• Нед. јул 21st, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Tehnologije – idemo đonom!

ByJovan Jarić

авг 7, 2018

Kako nastaju planinarske cipele? – nije toliko važno pitanje, koliko je bitno šta to znači prilikom njihovog odabira i kupovine…

Cipela je nešto što nas kroz civilizaciju prati već… Pa, mogli bismo reći oduvek. Baš kao što je bolje biti bogat nego siromašan, tako je uvek bilo bolje biti obuven, nego bos gazati po trnju… Danas, čini se, pored najnovijih tehnologija i svih mogućih i nemogućih materijala, teško možete pronaći lošu cipelu, a posebno planinarsku. Međutim, nije retkost da vam upravo one – visokotehnološke – zinu već posle nekoliko nošenja. U čemu je problem?

Stopala koja kvare cipele

Svaka cipela se sastoji od gorenjeg spoljog dela, unutrašnje postave, potplate i đona. Ukoliko su u pitanju klasične planinarske cipele, gornji deo će biti čvrst, izrađen od goreteksa, kože ili veštačke kože, ili sistema membrana koje omogućavaju disanje stopala, a sprečavaju prodiranje vode. Unutrašnja postava kod ovih vrsta cipela obično se sastoji od izolacionih slojeva i punjenja koje obezbeđuju udobnost. Potplata je sistem uložaka i struktura koje cipeli daju čvrstoću i sprečavaju prodiranje vlage s donje strane, dok je đon zapravo samo gumena platforma sa kramponima. Sve ovo je dobro spojeno – sašiveno, ulepljeno, zakucano, zavareno… – a često i opšiveno gumenom trakom kako bi se sprečilo prodiranje vode na rizičnom spoju gornjeg dela cipele i đona. Budući da se danas koriste specijalne vrste lepkova, veća je verovatnoća da se materijal pokida, nego da se ovaj spoj odlepi. Ipak, tolike su planinarske cipele „prozevale” bez obzira na kvalitet i proizvođača. Uzrok tome su naša stopala.

Svako od nas ima specifičan oblik stopala, gazi drugačije i ima različite tačke oslonca. Setite se samo kako izgleda đon vaše „gradske cipele” posle jedne sezone! Asfalt je „pojeo” neke delove đona, a neki su, čini se – nedirnuti. Ovo isto se dešava i u unutrašnjosti cipele. Delovi našeg stopala prosto upiru u pojedine tačke, čak i kada nosimo odgovarajući broj. Na tim mestima materijal se tegli i popušta, te remeti okolne strukture spojene šivenjem ili lepljenjem. Zbog toga je važno birati cipele za koje znamo da imaju dobru konstrukciju i kvalitetno našivanje tabanice. Zvuči komplikovano, a zapravo nije…

Klasik spoj

Spajanje gornjeg dela cipele sa donjim može se izvesti na nekoliko načina. Najjednostavnije je to učiniti tako što se napušteni materijal gornjeg dela obuće podvuče pod potplatu i učvrsti, nakon čega se cipele spajaju na donje struktire – nekada ekserčićima, a danas lepkom. Kako je kontaktna površina s lepkom relativno mala (oko 1 cm) ovo baš i nije neka čvrsta veza, te je je klasik spoj rezervisan za „gradske cipele”. Kod sportske obuće, koja se izlaže velikom naporu, ova metoda se zaobilazi u širokom luku i koristi se kombinovana metoda šivenja i lepljenja.

Slip spoj

Ova vrsta podrazumeva sistem šivenja gornjih slojeva cipele celom dužinom i lepljenja za donje strukture. Koristi se za izradu najfleksibilnijih cipela, laganih treking ili trkačkih patika. Budući da gornji deo obuće ne čini više debelih membrana, već mrežica ili tanji slojevi poliestera, oni su ostavljeni dovoljno dugački i oblikovani su tako da se idealno sreću na sredini gazišta. Kada se ove strane spoje, gornji deo se zagreje parom i zateže, a mašina na dnu pravi čvrst šav. Gornji deo se zatim hladi i opušta kako bi se odole mogli postaviti potplata i đon.

Strobel spoj

Strobel je trajan i pouzdan spoj za „sportsku eleganciju” i sportsku obuću šireg đona (skejterske patike, na primer). Postupak je veoma sličan kao i kod slip spoja, samo postoji dodatak – donja membrana, koja se šivenjem po ivici i spaja s gornjim delom. Ovaj materijal je dosta krut i prilikom šivenja cipela zadržava finalni oblik. Nakon toga, baš kao i u prethodnom slučaju, cipela se hladi i priprema za lepljenje slojeva gazišta.

Varijacije s prekolopom

Kako bi se postigla čvršća veza, u slučajevima kada zbog predebelog gornjeg dela cipele slip spoj nije moguć, koristi se tehnika „napuštanja” najčvršćeg (gornjeg) sloja, pozajmljena iz klasičnog spoja. U tom slučaju cipela se šije strobel metodom, ali je gornji materijal ostavi malo duži, pa se on podvije ispod sloja potplate (nekada pravljenog od vrste kartona, a danas uglavnom plastike) i tek onda lepi za donje slojeve potplate i đon.

Na ovaj način se mogu ojačati prsti, tako što se „napusti” materijal koji formira „kapu” cipele i tada je obuća namenjena za treking i dvoranske sportove

(košarka, odbojka…). Ukoliko, pak, na isti način ojačate zadnji deo cipele, dobijate obuću za bildere, dizače tegova i sve one sportove koji proizvode veliki pritisak na zadnju ložu. Kada se napravi preklop celim obimom stopala – imate prave planinarske cipele.

Ovo su bile osnove izrade obuće, i tehnologija je danas manje-više ista. Ipak, gotovo svaki proizvođač ima neku svoju „malu tajnu”. Postoje konstrukcije poput „Blake”, „Blake/Rapid”, „Goodyear welt”, „Norwegian Storm Welt”, „Stitch down Veldtschoen welt”… „Bologna Construction” ako ste baš fenseri i hipsteri… Međutim, ovi nazivi ne treba da vas opterećuju, jer to su sve načini na koje se ojačava osnovni „strobel” šav. Cilj je izabrati udobne i pouzdane cipele koje garantuju upotrebu atestiranih materijala, vrhunskih veziva i, ono što je najvažnije – kvalitetne spojeve.

U dućanu

Kada kupujete planinarske cipele posebnu pažnju obratite na deklaraciju. U njoj možete pronaći korisne podatke o materijalima, a ona treba da sadrži i ključnu reči „Board Lasting”. To znači da su gornji slojevi pokrova cipele dobro podvučeni i pričvršćeni, tako da su manje šanse da vam cipele „prolaju”.

Nećemo isticati brendove, ali ćemo napraviti jasnu podelu: dajte prednost proizvođaču koji se pre svega bavi planinarskom obućom. To znači da je najverovatnije u svojoj laboratoriji osmislio, razvio i patentirao specijalne materijale, te da ima sopstvenu tehnologiju kako bi unapredio način šivenja i lepljenja. Sigurno ima jedinstvene i dobro čuvane recepture za lepkove, baš kao što su i razne mešavine gume koje će se naći na đonovima stroga poslovna tajna. Garancija na njihove proizvode traje najmanje godinu dana, a čak i kada nešto krene nizbrdo – možete očekivati da ćete biti obeštećeni. Cena… Da, sigurno je veća, ali obećani kvalitet garantuje godine intimnog druženja po najnegostoljubivijim terenima.

S druge strane… Razni brendovi koji u ponudi istovremeno imaju sportsku obuću, satove, šipke za šator, vesla i pomoćne točkove za bicikl – zapravo samo štampaju svoj logo na različite „no name” brendove. S njima možete imati sreće i kupiti zadovoljavajuću obuću za malo novca. Biće to pristoje cipele za treking, ali dok ste u njima – ne sanjajte o vrhovima, jer nije vredno rizika da do kuće gacate bosi. Ukoliko se pak ne slažete s nama – ne možemo vas naterati da budete u pravu…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *