• Пон. јун 24th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Združena vežba pretrage – Avala 2015

Kada se Avala ‘zacrveni’

Združena vežba pretrage terena za nestalom osobom „Avala 2015“ održana je 16. maja u organizaciji Gorske službe spasavanja Srbije. Vežba je imala regionalni karakter. Okupila je 170 učesnika, predstavnika spasilačkih službi iz regiona (Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine) i državnih organa i nadležnih službi iz naše zemlje (Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Vazduhoplovnog saveza Srbije, JP „Srbijašume“, radio amatera). Gorsku službu spasavanja Srbije predstavljala su 74 spasioca sa dva potražno-spasilačka psa.

Slučajevi gubljenja ljudi na planinskim i šumskim terenima nisu tako retki. Gube se stara i slaba lica, dementne osobe, hronični bolesnici, deca, ali i sposobni i iskusni pojedinci na nepoznatom terenu. Gubljenja se dešavaju u svim vremenskim uslovima i dobima dana i noći. U ovakvim slučajevima, poziv za pomoć se upućuje Gorskoj službi spasavanja, koja je nosilac spasavanja na nepristupačnim terenima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ukoliko poziv blagovremeno stigne, u zavisnosti od procenjene hitnosti aktiviranja spasilačke ekipe, proces planiranja, organizovanja i izvođenja pretrage za nestalim osobama sproveden pravovremeno i adekvatno, rezultira njenim uspešnim rešavanjem. Međutim, često se dešava i da poziv stigne dosta kasno nakon prijavljenog nestanka osobe, kada je nemoguće bilo šta preduzeti.

Pretraga terena za nestalom osobom predstavlja vrlo kompleksnu aktivnost. Svaka faza akcije mora biti pravilno sprovedena, počevši od prikupljanja podataka, pravljenja profila nestale osobe i donošenja verovatnih scenarija, planiranja zona češljanja terena, raspolaganja i raspoređivanja pretražnih resursa. Osim toga, praksa je pokazala da je i vrhunska koordinacija beskorisna ukoliko na terenu nisu prisutni visoko obučeni spasioci sa iskustvom u pretrazi terena češljanjem i korišćenjem svih sredstava namenjenih bržem pronalaženju unesrećenih.

Pretraga terena 2

U ovakvim situacijama, spasioci moraju da imaju odeću i obuću prilagođenu terenu na kome se akcija odvija, neophodno je da poseduju opremu da mogu da se kreću po terenu, lociraju povređenog, pristupe mu, zbrinu i transportuju do mesta gde će mu biti ukazana medicinska pomoć.

Sve to je u okviru vežbe „Avala 2015“ obrađeno i demonstrirano. Osnovni ciljevi vežbe bili su uvežbavanje procedura izvođenja pretraga, usaglašavanje procedura i produbljivanje saradnje sa gorskim službama iz regiona i uvežbavanje koordinacije i saradnje službi sistema zaštite i spasavanja iz naše zemlje.

Transport povredjenog

Prema scenariju vežbe na Avali je nestao mladić. Poziv za pretragu upućen je spasiocima Gorske službe spasavanja Srbije od strane Policijske ispostave Beli Potok u ranim jutarnjim satima. Štab intervencije je na osnovu prikupljenih informacija planirao izvođenje akcije i koordinirao resursima. Osim spasilaca GSS Srbije, u pretragu su uključene službe iz okruženja, kao i nadležne organizacije iz sistema zaštite i spasavanja iz naše zemlje.

U prvoj fazi, brzom pretragom terena, spasioci su pretraživali „vruće“ tačke, a u drugoj pristupili „češljanju“ terena po zonama. Određene segmente zone pretrage pretraživali su timovi sa spasilačkim psima, teren je izviđan iz vazduha pomoću motornih paraglajdera, letelica na daljinsko upravljanje, a u radu su korišćene termovizijske kamere, geografski informacioni sistem i GPS uređaji.

Dogovor pred polazak na teren

Ekipa za komunikaciju, koju su činili predstavnici Unije radio amatera Srbije i mreža za opasnost, uspostavila je sistem veze na spasilačkoj intervenciji.

Tokom pretrage, spasioci su naišli i na dve povređene osobe, pa je, paralelno sa aktivnim traženjem nestalog, vršeno pružanje prve pomoći i evakuacija povređenih.

Nestali mladić uspešno je pronađen u popodnevnim satima. Nakon pružene prve pomoći transportovan je do štaba akcije.

Po završetku vežbe obavljena je analiza radi sumiranja utisaka i izvlačenja zaključaka.

Narednog dana održan je sastanak predstavnika spasilačkih službi iz regiona na kome su detaljnije analizirani rezultati vežbe i dogovoreni pravci dalje saradnje, dok je deo učesnika obavio trening sa potražnim psima.

U  pretrazi su ucestvovali i potrazno-spasilacki psi

Vežbu su posetili predstavnici: Vojske Srbije (Specijalne brigade), Ministarstva unutrašnjih poslova (Sektora za vanredne situacije, Helikopterske jedinice MUP-a, Protivterorističke jedinice), Rusko-srpskog humanitarnog centra, Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Vazduhoplovnog saveza Srbije i JP „Srbijašume“.

Organizaciju vežbe pomogle su kompanije: Nestle, Knjaz Miloš, Red Bul Srbija, NIS i Reno Nisan Srbija, kao i firme koje su ustupile na korišćenje tehnička sredstva koja se nalaze u njihovom asortimanu: Skajsens, Infotim, Kimtek i Damiba. U realizaciji vežbe učestvovali su i firma GDI GISDATA, Unija radio amatera Srbije i mreža za opasnost, KBES „Soko“ Požega i volonteri.

Transport pronadjene osobe

Sistem zaštite i spasavanja u našoj zemlji uključuje veliki broj organizacija i subjekata. Svaka od njih poseduje velike mogućnosti, ali tek kroz koordinirani zajednički rad moguće je nositi se sa svim izazovima da se otklone opasnost po živote i imovinu i saniraju posledice nepogoda i katastrofa, opšti je zaključak učesnika združene vežbe „Avala 2015“. Uvežbavanje koordinacije rada i saradnje službi na terenu na združenim vežbama ovog tipa doprinosi povećanju njihove uspešnosti.

Foto: Marija Piroški, Darko Ranković i GSS Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *