• Суб. мај 25th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

GSS dobili međunarodne sertifikate za spasavanje na brzim vodama i u poplavama

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije dobili su međunarodne sertifikate za spasavanje na brzim vodama i u poplavama. Obuka je održana u Hrvatskoj, na reci Cetini, od 26. do 30. novembra, u organizaciji Hrvatske gorske službe spašavanja.

Dešavanja u poslednjih nekoliko godina, a posebno nakon majskih poplava, prilično jasno stavljaju do znanja da je dijapazon angažovanja Gorske službe spasavanja Srbije sve veći i veći. To zahteva brže prilagođavanje potrebama za sistematskim planiranjem izvođenja spasavanja, obučavanjem spasilačkih timova i opremanjem službe. GSS Srbije poseduje veliko iskustvo i znanje, koje je neophodno proširiti i konstantno dopunjavati, između ostalog i upoznavanjem sa obukama spasilačkih službi iz regiona, ali i šire.

U okviru ovih nastojanja, četvoročlana ekipa spasilaca GSS Srbije pohađala je obuku Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) za spasavanje na brzim vodama i u poplavama. Obuku su vodili instruktori HGSS-a sa licencom međunarodne organizacije “Rescue 3 (R3) International” za izvođenje obuka ove vrste. Ukupan broj polaznika kursa bio je 10 (šest spasilaca iz HGSS-a i četiri spasioca iz GSS Srbije).

Tokom obuke, kroz četiri radna dana obrađen je veliki broj teorijskih i praktičnih tema: pretraživanje reka i obala za nestalom osobom, standardi obuka spasilaca na vodi, osnovna pravila spasavanja na vodi, opasnosti u spasavanju na vodi, hidrologija, spasavanje u poplavama, oprema (lična i ekipna) za spasavanje na brzim vodama i u poplavama, procena rizika, plivanje u brzoj vodi, načini spasavanja u brzoj vodi, čvorovi, sidrišta, tehnike spasavanja sa užadima, spasavanje u poplavama i dr.

Poslednjeg dana obuke održana je završna vežba koja je obuhvatala organizovanje i izvođenje pretrage, kao i praktičnu demonstraciju spasavanja u brzacima reke Cetine. Po završetku vežbe obavljeno je polaganje ispita. Svi polaznici su uspešno završili obuku i dobili sertifikat R3 i zvanje „Swiftwater and Flood Rescue Technician“, koje važi naredne tri godine.

***

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS Srbije. GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.

Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima. Načelnik Gorske službe spasavanja Srbije je član Republičkog štaba za vanredne situacije. GSS Srbije je član međunarodne spasilačke organizacije za površinsko spasavanje – IKAR-CISA (Internationale Kommission Für Alpines Rettungswesen – Commission Internationale de Sauvetage Alpin), kao i međunarodne spasilačke organizacije za spasavanje u podzemlju – ECRA (European Cave Rescue Association), i svoj rad usaglašava sa preporukama ovih organizacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *