islanda i ona je ponos grada Akranes. Staza nije zahtevna za hodanje.

Planina Hafnarfjall

Visina: 844 m

Vreme hodanja: 3,5-5 sati (kružna staza)

Visinska razlika: 740 m

Dužina staze: 6-7 km

Planina Hafnarfjall se nalazi u blizini grada Borgarnes i ima devet vrhova koji su vredni penjanja. Ulaz u stazu je vidljiv na severnom grebenu planine i to je najpopularnija ruta na ovoj planini.

Planina Drápuhlíðarfjall

Visina: 527 m

Vreme hodanja: 2-3 sata

Visinska razlika: 477 m

Dužina staze: 4 – 4,5 km

Na ovoj planini ćete naći mnoštvo zanimljivih koloritnih vulkanskih stena i kanjenja koje ljudi skupljaju za uređenje enterijera i eksterijera kuća. Početak staze se nalazi sa desne strane puta 54 kod napuštene farme Drápuhlíð.

Planina Helgrindur

Visina: 988 m

Vreme hodanja: 3-4 sati (uspon)

Visinska razlika: 948 m

Dužina staze: 6-7 km

Očekuje vas nešto duža i srednje zahtevna staza ka veličanstvenom planinaskom lancu nazubljenih vrhova. Najlakši pristup vrhovima je sa južne strane, staza počinje kod farme Kálfárvellir. Do nekih vrhova je jedino i moguće doći sa ove strane.

Planina Kirkjufell

Visina: 463 m

Vreme hodanja: 3-4 sata

Kirkjufell je jedna od najpoznatijih planina i po mnogima najlepša planina Islanda. Šetnja stazom oko podnožja planine nudi lepe vidikovce i pogled na staništa raznih ptica. Šetnja traje oko 3 sata i pogodna je za turiste i porodice. Uspon na vrh planine je zahtevan i preporučuje se samo iskusnim planinarima sa dobrom opremom.

Zapadni Fjordovi

Planina Vaðalfjöll

Visina: 609 m

Vreme hodanja: 1,5 – 2,5 sata

Visinska razlika: 540 m

Dužina staze: 3 km

Staza počinje kod hotela Bjarkarlundur. Prvi deo staze je strmiji i ima nešto manje zahtevnog veranja. Potreban je oprez zbog odrona kamena.

Planina Ernir

Visina: 628 m

Vreme hodanja: 1,5-2,5 sata

Visinska razlika: 580 m

Dužina staze: 3 km

Interesantna pešačka staza sa odličnim pogledom na oližnje gradove Ísafjörður, Hnífsdalur i Bolungarvík. Staza nije tehnički teška, ali može da bude naporna zbog stmih padina koje se prelaze.

Planina Kaldbakshorn

Visina: 525 m

Vreme hodanja: 2,5-3,5 sata

Visinska razlika: 510 m

Dužina staze: 7 km

Lepa lagana staza za pešačenje u oblasti Strandir. Staza počinje kod reke Fossá travnatim padinama, a završava na kamenitoj i šljunkovitoj visoravni.

Planina Reykjaneshyrna

Visina: 316 m

Vreme hodanja: 1 sat

Visinska razlika: 250 m

Dužina staze: 1-2 km

Lagana porodična staza do lepog vidikovca. Staza počinje na severoistočnoj strani planine, u početku je travnata, kasnije šljunkovita.

Severni Island

Planina Tindastóll

Visina: 995 m

Vreme hodanja: 3,5 – 4,5 sata

Visinska razlika: 950 m

Dužina staze: 6 km

Laka i lako dostupna pešačka staza iznad grada Sauðárkrókur. Počinje na južnoj strani planina kod farme Laxárdalur. Planina je duga oko 20 km, a široka 8 km i služi kao lokalno skijaško područje za vreme zime.

Planina Súlur

Visina: 1.213 m

Vreme hodanja: 3-4 sata

Visinska razlika: 1.163 m

Dužina staze: 7-8 km

Planina Súlur je „lokalna” planina grada Akureyri, drugog po veličini na Islandu. Veoma je popularna za planinarenje. Staza počinje kod farme Syðragil i srednje je težine i dužine. Sa vrha se pruža spektakularan pogled na fjord Eyjafjörður.

Planina Vindbelgjarfjall

Visina: 524 m

Vreme hodanja: 40-50 min.

Visinska razlika: 240 m

Dužina staze: 1,5-2 km

Lako, kratko i ugodno hodanje jasnom stazom i sjajan pogled na jezero Myvatn i okolinu.

Dimmuborgir stene

Oblast Dimmuborgir je sastavljena od raznih vulkanskih stena, pećina i različitih kamenih formacija. Dramatične stenovite strukture su jedne od najpopularnijih destinacija na Islandu. Postoji nekoliko markiranih pešačkih staza. Opciono, možete da idete do planine Hverfell (1,5 do 2 sata hoda).

 

Ásbyrgi

Ásbyrgi je jedno od blaga Nacionalnog parka Jökulsárgljúfur. U pitanju je velika šumovita depresija u obliku potkovice. Staro narodno predanje kaže da je otisak u obliku potkovice ostavio Odinov osmonogi konj. Postoji više markiranih staza u ovoj oblasti.

 

Vodopad Dettifoss

Vreme hodanja: 1 sat

Dužina staze: 2 km (u oba smera)

Dettifoss je vodopad u Nacionalnom parku Vatnajökull i to je najmoćniji vodopad u Evropi u smislu, količine vode koju izbacuje. Prosečan protok vode je 193 m3/s. Vodopad je širok 100 m a ima pad od 45 m ka kanjonu Jökulsárgljúfur.

 

Planina Böggvistaðafjall

Visina (vrh): 773 m

Vreme hodanja: 2,5-3 sata

Visinska razlika: 700 m

Dužina staze: 2,4 / 3,2 km

Ovo je planina iznad grada Dalvik. Služi kao lokalno skijaško područje, a pešačka staza počinje kod servisne kućice skijališta. Leti je pogodna za celu porodicu, a zimi nešto zahtevnija zbog stmih padina.

Istočni Island

Poluostvo Rauðanes/Þistilfjörður

Vreme hodanja: 2 sati

Dužina staze: 7 km (u oba smera)

Staza počinje na oko 4 km severno od farme Svalbarði kod farme Vellir gde kreće markirani put oko celog poluostva. Na stazi mogu da se vide zamljive formacije stena i raznim oblicima i veličinama i raznoliki ptičiji svet.

Planina Dyrfjöll

Visina: 1.136 m

Vreme hodanja: 5-6 sati

Visinska razlika: 1.080 m

Dužina staze: 7-8 km

U pitanju je veoma lepa i koloritna planina. Staza je zahtevnija i traži strpljenje. Pogled sa vrha je veličanstven. Staza počinje od puta između reka Grjótá i Jökulsá. Ide se do severnog vrha koji ima dva imena Ytra Dyrfjall ili Dyrfjallstindur. Do njega vodi markirana staza. Nije preporučljivo da se ide van ove staze.

Stórurð stene

Jedna od najlepših tačaka istočnog dela Islanda. Nalazi se na istoku puta koji vodi ka Borgarfjörður eystri. Stórurð se nalazi ispod malog glečera u zapadnom delu planine Dyrfjöll. Sastoji se od velikih kamenih gromada, livada i bara.

 

 

Planina Bjólfur

Visina: 1.085 m

Vreme hodanja: 3-4 sata

Visinska razlika: oko 900 m

Dužina staze: 2 – 2,5 km

Staza kreće od skijaške oblasti Stafdalur i vodi ka zapadnim padinama planine. Staza nije markirana. Potrebno je preći reku Stafdalsá iznad najvišeg slapa. Planina tokom zime ima puno padavina i veoma je lavirozna. Zato su izgrađeni „nasipi” na delu planina iznad obližnjeg sela kao zaštita. Deo donjih kuća se ipak napušta tokom zime, jer se nalaze u opasnom području.

Planina Snæfell (severni deo glečera Vatnajökull)

Visina: 1.833 m

Vreme hodanja: 4-6 sati

Visinska razlika: 1.030 m

Dužina staze: 7-8 km

Snæfell je najviša planina na Islandu, a da nije deo glečera. Vidljiva je iz svih krajeva istoka zemlje, a posebno je imponzantan pogled na nju iz mesta Fljótsdalshérað.

Planina Herðubreið

Visina: 1.677 m

Vreme hodanja: 6-7 sati

Visinska razlika: 1.190 m

Dužina staze: 10-11 km

Herðubreið zovu još i kraljicom islandskih planina jer se veličanstveno uzdiže iz ravnih područja oko nje. Planinarenje na njoj je zahtevnije i potreban je obrez zbog krušljivih stena i odrona kamena. Ova planina je samo za iskusnije planinare.

Južni Island

Planina Kristínartindar

Visina: 1.126 m

Vreme hodanja: 3-4,5 sati

Visinska razlika: 1.030 m

Dužina staze: 8-9 km

Nalazi se u Nacionalnom parku Skaftafell i sa nje se pruža idealan pogled na najveći glečer na Islandu Vatnajökull i okolne planine. Pored uspona na vrh, moguće je ići i kružnom stazom oko planine koje je pogodnija za porodice i manje iskusne planinare.

Fimmvörðuháls prolaz

Visina: 1.100 m

Vreme hodanja: 10 sati

Visinska razlika: 988 m

Dužina staze: 21 km

Fimmvörðuháls je područje između glečera Eyjafjallajökull i Mýrdalsjökull i to je jedna od najpopularnijih pešačkih staza na Islandu. U ovoj oblasti je 2010. počela erupcija vulkana Eyjafjallajökull. Staza se nalazi između mesta Skogar i Thorsmörk i traje od 7 do 10 sati u zavisnosti od brzine hoda. Moguće je naći smeštaj na oba kraja staze. Zbog dužine pešačenja, veoma je važno proveriti vremensku prognozu.

Plaina Þríhyrningur

Visina: 675 m

Vreme hodanja: 2-3 sati

Visinska razlika: 410 m

Dužina staze: 3-4 km

Lepa pešačka staza sa fantastičnim pogledom iznad planinskog rezervata Thorsmörk i glečera Eyjafjalla i Mýrdalsjökull. Staza počinje kod reke Fiská na južnoj strani planine.

Planina Ármannsfell

Visina: 764 m

Vreme hodanja: 2-3 sati

Visinska razlika: 600 m

Dužina staze: 5 km

U pitanju je relativno laka ali lepa i dobro vidljiva staza. Počinje ispod mesta Sleðaás u podnožju planine.

Trekovi:

www.wikiloc.com/trails/hiking/iceland

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *