• Нед. јул 14th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Altimetri, ili svemoćne čuke

Da li su nam i koliko potrebni multifunkcionalni ručni časovnici? Pored toga što imaju svemisrki dizajn, evo nekoliko sitnica koje će vam otvoriti oči i novčanik!

Planirana maršruta, reference za snalaženje u prirodi, predviđanje vremenskih prilika, podaci o nadmorskoj visini, brzini kretanja, otkucajima srca… Današnji outdoor satovi su multufunkcijski, ali i mnogo više od toga jer mnogi modeli sve ove podatke mogu da proslede u vaš računar. Ukoliko želite ozbiljno da se bavite bilo kojim outdoor sportovima, neophodno je da imate jedan ovakav satić. Za mnoge to je, pre svega, stvar prestiža, ali praktična funkcija ovih satova je neosporna. GPS uređaji imaju većinu ovih funkcija, a ručni sat ima neophodnu kompaktnost – na vama je da odlučite šta vam više odgovara. Svaki dobar multifunkcijski sat je vodootporan. To znači da treba čitati sve ono što piše sitnim slovima, a podatak „water resistant 30 m” ne treba uzimati zdravo za gotovo. Šta zapravo ovaj podatak govori? Oznaka „water resist 30 m” ne znači da sa ovim satom možete da zaronite na 30 metara dubine i da ga ostavite u nasledstvo svojim unucima.

altimetri-velika

Zapravo, ovo je oznaka testa statičkog pritiska koji garantuje besprekoran rad u „splash/rain” uslovima, ali na totalno potapanje zaboravite. Satić će bez problema preživeti kišu i prskanje, ali ako skočite u bazen, slobodno se oprostite od njega. Vodene sportove mogu da prežive tek ručni časovnici sa oznakama „water resistant 50 m” i većim, dok ronilački satovi imaju sopstvenu kategorizaciju. Altimetar ili visinometar sve je prisutnija komponenta multifunkcijskih satova i usko je vezana za funkciju barometra, odnosno predviđanja vremenskih prilika i storm alarm (alarm za nevreme). Kako funkcioniše po principu merenja vazdušnog pritiska, može da pogreši za koji metar, pa je neophodna kalibracija na nivou mora ili uz pomoć GPS uređaja. Naravno, postoje i časovnici sa GPS modulom, koji pored horizontalnih prostornih koordinata pruža i vrlo precizne podatke o vertiklama, odnosno visini. Jedini problem sa ovim naprednim uređajima jeste to što je prava umetnost ugurati modul u ručni časovnik i obezbediti dovoljnu izdržljivost baterije. Najlakši ručni sat s GPS modulom na svetu težak je 50 g, a baterija će izdržati neverovatnih 12 sati sa uključenim GPS-om. Iza ovog mališana stoji kompanija Seiko Epson.

altimetri-01

Kod ove vrste uređaja sa modulom neophodna je vidljivost sa satelitima. Termometar je digitalan, a senzor se nalazi u unutrašnjosti sata, što znači da na njega utiče temperatura vašeg tela i sunce. Za precizne podatke neophodno je da skinete sat sa ruke i sačekate da se nekoliko minuta termički stabilizuje. Kako ne biste šokirali senzor, ne treba ga izlagati ekstremnim temperaturnim promenama ili ostavljati na suncu. Satovi sa funkcijom praćenja kardio aktivnosti, odnosno imaju senzor pulsa, tipični su sportski satovi za trkače. Danas ove spravice listom imaju integrisan senzor i više se ne isporučuju sa trakom za grudi. U zavisnosti od memorije, satovi mogu da pamte više unosa, a postoji i mogućnost prebacivanja u računar. Ukoliko želite da znate kojiko svaki vaš korak vredi u kalorijama – nabavite ovu naprednu čuku!

Više o „water resistant” oznakama možete da pronađete na Internet stanici www.en.wikipedia.org/wiki/Water_Resistant_mark

Suunto X10

altimetri - Suunto X10Drug u planini

Model koji poseduje osnovne satelitske navigacione mogućnosti, kao i digitalni visinomer, i to sve bez dodatne težine ili vonkfactor od ruke. Ovaj ručni računar omogućava vam da prikupite i do 500 tačaka i 25 detaljnih unosa trekova, podataka o nadmorskoj visini, barometarski pritisak, stranama sveta i temperature. Kako sat radi na isti način kao i GPS uređaji – pritisnite „start” i vaš X10 će automatski prikupiti trek vašeg puta. „Memorijskim tačkama” možete obeležiti važne tačke poput raskrsnica ili kampova, a ako se zagubite, tu je uvek funkcija „trackback”, koja će vam pomoći da se vratite na polaznu tačku. Da vam bude jasno, ovaj sat nije GPS na čijem će ekranu iskočiti mapa, već ćete dobiti koordinate koje vam mogu pomoći da se locirate u topografskoj karti.

Težina: 76 g
Cena: 550 $
www.suunto.com

Tissot T-Touch Expert

altimetri - Tissot T-Touch Expert2Moćni fenser

Multifunkcijski sat sa touch-screen tehnologijom? Iako mislite da je to uz ovakav dizajn samo fensi bonus, razmislite dvaput. Tissotov „komad” košta tričavih 995 dolara, a ako već treba da ispovratite tolike pare, treba da znate da na njemu ništa nije izlišno i slučajno. Ovaj model omogućava da su prelazi između opcija vreme, nadmorska visina, vremenski uslovi, kompas, temperatura ili štoperica vrlo jednostavni, čak mnogo lakši nego da petljate po bočnim tasterima. Samo da znate da „touch-screen” besprekorno radi čak i kada imate rukavice. Postoje verzije sa čeličnim i titanijumskim kućištem. Šta god da izaberete – ovaj sat vredi svakog centa.

Težina: 91 g
Cena: 995 $
www.tissot.ch

Freestyle Nomad

altimetri - Freestyle NomadPlastikaner čeličnog srca

Altimetar/barometar/compas u simpatičnom pakovanju u mnogim testovima pokazao se kao precizan instrument. Iako ima „30 m resistance”, vrlo je izdržljiv i u prilično „mokrim” situacijama. Iako je spolja plastičan, telo sata je izrađeno od čelika. Ekran je krupan, dobro organizovan, sa preglednim slikovnim menijima. Meni bar u centru prikazuje na koji način da dođete do funkcije koju želite.

Težina: 79 g
Cena: 160 $
www.freestyleusa.com

TESTIR’O ZA VAS

altimetri - canyon-sat-CNS-SW6-sportMultipraktik

Cenom je prijemčiv, a opcijama i preciznošću ne zaostaje za skupom konkurencijom. Ako kupujete multifunkcijski sat, uzmite u obzir i Canyon…

Multifunkcijski satovi firme „Canyon” verovatno su najprijemčiviji za naše tržište. Pored prihvatljive cene, presudan je podatak da, na primer, model CNS-SW6 ni po čemu ne zaostaje za skupljom konkurencijom. Budimo realni, ovaj model nije naoružan GPS-om, ali tu je gomila sitnica koji ga čine odličnim multipraktikom. U specifikaciji piše da je altimetar/termometar/barometar sa senzorom za merenje i prikaz vremenskih uslova, otporan na manja prolivanja tečnosti. Nabavio sam polovan satić, koji je imao malu, gotovo zanemarljivu ogrebotinu na boku kućišta i rešio da sve to proverim. Načelno, altimetar je precizan i „omašuje” u granicama dozvoljenog. Metar tamo – ovamo, ne može da bude tako ozbiljna mana, ukoliko je sve ostalo besprekorno štima. U poređenju sa konkurencijom, to je sasvim zadovoljavajuće, jer će i najpreciznija čuka, naoružana GPS modulom, početi da švrlja kod table sa istaknutom nadmorskom visinom. Druga važna sitnica je vodootpornost. Kiša mu ne smeta – dokazano. Nisam imao srca da ga testiram na nenamerno prskanje, ali verujem da bi se sasvim dobro proveo. Ukratko: Polovan satić i dalje me dobro služi i nema razloga zašto ga ne bih preporučio svima. Ako vam njegov izgled i dizajn odgovaraju – možda je ovo pravi multifunkcijski sat za vas.

Zoran Kalinić-hodač

Tekst: Moja planeta , Foto: SXC, Dremastime

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *