• Пет. јун 14th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Trka preživljavanja 2016.

Pola litre vode, mentalna snaga i pametni telefon za preživljavanje u divljini

Više od 160 učesnika „Telenor Trke preživljavanja” učestvovalo je u dvodnevnoj avanturi na planini Zlatar (Srbija)…

Zlatar, 04.10.2015. – Nakon Valjevskih i Sokolskih planina, Zlatibora, Jagodnje i Boranje, Južnog Kučaja i Mokre Gore, 7. „Telenor Trka preživljavanja” preselila se na planinu Zlatar. Start i okupljanje učesnika bio je zakazan između hotela „Panorama” i „Zlatarski Zlatnik” na samoj planini Zlatar, a nadomak Nove Varoši.

IMG_5366

Ljubitelji prirode, avanture i izazova, sedmu godinu za redom su testirali svoje granice u novoj Telenor Trci preživljavanja, organizovanu od strane sportske organizacije „Wild Serbia”. U netaknutoj prirodi planine Zlatar, preko 160 učesnika trke, rešavalo je brojne izazove – od nalaženja izvora pitke vode, paljenja vatre uz pomoć kresiva, do pravljenja skloništa u kojem su proveli noć.

IMG_5575

Trka preživljavanja trenutno je najstarija i najveća avanturistička trka koja se organizuje u Srbiji. Trka se realizuje jednom godišnje, svaki put na drugoj lokacij,i sa idejom promocije manje posećenih i divljih predela naše zemlje. Trka je podeljena u tri kategorije – Avantura, Opstanak i Porodica, koje čine timovi od dva do četiri takmičara. Učesnici u kategoriji Avantura prelazili su trasu od 30 kilometara i mogli su da koriste mobilni internet radi lakšeg orijentisanja, pronalaženja korisnih saveta kao i da podele doživljaje sa divljeg dela planine Zlatar. Telenor je omogućio i bonus takmičenje u kojem su učesnici pronalazili sakrivene simbole, a fotografije su postavljali na društvenu mrežu Twiter, zahvaljujući dobroj pokrivenosti Telenorove Pametne mreže na udaljenim lokacijama.

IMG_5751

Takmičari su se neprestano kretali kroz guste šume, livadska prostranstva, kroz strme kanjone i pored vertikalnih litica. Nakon teške orijentacije u šumskim prostranstvima, staza je dalje vodila kroz gornji deo kanjona Mileševke, da bi se opet odmetnula nazad i vratila takmičare na planinu. U samom kanjonu učesnici su išli stazicom u steni koju je isklesala vojska pre više od 50 godina.

IMG_5726

Ni ovogodišnji teren nije bio nimalo lak. Staza je bila veoma teška za orijentaciju u prvom delu, a u drugom delu zahtevna po pitanju penjanja i spuštanja niz strma brda i sam kanjon. Prelepa priroda i krajolik kroz koji su prolazili držali su takmičare motivisanim da izdrže do samog kraja. Na kraju trke sve učesnike je čekao gulaš i zadovoljstvo ličnog uspeha za završenu trku.

Članovi tima „Mečići”, Ana Milosavljević, Bojana Tomašević i Dragan Sretenović, uspeli su da pronađu, fotografišu i objave najviše skrivenih simbola u Telenor Izazovu. Oni su na taj način pokazali da se trasa može preći sa osmehom, pored izazova koje je gusta šuma i divlja priroda stavljala pred njih.

IMG_5771

Najbolji u kategoriji Opstanak, koji su za dva dana prešli oko 60 kilometara i pokazali najveću sposobnost snalaženja u prirodi su Vlada Panić, Vladimir Ranković i Dragan Stanković iz valjevskog tima „Sinovi šume”. Oni su demonstrirali da su fizička spremnost, mentalna snaga i snalažljivost, preduslov za preživljavanje u surovim uslovima.

Najsnalažljiviji tim u kategoriji Avantura bio je tim „Seljačine”, koji je osvojio najviše poena zahvaljujući svojoj snalažljivosti koju demonstriraju već nekoliko godina na Trkama preživljavanja.

IMG_6304

U kategoriji Porodica koja je revijalnog karaktera, najmlađi ljubitelji prirode i deset porodica, takođe su proveli noć pod šatorima uz vatru, na livadskoj površini kod Vodene poljane.

IMG_6324
Telenor je omogućio brzi internet i dobru pokrivenost duž cele rute u netaknutoj prirodi kojom su prolazili takmičari kategorije Avantura. Sve fotografije učesnika trke koje su uploadovane u divljoj prirodi Zlatara se mogu videti na Tviteru, uz pomoć hashtag-a #TelenorTrka.

IMG_6344

POBEDNICI

7. Telenor Trke preživljavanja – Mokra Gora 2014.

Kategorija Opstanak:

1. mesto – „Sinovi šume” iz grada Valjeva (Vladimir Ranković Strelac, Dragan Stanković Lidža, Vlada Panić)

2. mesto – „Volosci” iz mesta Vlasotince (Vladica Stojadinović, Slaviša Milošević, Aleksandar Noke Peskić)

3. mesto – „Hobiti” iz Beograda (Slađana Jovanović, Nikola Perać)

Kategorija Avantura:

1. mesto – „Seljačine” iz Beograda, Valjeva i Loznice (Luka Hamza, Damjan Dakić, Gavrilo Andrić)

2. mesto – „Pink Panteri” iz Beograda (Dejan Jovanović, Stefan Manić, Dejan Mirić, Miloš Vučenović)

3. mesto – „Fire starters” iz Smedereva i Vrnjačke Banje (Saša Gligorov, Matija Živanović)

Telenor Izazov:

1. mesto – ekipa „Mečići” iz Smedereva i Vrnjačke Banje (Dragan Sretenović, Ana Milosavljević, Bojana Tomašević)

Za pobednike su od strane sponzora trke, robne marke Dolomite i Expedition, obezbeđene vredne nagrade u vidu outdoor opreme. Prvoplasirane ekipe su dobile patike Dolomite Steinbock Rocket GTX specijalno dizajnirane i prlagođene za ovu vrstu aktivnosti.

I ove godine kvalitet ekipa se u odnosu na ranije godine značajno podigao. Konkurencija je veća, timovi dolaze fizički pripremljeni, sa odličnom orijentacijom na karti i odličnim predznanjem o jestivom bilju u prirodi. Znanje koje pokazuju za snalaženje i pravljenje bivaka i vatre je više nego dovoljno za realne uslove preživljavanja.

S godinama unazad, ova manifestacija je postala opšte poznati brend u Srbiji, koji okuplja istinske ljubitelje prirode i promoviše najlepše od prirode Srbije.

Na kraju, bitno je napomenuti, pored velikog broja učesnika manifestacija je završena bez povreda i gubljenja ekipa. Iako je teren jako nepristupačan i obiluje medvedima, vukovima i ostalim divljim životinjama, sve je proteklo u najboljem redu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *