• Суб. мај 18th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Slovenačko-hrvatski kup u penjanju u ledu 2016

Penjanje u ledu i draj tuling, kao simulacija penjanja u ledu u suvoj steni i na veštačkim poligonima, predstavlja novi sport koji već je doživeo pravu ekspanziju u svetu, a takmičenja u Svetskom kupu su izuzetno posećena. U okviru Planinarskog saveza Srbije formirana je Komisija za draj tuling i takmičarsko penjanje u ledu sa zadatkom da u skladu sa najnovijim dostignućima u ovom sportu počne razvoj ove discipline u Srbiji. Pod vođstvom predsednice Komisije za draj tuling i takmičarsko penjanje u ledu PSS, Katarine Manovski, okupili su se takmičari srpskih klubova koji su „probili led” i počeli razvoj gotovo izvesno buduće olimpijske discipline.

Prvi poligon za trening pronašao je na Kablaru instruktor alpinizma Petar Šunderić i sa ekipom KES „Armadillo” adekvatno ga je pripremio za treninge pred predstojeća takmičenja. Uz veliku podršku Saveza istraživane su i druge lokacije, čime je napravljen plan aktivnosti za naredne tri godine. Veliki doprinos i stručnu podršku celoj ideji dao je trener SPK „Pentrax”, Laza Radivojac.

Nakon godinu dana priprema i uz nesebičnu pomoć kolega iz Slovenije i Hrvatske, stekli su se uslovi za učešće takmičara Planinarskog saveza Srbije na ovogodišnjem Hrvatsko-slovenačkom Otvorenom prvenstvu u penjanju u ledu.

Prvo kolo takmičenja održalo se u Zagrebu 12. novembra, u Podsljemenskom tunelu u lošim vremenskim uslovima, po kiši i jakom vetru, ali u odličnoj organizaciji domaćina. Izuzetno motivisani borimo se svim srcem i dve devojke i četiri muškaraca našeg tima ulaze u finale. Najsjajnija odličja odneli su iskusni takmičari iz Slovenije i Hrvatske, Janez Svoljšak i Damir Behlić.

Najteže je prošlo, a već sledeće nedelje nas čeka drugo kolo na Ravnoj Gori kod Varaždina. Različita konfiguracija stene u odnosu na tunel u prethodnom kolu i smerovi postavljeni na potpuno drugačiji način, bili još jedno novo iskustvo. Ali i pored svega, naš Nikola Arežina uspeva da se plasira u finale. Ženska konkurencija je nešto slabija, ali to nije uticalo na motivaciju i Katarina Manovski osvaja treće mesto. Organizacija domaćina je ponovo odlična i osećamo se kao kod kuće. Tokom takmičenja pažljivo smo pratili tehniku penjanja iskusnih penjača koja nama još nedostaje, a to su pre svega figure koje se koriste za napredovanje u teškim previsima. Ovoga puta pobedu je odneo Janez Svoljšak, Damir Behlić je bio drugi tako da je poslednje kolo koje nas je čekalo za par dana u Češnjici obećavalo pravu sportsku neizvesnost.

 

Poslednje kolo održano je u Češnjici (Slovenija). Dan pred takmičenje počinje tečaj za Nacionalne sudije u draj tulingu. Tokom dana provodim vreme na terenu u pripremanju smerova sa domaćinima AO „Domžale”, a nakon toga su usledila zanimljiva predavanja međunarodnog sudije i člana UIAA Komisije za ledno penjanje Andreja Pečjaka. Kasno uveče dolazi ekipa iz Srbije, a ujutru i ostali takmičari. Vreme je tmurno sa kišom ali to nije niko primećivao, jer su svi bili fokusirani na penjanje, a sudije i kandidati na polaganju su budno pratili tok takmičenja. Prvo su nastupale takmičarke i to u dva kvalifikaciona smera. Prvi je bio odličan za zagrevanje, a drugi sa detaljem koji je zahtevao dobru tehniku. Rezultati u kvalifikacijama su dosta ujednačeni i četiri takmičarke ulaze u finale, a nakon prave sportske borbe Antonina Brdarić i Katarina Manovski dele treće mesto. Kvalifikacije u muškoj konkurenciji su održane na dva veoma zanimljiva smera, a sve oči bile su uprte u previsni finalni smer sa detaljem od pravog leda. Na pogled je bilo jasno da će biti zanimljivo i neizvesno. U finalu su dame ujednačene i presuđuju nijanse, a Zvjezdana Pliskovac postiže najbolji rezultat. U muškom finalu u fantastičnom smeru naš Nikola Arežina borio se lavovski, ali smer je bio pretežak. Za majstore Damira Behlića i Janeza Svoljšaka nije bilo prepreka. Smer su ispenjali do kraja ali u razlici u vremenu u korist Janeza koji je zasluženo osvojio prvo mesto.

Posle takmičenja okupljamo se kod domaćina gde je organizovan bogati ručak i okrepljenje, a svi su dobili i prigodne poklone. Nakon toga, ceremonija proglašenja Kola slovenačkog kupa u Češnjici, a na kraju i proglašenje pobednika u ukupnom plasmanu, kao i najboljih po nacionalnim Savezima. Tada nam se pridružila i Jasna Pečjak, predsednica Komisije za gorske športe PZS koja sa svojim timom, kolegama iz Hrvatske, neprestano unapređuje kvalitet ovog prestižnog regionalnog takmičenja. Dodeljene su diplome za uspešno završen tečaj za nacionalnog sudiju u draj tulingu kandidatima Mario Musulin i Danijeli Babović.

Fantastičan dan i druženje nastavljamo u Kranju gde prisustvujemo polufinalnom takmičenju svetskog kupa u sportskom penjanju. Vrhunski doživljaj kojim je završen naporan ali nezaboravan mesec ispunjen putovanjima, napornim treninzima, a najveće bogatstvo su stečena prijateljstva i nova iskustva u sportu pred kojim je budućnost.

Sva tri kola su iza nas. Prezadovoljni smo rezultatima, a pre svega počastvovani što smo učestvovali i dostojno predstavili Planinarski savez Srbije. Osećamo umor jer su takmičenja svakog vikenda, a od Srbije udaljena stotinama kilometara, ali kad se radi timski ništa nije teško. Zahvaljujući kancelariji PSS koja je propratila sve potrebe našeg tima i pored kratkih rokova, Petru Šunderiću koji je sve što je bilo potrebno realizovao na terenu, iako je i sam bio takmičar i Katarini Manovski koja je sve koordinisala i organizovala, a u sveukupnoim plasmanu osvojila je odlično treće mesto, sve je proteklo bolje od najvećih nadanja. Naravno, tu su i naši takmičari koji su se u sportskom duhu borili svom snagom: Marko Kojović, Petar Šunderić, Branko Slavković, Milan Makojević (KES „Armadillo”), Nikola Sretenović (PK „Rujno”), Nikola Arežina (SPK „Geco”), Antonina Brdarić i Katarina Manovski (SPK „Pentrax”).

Danijela Babović – Kes Armadillo”

KUP Srbije 2016-2017.

ŽENE:

1. Katarina Manovski (SPK „Pentrax”)

2. Antonina Brdarić (SPK „Pentrax”)

MUŠKARCI:

1. Nikola Arežina (SPK „Geco”)

2. Nikola Sretenović (PK „Rujno”)

3. Marko Kojović (KES „Armadillo”)

4. Petar Šunderić (KES „Armadillo”)

5. Branko Slavković (KES „Armadillo”)

6. Milan Makojević (KES „Armadillo”)

KONAČNI PLASMAN SVA TRI KOLA SLO-CRO KUPA – ŽENE

1

Zvjezdana Pliskavac HRV AK „Put

2

Sara Jaklič SLO AO „Kranj

3

Katarina Manovski SRB SPK „Pentraks

4

Maja Šuštar SLO AO „Domžale

5

Antonina Brdarić SRB SPK „Pentraks

6

Tea Čalogović HRV AO „Mosor

7

Maša Osojnik SLO AO „Celje Matica

8

Marija Jeglič SLO AO „Ljubljana Matica

9

Suzana Antolin HRV AO PDS „Velebit

KONAČNI PLASMAN SVA TRI KOLA SLO-CRO KUPA – MUŠKARCI

1

Janez Svoljšak SLO AO „Kranj”

2

Damir Behlič HRV AK „Put”

3

Nace Grgorinič SLO AO „Kranj”

4

Nikola Arežina SRB SPK „Geco”

5

Nikola Sretenović SRB PD „Rujno”

6

Vid Fantov HRV AO PDS „Velebit”

7

Denis Hojnik HRV Vučje Bratstvo”

8

Sašo Žitnik SLO AO „Železničar Ljubljana”

9

Miha Močnik SLO AO „Železničar Ljubljana”

10

Marko Kojović SRB KES „Armadillo”

11

Petar Šunderić SRB KES „Armadillo”

12

Branko Slavković SRB KES „Armadillo”

13

Feđa Vilić HRV AO „Željezničar Zagreb”

14

Marko Petrunić HRV AO „Željezničar Zagreb”

15

Milan Krga HRV RAK

16

Uroš Grilj SLO AO „Ljubljana Matica”

17

Milan Makojević SRB KES „Armadillo”

18

Toni Nemet HRV AO PDS „Velebit”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *