• Pet. jun 9th, 2023

Moja planeta - magazin za aktivni život

Zelena ekonomija za razvoj regiona

ByJovan Jarić

jul 22, 2020

EKOLIST 74

Redakcija Ekolista nastavlja seriju tekstova i daje ogovore na pitanje šta je zelena ekonomija i koji je njen značaj za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Kada se govori o „zelenim” temama, jedna od glavnih stavki je „zelena ekonomija”. Na prvi pogled jasno je šta ovaj termin znači, ali slika je mnogo šira. UNEP je definisao „zelenu ekonomiju” kao ekonomiju čiji rezultati dovode do poboljšanja ljudskog blagostanja i socijalne jednakosti, dok značajno smanjuje rizike po životnu sredinu.

Redakcija „Ekolista” sprovodi projekat „Zelena ekonomija u funkciji zaštite životne sredine” koji je podržan u okviru regionalnog projekta „GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona (Green Economy for Advanced Region)”. GEAR ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Severne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje principa zelene ekonomije.

Glavne aktivnosti uključuju treninge za predstavnike organizacija civilnog društva na temu zelene ekonomije, javnog zastupanja i lobiranja, učešća u donošenju odluka, praćenja javnih politika, upravljanja projektnim ciklusom i slično, upoznavanje sa primerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu kroz studijsku posetu EU i prezentacije u ciljnim zemljama, dodelu grantova za organizacije civilnog društva, regionalne konferencije na temu zelene ekonomije i zelenog preduzetništva, izradu studijena temu mogućnosti razvoja zelene ekonomije u ciljnom region itd.

GEAR realizuje FORS Montenegro iz Crne Gore u partnerstvu sa organizacijama Smart kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017.

U najnovijem, 74. broju magazina Ekolist, predstavljena je ideja projekta „Kako da ekonomija urbanih kutaka ozeleni”. U tekstu „Digitalni zeleni bum” objašnjeno je kako najnovija digitalna tehnologija, a posebno blockchain, mogu da se koriste u borbi protiv klimatskih promena. Takođe, donosimo izveštaj sa edukacije „Održivom poljoprivredom do bolje klime”, koja je organizovana u okviru regionalnog projekta „GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, kao i programski specifični trening „Zelena ekonomija i preduzetništvo”, Mreže za ruralni razvoj Srbije.

Ostale objavljene tekstove možete pronaći na linku:
http://ekolist.org/category/zelena-ekonomija/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *