• Пет. јун 14th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Oprema – da li ste kompletni?

ByJovan Jarić

авг 7, 2018

Komplet prve pomoći je nešto što bi svaki planinar trebao da nosi sa sobom zbog sebe i drugih. Hajde da pričamo o još nekim „sitnicama” koje mogu da spasu dan…

U kompletu prve pomoći treba da se nalazi prvi zavoj, par kaliko zavoja različite širine, komprese od gaze, adhezivni zavojni materijal, trougla marama, pakovanje flastera, flaster na kalemu, izotermalni prekrivač (astrofolija), sigurnosne igle, makazice, igle sigurnice, par PVC kesa i nezaobilazne PVC rukavice. Ako ste punoletan planinar, do sada ste već mogli da se upoznate sa osnovama pružanja prve pomoći preko kurseva u svom društvu. Ukoliko niste – možete se obratiti službi Crvenog krsta. Cilj ove obuke nije da izvodite operaciju na otvorenom srcu, već da, dok čekate stručno lice, jednostavnim metodama kod povređene osobe sprečite dalju štetu, a svojim postupcima ne pogoršate njeno stanje.

Komplet svakako nećete nositi prilikom šetnje na 100 metara od kuće, ali kada odlazite u prirodu s rancem na leđima, a posebno hejkerske ture, višednevne trekinge i visokogorske akcije – on je obavezni deo opreme. Pored kompleta prve pomoći postoji još čitav niz sitnica kojima možete olakšati život sebi i drugima. Pokušali smo da se setimo svih…

 Prusik

Tanko uže debljime od 4-8 mm, dužine od četiri do šest metara jeste prusik. Pored više namena u alpinizmu, prusik je veoma koristan u raznim situacijama i zbog toga treba da bude obavezna oprema svakog planinara. Može se koristiti kao deo prve pomoći, ali i dopunsko osiguranje neiskusnim planinarima prilikom prelaska pojedinih deonica. Budući da se moderna užarija izrađuje od sintetičkih materijala – prusik je izuzetno lak i ne zauzima mnogo prostora u dnevnom rancu.

Telefon

Želite da pobegnete u prirodu i sve „zujalice” ostavite kod kuće… Ok, sve ih ostavite, a telefon obavezno ponesite. Isključite ga, ako vas već toliko nervira, ali neka bude u rancu. Pored toga što vam može pomoći u orijentaciji, pomoću njega možete uputiti poziv u pomoć. Iako svi verujemo da je nezgodan pad nešto što se dešava drugima, ipak ne treba rizikovati.

Nožić

Mnogi planinari ozbiljno shvataju pravilo da u kompletu obavezno nose nožić – i to je dobro. Ovo hladno oružje ima široku namenu – od kuhinjskog pribora, do ključne alatke u ugrožavajućim situacijama i nezaobilaznog činioca kutije prve pomoći. Neki, a posebno mlađi, skloni su tome da u planinu, među miroljubiv svet, ponesu prave mačete koje je opasno i pogledati, a kamoli držati u ruci. Za takvim oružjem nema potrebe, a ni mesta u planinarskom rancu. Pored toga što su nepraktični i opasni za nošenje, veliki noževi često imaju futrole od organskih materijala ili plastičnih masa, pa se teško čiste. Zbog toga ih ne treba koristiti kao pribor za jelo. Suviše mali nož je… Suviše mali za većinu stvari koje želite da uradite. „Skakavac” je tip noža koji nikako nije „priroda frendli” jer, baš kako mu ime kaže, „iskače” na pritisak poluge, što je opasno i nepouzdano dok ga mućkate u rancu.

Idealan je perorez iliti nožić na preklapanje dužine sečiva od oko 10 cm (širina parčeta hleba), u potpunosti izrađen od metala, koji se lako pere, čisti i dezinfikuje. Bitno je da je oštar, da ima špic, te ne predstavlja opasnost kada je sklopljen. Ne mora da bude lep, ali bitno je da lepo razmazuje eurokrem i seče sendvič koji ćete podeliti s drugom planinarom.

Grickalica za nokte

Sigurno ste već prisustvovali, a možda se to i vama desilo, da se nakon višečasovne ture izuju cipele, a u cipelama – pokolj. Krvave čarape od „ugruvanih” noktiju i žuljeva među prstima. Za ovo su krivi neisečeni nokti. Na tako nešto, priznaćete, trebalo se misliti ranije… Nokte treba srediti dan pre obuvanja planinarske obuće i to treba obaviti znalački.

Ako ste sve to školski uradili, zašto vam je neophodna grickalica u kompletu? Čak i savršeno sređeni nokti, ukoliko ih zgurate u cipelu i osam sati dovodite na ivicu opstanka, mogu da pokazuju svoju ćud. Dešava se da nokat iritira kožu na susednom prstu i dovede do oštećenja. Takođe, zbog vlažnih nogu dolazi do mekšanja i listanja noktiju. Ne zaboravite ni na nokte na rukama, koji mogu da vam prirede muku. Najzad, tokom višednevnih tura – nokti rastu. Ako mislite da ćete neke od ovih problema moći da rešite nožićem, grdno se varate, jer je to odličan recept da se pošteno nagrdite.

Imajte na umu da je grickalica, baš kao četka za zube ili gaće – lični predmet i ne deli se okolo. Zbog vašeg velikog srca preko grickalice možete da zaradite celu abecedu hepatitisa i krvno prenosivih bolesti. Dakle: čuvajte je samo za sebe.

Lonče

Imate svoj bidon ili meh i svoju vodu ne delite s drugim planinarima. To je sasvim ok. Svi pravi planinari znaju da je količina vode lična odgovornost, te da ići nepripremljen na stazu znači veliku nelagodnost, padanje u nesvest zbog dehidracije i ugrožavanje cele grupe. Sa druge strane, svakome se može desiti da ostane bez vode i ne verujem da postoji planinar koji će odbiti da čoveku u problemu da vode. Ali budimo realni, niko ne voli da mu nepoznati ljudi oblizuju flašu iz koje će on kasnije piti. Kada imate lonče – bilo da ste hajker koji je uradio domaći ili očajnik kojem se priviđa fatamorgana – biće vam lako da to uradite higijenski ispravno.

Dovoljno vam je malo aluminijumsko lonče koje se lako pere i teško uništava.

Igla

Ne, ne treba da nosite šivaću mašinu na planinu, ali jedna obična mala igla, koja može da napravi rupicu na vašem žulju, mora biti obavezan deo pribora. Igle sigurnice iz kompleta prve pomoći obično su dosta tupe, tako da njima možete napraviti više štete nego koristi. Žulj nikada ne pokušavajte da probušite ni nožićem ili grickalicom, jer rizikujete da napravite suviše veliku rupu na naduvanoj opni, što može izazvati ljuštenje kože i dosta suza. Dovoljan je samo jedan „boc” koji će drenirati sadržaj žulja i omogućiti lepeljenje razdvojenih slojeva kože. Posle par sati ste kao novi!

Pištaljka i baterijska lampa

Ove dve stvari nikada ne odvajajte i ne vadite iz svog ranca. Izlišno je opisivati funkcije i upotrebu ovih predmeta. Bitno je da su vam pri ruci kada zatrebaju.

One thought on “Oprema – da li ste kompletni?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *