• Пон. јун 24th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Jahorina Ultra Trail je najveće BiH takmičenje u trail trčanju

ByJovan Jarić

апр 1, 2018

Jahorina Ultra Trail je najveće BiH takmičenje u trail trčanju u okviru kog ćemo 27-29. 07. 2018. godine, na stazama koje povezuju Jahorinu s Ravnom planinom, Romanijom i Trebevićem, organizovati četiri trke različite dužine: Mini, Midi, Maxi i Ultra Trail. Kao organizatori jako puno radimo i na promociji trail trčanja jer smo sad već postali nekakva lokomotiva za dalji razvoj ovog sporta u Bosni i Hercegovini. Posvećeni smo afirmaciji prirodnih resursa Sarajevsko-romanijske regije u cilju kreiranja jedinstvene outdoor ponude koja bi doprinijela lokalnom razvoju jer potencijale koje imamo za aktivni turizam ne koristimo dovoljno ili gotovo nikako.

Imamo aktivistički pristup rješavanju problema, te nerijetko lobiramo ili kreiramo pritisak na institucije svih nivoa vlasti da podrže JUT a s obzirom da imamo uz sebe trkačku zajednicu koja nas podržava, ishodi tih akcija su uvijek uspješni. Moram naglasiti da ta podrška nije još uvijek onakva kakvom bismo bili zadovoljni ali pomaci su očigledni što nas izuzetno raduje. Od ove godine, kao zvaničnog partnera na projektu, imamo i Turističku organizaciju grada Istočno Sarajevo, novi menadžment Olimpijskog centra „Jahorina” koji je iskazao spremnost da nas značajnije podrži u promociji planine i organizaciji trke a nadam se da ćemo nastaviti i dosadašnju uspješnu saradnju s Olimpijskim komitetom BiH, Jelen pivom, kompanijom Kakanj Cement.

Ne smijem zaboraviti ni ekološku komponentu koju kontinuirano zagovaramo jer nam je bitno da ove naše planine budu čiste, zaštićene te da je sve što se na njima gradi i radi u okvirima održivog razvoja.

Koncept JUT-a

Naše staze su navigirane najljepšim dijelovima planina koje su okosnica trenutnog i budućeg razvoja outdoor ponude Sarajevsko-romanijske regije. One povezuju atrakcije poput uskotračne pruge Sarajevo-Višegrad, via ferate i Novakove pećine na Romaniji, izvora i kanjona Miljacke, bob staze i grebena na Trebeviću, pa čak i Baščaršiju. Tri naše trke (Mini, Maxi i Ultra) imaju kružnu stazu što odgovara i trkačima a nama omogućava lakšu organizaciju, koordinaciju i kontrolu. Midi Trail je trka koja tradicionalno startuje u Sarajevu, na Baščaršiji, i njena trasa ide preko Trebevića do Jahorine. Zapravo ona simbolizuje sve ono što mi kroz naš imidž gradimo jer spaja grad s planinom ali i ljude što je u našem kontekstu jako važno jer smo protivteža politikama i interesima koji ih svakodnevno pokušavaju podijeliti.

Šta nudimo

U skladu s formatima koje nudimo, naše trke su atraktivne trkačama solidne ili izuzetne kondicije ali i profesionalnim sportistima koji nužno nisu trkači jer su na ovim trkama jako uspješni i naši bijatlonci. Dakle, Mini je 14 km duga staza, idealna za brze trkače, za početnike u trail trčanju ali i za one kojima je Midi koji se održava dan ranije malo pa žele tokom vikenda završiti dvije trke što je sjajna kombinacija jer se savršeno dopunjuju. Midi je duga 34 km i prava poslastica za ljubitelje trčanja u prirodi koji žele izazov nakon kog će biti odmorni za izlazak, druženje na planini i druge aktivnosti. Maxi dug 69 km je za brze ultraše ili one koji će prvi put probati format ultre jer nema mnogo uspona i nije preteška. Ultra je za iskusne trail trkače a dužinom od 104 km nudi slijed različitih cjelina zbog kojih nema monotonije na stazi i koje dodatno intenziviraju doživljaj trke. Staza Ultra Traila je toliko posebna i takođe raznovrsna jer trkače vodi na Golu Jahorinu, uz i niz ski staze, nekadašnjom trasom uskotračne pruge koja prolazi kroz kratke tunele, via feratu na Romaniji ispod Novakove pećine, kanjonom Miljacke a zatim trebevićkom bob stazom i grebenom. Ultra Trail je za one koji se žele pohvaliti da su u jednom danu uspjeli preći Jahorinu, Ravnu planinu, Romaniju i Trebević što svakako ozbiljni ultraši žele imati među svojim postignućima.

Šta je novo

Nakon svakog izdanja JUT-a radimo anonimnu anketu s trkačima tako da nam oni ukažu na stvari koje treba poboljšati ili mijenjati. Prema njihovim preporukama, korigovali smo satnicu pa je startno vrijeme Ultre pomjereno na ponoć, a Maxi i Mini Traila sat ranije u odnosu na prošlogodišnje izdanje. To su manje novine ali ono što želim zapravo reći jeste da osluškujemo i uvažavamo sugestije trkača. Veći pomaci koje pravimo tiču se markacije staza jer ćemo pokušati kompletnu stazu označiti trajnom markacijom koja će ujedno biti i noćna tako da će uz privremenu markaciju trakicama navigiranje stazama biti još lakše. Takođe, radićemo na unaprjeđenju pitanja bezbjednosti ne samo trkača već i nas organizatora i volontera koji će biti angažovani kako bismo obuhvatili sve aktere na trci.

Ono što je novo a što ću ovom prilikom ekskluzivno najaviti jeste otvoreni poziv trkačima blogerima, na koji će se uskoro moći prijaviti i takmičiti za deset posebnih aranžmana koje smo pripremili za akreditovane medije. Tačnije, za deset blogera-trkača ćemo obezbjediti startni paket, smještaj na Jahorini te organizovati izlete i sadržaje u Ski centru na Ravnoj planini, zabavnom parku Sunnyland na Trebeviću i Sarajevu kako bismo im pokazali sve ono zbog čega bi turisti zaljubljenici u prirodu i outdoor trebali izabrati Sarajevsko-romanijsku regiju za destinaciju i našu trku kao glavni razlog dolaska. Ono na čemu još radimo ove godine jeste proširenje startnog paketa na način da svi učesnici od organizatora dobiju poklon i vaučere koje će moći iskoristiti za panoramsko razgledanje Jahorine, vožnju zip-lineom na Ravnoj planini, alpine roller coasterom Sunnylanda i žičarom koja kreće iz Sarajeva i vozi do Trebevića. Dakle, osim što će sve ljepote moći sagledati trčeći našim planinama, imaće takođe mogućnost da kroz jednu potpuno drugačiju perspektivu dožive sve to i iz vazduha. Na ovaj način, vjerujem da će dosta njih svoj boravak produžiti bar za jedan dan kako bi iskoristili pogodnosti koje nudimo. Biće tu još iznenađenja i inovacija, nećemo sve otkrivati sad.

Šta su naši glavni aduti

Kada su u pitanju trkači konkretno iz Regiona, mislim da su naši glavni aduti prepoznatljivost i imidž koji Jahorina ima još od Olimpijskih igara, atraktivnost i raznovrsnost staza a posebno dijela koji se trči bob stazom što nemate priliku ni na jednoj drugoj trci bilo gdje u svijetu, blizina Sarajeva koje trkači svakako žele posjetiti i gastro ponuda koja, iako posljednja u nizu nabrojanih aduta, nije ni malo manje važna od onog prvog. Kod nas se izuzetno dobro jede, hrana je gurmanska, ponuda raznovrsna, cijene su pristupačne. Kad neko razmišlja o dolasku na našu trku svi odmah razmišljaju o tome gdje otići na ćevape, gdje na baklave, gdje na burek, gdje na pečenje ispod sača.

Promocija JUT-a

Radimo jako puno na promociji naše trke na način da smo na drugim, većim trkama poput 100 milja Istre, prisutni na sajmu pa se tako u aprilu vidimo u Umagu. U oktobru prošle godine smo radili promociju trke Cappadocia Ultra Trailu kojom smo sebi otvorili jedno novo tržište tako da već sad u najavi imamo veću grupu turskih trkača koji žele doći. Partneri smo i s trkom Ultra Trail Hungary pa je za očekivati i veći broj mađarskih trkača. Prisutni smo i na društvenim mrežama koje su osnov za kvalitetnu promociju. Mediji nas takođe vole tako da planiramo njihovu naklonost u narednom periodu koristiti mnogo više.

E sad, ono što turističke zajednice trebaju da urade jeste da nas prate s promocijom trke ali i Jahorine kao destinacije i ostalih destinacija koje mogu biti zanimljive učesnicima JUT-a. Recimo, da ja dolazim na Jahorinu, planirala bih ostati par dana nakon trke kako bih otišla na Maglić, Zelengoru i rafting Tarom ili popela Prenj, Čvrsnicu i obišla Ramsko jezero. Nekima je možda zanimljivije posjetiti Sarajevo, Mostar ili Trebinje. Dakle, poenta cijele priče je da trkače zadržimo što duže u našoj zemlji i da im pokažemo ono najbolje što imamo. Evidentno je da naša zemlja postaje sve privlačnija turistima iz cijelog svijeta a mi se trebamo fokusirati na one koji vole prirodu i aktivan odmor. Za više informacija ili prijavu na trku, posjetite jahorinatrail.com

Sanja Kavaz

Fotografije: Jadran Ćilić i Adnan Bubalo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *