• Нед. јул 21st, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Podvodni život s Lloydom Godsonom

Ovaj Australijanac čvrsto je rešio da promeni svet! Počeo je od sebe, a osnovni kriterijumi su mu čista energija, ekološka održivost i edukacija… I sve to u morskim dubinama!.

Sigurno ste već čuli poneku vest o neverovatnim podvodnim poduhvatima… Neko je danima živeo pod vodom, jedan tip je pedaliranjem proizvodio „čistu” energiju boraveći u kutiji na dnu bazena, a nekakav naučnik dizajnirao je podmornicu bez propelera, koja radi na „ljudsku energiju”. Hm, sve to učinio je Lloyd Godson. Ovaj Australijanac na privremenom radu u Grčkoj stoji iza gomile projekata koji se bave rešavanjem ekoloških problema u morima i okeanima, kao i zaštitom životne sredine uopšte, a sve to čini na zabavan, provokativan i naučni način. Koristeći razne tehnološke inovacije Godson neprestano dokazuje da je proizvodnja „čiste” energije jednostavna, te da podvodni svet nudi neslućene mogućnosti da ljudska vrsta najzad počne da vodi ekološki prihvatljiv način života.

Lloyd_01

Lloyd Godson rođen je u gradu Albury u Australiji, a živeo je, studirao i radio na Antarktiku, Australiji, Bahamima, Kanadi, Danskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Indoneziji, Novom Zelandu, Panami i Sjedinjenim Američkim Državama. Ima laskavu reputaciju „ludog naučnika”. Morske dubine oduvek su privlačile ljudsku pažnju, međutim, iako se tehnologija razvija brzim tempom i dalje nismo u mogućnosti da ih u potpunosti istražimo. A postavlja se pitanje da li uopšte imamo pravo da se više mešamo u poslove prirode? Zagađen vazduh, zagađeno zemljište, povećana kiselost okeana, otpad, prekomeran ribolov, ugrožene vrste, klimatske promene… lista problema je duga. Zato pažnju treba usmeriti na ljude koje uvode promene, traže rešenja i dele svoje znanje, a Godson je kao poručen za to.

Lloyd_02

Ovaj Australijanac svoje znanje, iskustvo, ali pre svega ljubav prema vodi pokušava da približi svima a posebnu pažnju poklanja omladini. Možda zbog toga što je njega nauka počela da privlači već od treće godine. Za svoje uspjehe više puta je nagrađivan, a danas se, sa Carolinom, suprugom i partnerkom u naučnim projektima, uspešno bavi onim što je i sanjao, naukom na zanimljv i na ni malo lak način. Njegov prvi, a ujedno i najdraži, podvodni projekat BioSUB omogućio mu je da tokom aprila 2007. godine živi pod vodom 12 dana, u tankeru sa samoodrživim ekosistemu koji je sam projektovao. To je bio njegov dugogodišnji san a, kakve li podudarnosti, upravo za pokretanje ovog projekta dobio je stipendiju magazina „Australian Geographic” za najšašaviju avanturu „Live Your Dream”.

Lloyd_03

Nakon toga usledio je „Amfibijski život” – putovanje u Omeru 6. To je mala podmornica u obliku torpeda koji se odlikuje biološki inspirisanim dizajnom koji imitira stil plivanja pingivina. Ona nema klasičan motor, već je pokreću ljudski mišići. Prvi test za Omera 6 bilo je mitsko putovanje od Kefalonije do Itake oktobra 2009. godine. Kako Godson kaže, ovaj projekat je i otkrio da mu je bio i najteži zbog brojnih dozvola koje su mu bile potrebne. Nakon ova dva zapažena projekta usledio je i rekord! U akvarijumu „Legoland” u Nemačkoj, ušao je 30. marta 2010. godine i nakon 336 sati i 2.502 vat-sati ljudski proizvedene energije upisan je u Ginisovu knjigu rekorda. Projekat „Legoland” pod nazivom „Grad ispod mora” predstavljen je u poznatom dokumentarcu „Istraživanje planete Zemlje” na Nacionalnoj geografiji 11. novembra 2010.

Lloyd_04

Bitno je napomenuti da su svi njegovi projekti ekološki, da energiju dobija pedaliranjem, a za proizvodnju kiseonika koristi alge u bioreaktoru. Sve to zahteva mnogo fizičkih naprezanja, pa Godson mora da bude izuzetno dobro fizički spreman da bi uspešno realizovao svoje naučne eksperimente. I Forest Gump bi pozavideo na broju kilometara koji ovaj naučnik pređe tokom raznih aktivnosti! On svaki dan trči 10 do 20 kilometara, a trasa njegove najduže trka bila je duga 105 km.

– Danas je neophodno biti fizički aktivan, bilo da je u pitanju šetnja ili neki ekstremni sport. Ja trčim, plivam i ronim, a bitno je da u svemu tome uživam. Za sve treba imati entuzijazma, jer u suprotnom nema svrhe. Treba samo da budemo strpljivi kad je u pitanju trčanje dok je za ronjenje izuzetno bitna bezbednost – kaže Godson.

Lloyd_05

Tokom trčanja društvo mu pravi i pas Bisko, koji kao i vlasnik uživa, u maratonima i već je nagrađivan zbog svojih uspeha. Ovaj tridesetdvogodišnji naučnik je vegetarijanac i na ovaj način on i dalje daje svoj doprinos poboljšanju i očuvanju naše Planete. Godsonovi projekti su savršeni primeri kako tehnologija, prirodne nauke i sport mogu zajedno da funkcionišu, bez ugrožavanja životne sredine. Posetio je mnoga podneblja, živeo je i radio u raznim zemljama, a na moje pitanje koja je po njegovom mišljenju najbolje mesto na Zemlji za istraživanje sa aspekta biologa, njegov odgovor je bio – Indonezija. Razlog za to je bogat biodiverzitet. Da podsetimo, Indonezija ima 515 vrsta sisara, 511 vrsta reptila, 1.531 vrsta ptica, 270 vrsta vodozemaca. Ova zemlja je u prvih pet na biljnoj raznovrsnosti s procenjenih 38.000 viših biljnih vrsta. Neke vrste su otkrivene tek u 20. veku. Međutim, postoje podaci da je je ovo prirodno bogatstvo već ozbiljno ugroženo. A slično je stanje i sa okeanom, brojni problemi od klimatskih promena, prekomernog ribolova, acidifikacije, kao i porast turizma, doveli su do ugroženosti mnogih vrsta. Godson ističe da je samo 0,6 % okeana zaštićeno, a slično je stanje i kad je u pitanju istraživanje morskih dubina. Nedavno je američki reditelj i istraživač morskih dubina James Cameron osvojio „podvodni Everest” – Marijanski rov, najdublji deo svetskih okeana (oko 11 km), što je podvodni svet ponovo vratilo u žižu interesovanja.

Lloyd_velika

A da li Godson ima planove za istraživanje ovih dubina?

– Trenutno ne razmišljam o tome, postoji toliko mnogo drugih mesta na koja se može usmeriti pažnja. To je, pre svega, kreativnu i inovativnu edukaciju dece i omladine, koja su vrlo zainteresovana za moje projekte. Bitno je pristupiti na zanimljiv način, pokazati kako fizička aktivnost uz pomoć tehnologije može da doprinese očuvanju životne sredine, i kako možemo sami da proizvedemo enegriju za rad računara, kako sam i sam činio – kaže Godson. Danas se velika pažnja poklanja traženju alternativnih izvora energije i u svom tom traženju bitno je biti zanimljiv najmlađima. Njegov edukativni projekat „Tik and Bubbles Foundation” ima za cilj da obogati znanje mladih ljudi, da poveća njihovu brigu prema podvodnom svetu, poboljša zdravlje, kao i očuvanje biološke raznovrsnosti. O problemima okeana našim čitaocima preporučuje dokumentarac „The End of the Line”.

Info

Više o Lojdu možete saznati na njegovoj internet stranici:
www.lloydgodson.com
Više o projektu „Tik and Bubbles Foundation” potražite na internet stranici:
www.tikandbubbles.org

Tekst: Marija Boljević, foto: Lloyd Godson

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *