• Нед. јул 14th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Snežnom trkom na Kopaoniku otvorena treća sezona jedinstvenih trka u Srbiji…

Ukoliko se po jutru dan poznaje, Skyrunning asocijaciju Srbije ove godine očekuje sjajna sezona zaista jedinstvenih trka u Srbiji. Treća sezona Skyrunning lige Srbije 2017. otvorena je na Kopaoniku, Sky Trail-om na snežnim i ledenim ski stazama. Trku i sam početak sezone obeležilo je uzbudljivo nadmetanje do poslednje sekunde i fer plej duh uz puno pozitivne energije. Najteže ski staze ski centra Kopaonik, 4. marta 2017. poslužile su Skyrunning asocijaciji Srbije za organizaciju još jedne izazovne planinske trke koja je po drugi put okupila najbolje planinske trkače i avanturiste iz regiona. Nesvakidašnji doživljaj trčanja u pet časova ujutru na ski stazama, uz predivan izlazak sunca, izazov i avantura okupili su 134 takmičara iz osam zemalja. Staza na kojoj su takmičari trčali sa specijalnim derezama i opremom dužine je 15,2 klizavih kilometara uz 1.850 m uspona. Ovaj format trke spada u Sky Classic kategoriju, boduje se za godišnju rang listu po Svetskoj skyrunning federaciji (ISF). Veći deo takmičara uspeo je da nakon starta u pet sati ujutru iz Brzeća, stigne do cilja kod hotela Grand, u limitu pre početka rada skijališta (do 9 h).

Trku će mnogi pamtiti po dobroj zabavi na stazi, pomeranju svojih granica, rekordima ali i po naučenoj lekciji da se pravila i disciplina u skyrunningu mora poštovati i pored najboljih rezultata.

Dušan Bazić sa Kopaonika, oborio je rekord staze sa vremenom od 1 sat i 55 min. i prvi stigao na cilj, devet minuta pre Kristijana Stošića. Potpuno neočekivano za sve prisutne, nakon provere neophodne opreme na stazi, utvrđeno je da Bazić nije imao obaveznu astro foliju, te mu je dodeljeno dodatnih 20 minuta na njegovo ukupno vreme i time je automatski postao trećeplasirani. Prvo mesto zauzeo je Kristijan Stošić iz Beograda, sa vremenom 2 sata i 4 minuta, dok je drugoplasirani bio Antonije Kijanović iz Prijepolja sa vremenom 2 sata i 10 minuta. Ravnopravnost, sportska etika i disciplina su iznad svih dobrih rezultata, te je Skyrunning još jednom pokazao svoju profesionalnost i promovisanje pravih vrednosti koje se moraju poštovati u sportu, a posebno u prirodi. Kopaonik je ćudljiva planina i vreme se za čas promeni, iz tog razloga sva dodatna oprema je obavezna. Ustalom kao i svuda u svetu na istim trkama.

Žensku konkurenciju obeležilo je nadmetanje dveju najboljih trkačica iz Srbije i Crne Gore do poslednje sekunde. Dobro prijateljstvo i zdrava konkurencija između ove dve takmičarke, stvorilo je navijačku atmosferu ispred hotela „Grand” kada je Miluša Bošković iz Kotora, utrčala u cilj nekoliko sekundi pre najbolje skyrunnerke Srbije Nevene Rajković iz Kruševca. Prijateljski zagrljaj i iskrene čestitke pokazale su da je prijateljstvo i zdrav takmičarski duh najveća nagrada u skyrunningu. Treće mesto zauzela je Marija Sekulović iz Beograda sa vremenom od 3 sata i 2 minuta.

Dodela nagrada i ceremonija proglašenja pobednika održana je u hotelu „Grand” i već nakon deset časova i gotove trke, pred takmičarima se otvorio ceo slobodan vikend za uživanje na ovoj planini. Mnogi su se opredelili za skijanje, drugi su obilazili okolinu, vrhove i vodopade. Nakon završenog vikenda utisak skyrunnera pokazuje da su ove trke više od sportskog događaja, da povezuju ljude i promovišu sve prirodne lepote naše zemlje.

Podršku organizaciji Kopaonik Sky Trail-a i ove godine, pružili su MK Resort, Skijališta Srbije, vila „Runolist”, Polaris Srbija, hotel „Junior” i skyrunning volonteri. Porodici skyrunninga od ove godine pridružio se i Marnik Run (Compressport Serbia), koji podržava naše najbolje skyrunnere i trke.

Sportski duh, prijateljstvo, zdrava konkurencija, priroda, avantura i dobra energija čine skyrunning jedinstvenim sportom koji promoviše #sveštovolim u Srbiji. Sledeći izazov očekuje nas 26. – 28. maja na Staroj planini, na stazama dužine 24, 57 i 108 km. Prijave su otvorene do 27. aprila 2017. godine i sve informacije možete naći na ovom linku http://ultrakleka.com

Na Staroj planini se poznaju junaci, dođite da zajedno doživimo najizazovniju trku u nedirnutoj prirodi i divljini, uz nezaobilaznu ultrakleku.

Jelena Todorović, Skyrunning Serbia
Foto: Miloš Milenković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *