• Суб. апр 20th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Predstavljamo vam deo trinaestogodišnjeg iskustva Zimske škole visokogorstva koju tradicionalno organizuju Planinarsko – smučarsko društvo „Železničar” Beograd i Planinarski savez Beograda…

Tehnicka-Nikola RadojevicZimsko visokogorstvo i uopšte bilo kakav boravak na planini u zimskim uslovima zahteva od nas određenu psiho-fizičku pripremu. Takođe, ovakvi uslovi podrazumevaju i određenu specifičnu opremu koju u letnjim uslovima ne koristimo. U daljem tekstu pokušaćemo da vam prenesemo deo trinaestogodišnjeg iskustva Zimske škole visokogorstva u odabiru opreme, njenom korišćenju i veoma važnom održavanju opreme, transportu i skladištenju nakon njene upotrebe. Svi smo svesni da je oprema skupa i da teško dolazimo do nje. Pitanje je da li shvatamo da je na raznim terenima, poput Komova, Durmitora ili Prokletija, presudno za našu bezbednost da li smo sa sobom poneli cepin, dereze… Ili smo ih zaboravili u toplini naših domova? Samim time, ako želite da se bavite ovim sportom, na vreme usvojite da bez opreme i obuke se ne ide na zahtevne zimske uspone i boravke u planini. Navešćemo najvažnije delove tehničke opreme bez kojih se ne kreće u visoke planine u snežnim uslovima. To su: cepin, šlem (zaštitna kaciga), tehnički pojas i dereze.

CEPIN

Cepin služi za lakše i bezbednije penjanje uz strme padine, za kopanje stepenica u snegu i ledu, kao i za osiguranje ili zaustavljanje kod padova i klizanja. Takođe, koristan je i za pravljenje osiguravališta (štandova u snegu). Na tržištu možete naći različite varijante, u zavisnosti od uslova za koje su namenjeni. Postoji više tehnika držanja cepina i više tehnika njegovog korišćenja. Osnovna je da cepin mora da bude postavljen uz padinu kako bi imao funciju pri hodanju gde je rog cepina okrenut iza nas a lopatica u pravcu kretanja. Veća sigurnost u penjanju dobija se jedino povezivanjem cepina prusikom sa tehničkim pojasom. Cepin je vrlo opasna alatka ako se nepravilno koristi i transportuje. Kad god je cepin na rancu mora imati zaštitu od gume na svojim oštrim delovima! Sve u svemu, cepin je osnovni i nezamenljiv deo opreme za hodanje u snegu i ledu. Položaj cepina u odnosu na padinu.

zimska-velika

Veoma je važno da njegovi nazubljeni delovi roga uvek budu naoštreni kako bi bili u maksimalnoj funkciji. Oštrenje ovakvih delova tehničke opreme se izvodi ručno turpijom za metal i trebalo bi ovo raditi češće. Mnogo je primera raznih nesreća u planini u kojima su planinari, visokogorci ili alpinisti zbog svoje lenjosti ili neobučenosti doživeli velike neprijatnosti, a pored njih i ostatak grupe sa kojima su se zaputili ka nekom vrhu. Jedan od ovakvih primera jasno govori o prethodnoj rečenici. Na strmim padinama zaleđenog snega na završnom usponu na vrh Prokletija iskusan planinar je pao 150m niz planinu. Ne zbog svoje neobučenosti u korišćenju tehničke opreme već zbog početničke greške koja se ogledala u tome, da dok je prečio već pomenutu opasnu padinu uz upotrebu samo dereza nije mogao da zaustavi svoj pad jer mu je cepin bio uredno spakovan na rancu a ne u ruci kako sva pravila nalažu. Na njegovu sreću sve se završilo bez većih povreda.

tehnicka - cepin
Upoznajte cepin

1. Rog
2. Glava cepina
3. Lopatica
4. Gurtna koja se stavlja oko ruke da cepin ne bi spao
5. Graničnik koji služi da gurtna ne bi spala do šiljka cepina, ili sa cepina,
6. Termo izolacija donjeg dela cepina, takođe služi kao zaštita cepina od raznih udaraca obično je od gume
7. Šiljak

 

tehnicka - SlemŠLEM (ZAŠTITNA KACIGA)

Šlem je obavezni, sastavni deo opreme prilikom bilo kakvog kretanja po steni, glečeru ili prilikom boravka na terenu gde postoji opasnost od pada kamenja. Šlem štiti glavu od udara kamena, pada na glavu i udaranja glavom o stenu. Šlem je dobro sredstvo za amortizaciju udarca, te mora da ima visoku lomnu i probojnu čvrstinu, kao i zaštitu od udara kamena velike brzine a malog gabarita. Šlem bi morao da ima opciju da se na njega može postaviti čeona lampa. Od velike važnosti je da pri nošenju uvek nosite zakopčanu gurtnu ispod brade. Jer ako to ne učinite, pri padu šlem spada i nema nikakvu funkciju. Dobar šlem poseduje podešavanje za širinu glave i obično je taj sistem u vidu plastičnog točkića koji stežete i otežete dok ne fiksirate dovoljno šlem za glavu. Pri kupovini obratite pažnju da zimi nosite debelu kapu pa nekada i dve i samim time pomenuti sistem mora da bude dovoljno širok. Šlem nema neko posebo održavanje. Dok je u jednom komadu i sve gurtne i plastični delovi funcionišu možete ga koristiti. Šlem je deo lične opreme. Na Durmitoru u toku priprema za uspon na Monblan pozajmili smo šlem od jednog od naših vodiča učesnici uspona koja je svoj zaboravila. Vežbali smo korišćenje cepina i dereza na strmim padinama ispod stenovitih litica Savinog Kuka. Dok je isti vodič raspremao gelender nakon vežbi pogodio ga je u glavu veoma brz mali kamen, od čijeg je udara pao na sneg. Otok i jak bol je na sreću bila jedina posledica ovog događaja. Ovaj, a i mnogo sličnih događaja su neminovni ako se šlem ne koristi na mestima gde je neophodan.

POJAS

U novije vreme postoje bitne razlike između pojaseva za različite planinarske discipline. Razlike su u konstrukciji, visini težišta načinu oblačenja… Pojas je obavezni sastavni deo visokogorske opreme kada se zahteva bilo kakav rad na užetu. Za zimske uslove važno je da pojas može da bude podesiv u zavisnosti koliko slojeva odeće nosimo na uspon. Važno je napomenuti da se pojas navlači preko jakne da bi smo lakše manipulisali sa užetom i ostalom tehničkom opremom. Ovakav pojas možemo improvizovati od prusika ili gurtne. Potrebno vam je oko 3,5m prusika ili gurtne koje ćete spojiti čvorom za nastavljanje (za prusike) ili kravatnim čvorom za gurnte. Sve više su upotrebi pojasevi koji su sastavljeni od sedežnjeg i gornjeg pojasa jer bolje upijaju dinamički udar pri padu. Takozvani komplit pojasevi. Ovakav pojas je u prednosti u odnosu na sedežnji jer pri padu telo ima manju mogućnost da se rotira i na taj način da se desi neka povreda. Pojasevi se mogu koristiti dok god su svi delovi u funkciji. U počecima planinarstva nisu postojali pojasevi, nego su se planinari navezivali direktno na uže vodičkim čvorom.

tehnicka - pojas1.sedežni pojas, 2.komplit pojas, 3. gornji pojas


DEREZE

Služe za sigurnije hodanje po tvrdim snežnim i ledenim strmim padinama i glečerima. Postavljaju se na cipele, na kojima moraju stajati čvrsto. Cipele takođe treba da budu čvrste da bi dereze efikasno funkcionisale. Mogu se povezati gurtnama ako su starijeg tipa, ili preklapanjem automatskog osigurača kod novijih modela. Na cipelama postoje posebni žljebovi kod pete i prstiju u koje se montiraju poluautomatske i automatske dereze. Dereze se izrađuju od lakih metalnih legura visoke čvrstoće i otpornosti na sve spoljašnje uticaje. Imaju od šest do dvanaest zubaca koji se oštre a prilikom transporta zaštićuju. Hod u derezama treba da bude malo širi da bi se predupredilo saplitanje i povređivanje. Na novijim tipovima postoje plastične zaštite ispod dereza koje sprečavaju gomilanje snega. Ova metoda funkcioniše odlično na suvljem snegu, dok kada je sneg mokar nema veliku upotrebu. Zbog neadekvatnog znanja vezivanja dereza i loše uvežbanosti, dešavalo se u prošlosti da su planinari gubili živote jer im je jedna dereza spala na najkritičnijem delu uspona. Na vama je da dobro upoznate opremu kod kuće i da uvežbavate njeno montiranje i korišćenje pre odlaska na opasne terene. Ni ovi veoma otporni materijali nisu imuni na habanje i na višegodišnje aktivno korišćenje. U ovo smo se uverili kada smo silazili sa glečera Weismise u Švajcarskim Alpima pri poslednjem koraku i silasku na morenu jedna dereza je pukla na mestu između prednjeg i zadnjeg dela dereza.

tehnicka - dereze1. automatske dereze za ledeno penjanje, 2. poluautomatske dereze


NAOČARE (GLEČERKE)

tehnicka - Naocare glecerkeNaočare u planini generalno se koriste radi zaštite naših očiju od uticaja UV zračenja i raznih drugih spoljašnjih uticaja. Kada govorimo o zimskom boravku u visokim planinama sužavamo upotrebu naočara na takozvane glečerke. Ovakvih naočara ima puno modela i proizvođača. Ali sve imaju zajedničko to da im je kategorizacija stakala t.j. zatamnjenje stakala sa oznakom Category 4. Pored ove zaštite poseduju i sve ostale koje se odnose na zaštitu oka od UV zraka. Pogrešno je mišljenje da treba nositi bilo kakve zatamnjene naočare bez ikakve zaštite, jer tada se zenica oka širi pod uticajem zatamnjenih stakala i propušta štetno zračenje direktno u oko. Mnogo je bolje ne koristiti ovakve naočare i u tom slučaju treba ići bez njih jer ćemo tada automatski se truditi da pritvorimo oko i umanjiti uticaj UV zraka.

Naočare nam takođe štite očni živac od hladnoće, od raznih udara različitim predmetima i ulepšavaju nam pogled na predele koje posećujemo. Ovakve naočare su dizajnirane da zaustave svetlost sa svih strana i svako treba da odabere model za sebe koji mu skroz prianja uz lice. Pored glečerki koriste se ski naočare ili takozvane Brile. Njih koristimo pri lošem vremenu i pri jakom vetru. One su odlični toplotni izolator i pogled kroz njih je mnogo lep i atraktivan u odnosu na gledanje golim okom. Kao dodatak na naočare možete koristiti zaštitu za nos, koja je veoma efikasna u sprečavanju opekotina nosa. Vodite računa o vašim naočarima jer od njih mnogo toga zavisi u boravku u planini. Preporuka je da se sa sobom nose po dva para u slučaju gubljenja ili nečeg sličnog. Čistite ih tkaninom koja je za to predviđena. Mnogi su planinari dobili snežno slepilo jer nisu hteli ili želeli da nose naočare kako bi pocrneli i hvalili se time kada se vrate kući sa planine. Naš savet je da uvek brinete o svom zdravlju i o svojem poznavanju i korišćenju opreme koja vam čuva život. U planine idemo da bi se lepo proveli i družili, bavili sportom i ono najvažnije da se kući vratimo zdravi, nasmejani i puni pozitivne energije za svakodnevni život.

Tehnicka-UIAAOznake na opremi

Garanciju da je baš vaš komad opreme atestiran, odnosno siguran za korišćenje, predstavlja oznaka na njemu – CE ili UIAA. To znači da je komad opreme prošao veoma rigorozne testove i da zadovoljava sve tehničke uslove za sigurnu upotrebu.

Tekst: Nikola Radojević, vodič PSS M.B: 268, Foto: Nikola Radojević, SXC, Dremastime

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *