• Суб. мај 18th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Jahorina ultra trail

Jahorinu uglavnom znate pokrivenu snijegom, a sad je vrijeme da je upoznate zastrtu zelenim ćilimom, ukrašenim borovnicama, brusnicama, malinom, kupinom, jagodom, lincurom, kantarionom. Vrijeme je da upoznate njeno šumsko prostranstvo kojim se smjenjuju pojasi hrastovih, bukovo-jelovih i jelovo-smrčevih šuma, te brdskog i gorskog javora, da u njenoj hladovini uživate u outdoor aktivnostima dok vam miris četinarske smole krijepi dušu, a svježa izvorska voda organizam. Vrijeme je da se prepustite avanturi koja na olimpijskoj planini počinje 1. avgusta kada se po prvi put održava Jahorina Ultra Trail.

To nije obična trail trka. Riječ je o dvodnevnom događaju u okviru kojeg će se održati četiri trke. Staze kojima će se trčati povezuju Jahorinu sa drugim dijelovima BiH na način da je cilj svim trkama na istom mjestu na Jahorini dok je startni prostor na različitim lokacijama. Staze duge 10, 35, 50 i 111 km povezuju olimpijsku planinu sa Sarajevom, Romanijom i Višegradom i nude jedinstven doživljaj netaknute prirode, kulturno-istorijskog i graditeljskog naslijeđa. Svaka priča svoju priču i u jedinstvenom slijedu otkriva različite epohe, prirodne ljepote, znamenitosti poput Baščaršije, Kozje ćuprije, pruge uskog kolosijeka koja je spajala Sarajevo i Višegrad, lokalitete sa stećcima i arheološkim iskopinama, most Mehmed-paše Sokolovića, Andrićgrad… Na simboličan način staze oživljavaju nekadašnju tzv, „Carigradsku džadu”, koja je Bosnu preko Drine spajala sa Turskom. Kroz simbol mostova, prije svega Kozje ćuprije koja se nalazi na jednom i višegradske ćuprije na drugom kraju staze, spajaju se predanja, legende, kulture, trkači u svoj svojoj različitosti.

Romanija

Zbirno mjesto je Jahorina sa koje će organizator učesnicima obezbjediti prevoz do startnih lokacija. Na startnim lokacijama trkače očekuje razgledanje, posluženje i tehnički sastanak s organizatorom. Trke počinju prema utvrđenoj satnici i odvijaju se unutar vremenskog limita koji ostavlja dovoljno vremena da svako kombinujući trčanje i hodanje uspješno stigne do cilja. Satnica je sačinjena na osnovu projekcije prema kojoj bi prvoplasirani na svim stazama trebali pristizati u cilj već oko podne. Dužinom staza učesnike čekaju bogate okrepne stanice a u cilju pita/ćevap/baklava party. Olimpijski centar Jahorina svim takmičarima poklanja besplatnu panoramsku vožnju šestosjedom do vrha Ogorjelica sa kojeg mogu uživati u pogledu na Trebević, Treskavicu, Romaniju, Visočicu, Bjelašnicu.

Sanja Kavaz

Sanja Kavaz, direktorica trke

– Kada je trebalo osmisliti staze koje bi bile zanimljive trkačima iz BiH a posebno onima iz inostranstva, pokušala sam razmišljati kao oni i trasirati staze tako da zadovoljim njihova očekivanja. Mnogi moji prijatelji dođu u posjetu Sarajevu i ne stignu otići do Jahorine ili obrnuto a imali su u planu i jedno i drugo. Kroz Midi Trail koji počinje na Baščaršiji i završava na Jahorini, dali smo idealno rješenje kombinujući trčanje kroz stari dio grada, divljinu koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini i planinskim stazama koje s Pala vode do Jahorine. S druge strane, Ultra Trail povezuje dvije turističke destinacije, Andrićgrad i Jahorinu između kojih su skriveni krajolici izuzetne ljepote. Maxi Trail spaja dvije planine, Romaniju i Jahorinu, između kojih je samo par kilometara asfalta, a sve ostalo su stazice kroz šumu, grebenom, proplancima i zemljanim putevima. Najkraći Mini Trail je kružna staza i namjenjena je trkačima koji vole sprint, brze staze ali i početnicima, rekreativcima koji vole boravak u prirodi. Lagana je zbog čega smo na ovoj stazi uveli i posebnu kategoriju „Porodica”. Osim nas i radnika šumskih gazdinstava koji su nam bili vodiči, sve staze su obišli i izviđači BH MAC-a, agencije koja se bavi deminiranjem i uklanjanjem eksplozivnih sredstava kako bi potvrdili njihovu bezbjednost. O sigurnosti trkača na stazi tokom trke brinuće pripadnici Gorske službe spašavanja.

Goran Miljković, učesnik JUT

– Posebna draž trail trčanja je uživanje u prirodi, a trail trke mi omogućavaju da prođem stazama i bogazama kojima nisam prošao i vidim predele koje nisam video. Privlači me ideja da ću na leto krenuti iz Višegrada, preko Romanije, do samog cilja na Jahorini. A tu su i dobri prijatelji koje ću opet sresti. I verovatno upoznati neke nove super likove, kako što to obično biva.

Tanja Stojanovski

Tanja Stojanovski, učesnica JUT

– Prvenstveno idem na Jahorina Ultra Trail jer nikad nisam trčala po bosanskim planinama, želim da što više vidim novih gradova, prirode, planina, a ovo je idealna prilika za upoznati prirodne lepote Bosne baš kroz njenu prvu ultra trail trku.

Trčanje i trail u BiH

Trail trčanje je aktivnost na otvorenom koja u BiH privlači sve više rekreativaca i sportista. S obzirom da trčanje generalno postaje sve popularnije, veliki broj vježbača praktično kroz trail spaja potrebu za rekreacijom i boravkom u prirodi. Za ovu aktivnost u Bosni i Hercegovini ne morate putovati daleko od kuće jer se prve planinarske staze, čobanski puteljci ili šumski putevi nalaze par kilometara van grada. Za potrebe Jahorina Ultra Traila, planinarsko društvo Javorina, kao organizator trke, će u saradnji sa lokalnim planinarskim društvima trajno markirati i urediti 140 km staza. Osim trajne markacije, staze će bti označene i privremenom markacijom, tačnije zastavicama koje će trkačima olakšati kretanje u prirodi i uslovima smanjenje vidljivosti, odnosno, noći. Osim za trku, staze će se nakon toga koristiti i za planinarske pohode i brdski biciklizam.

Goran Miljkovic

Jahorina danas

Rijetka su mjesta kao što je Jahorina gdje je priroda bila tako darežljiva i podarila čovjeku ambijent za potpuno uživanje. Jahorina pripada dinarskom planinskom sistemu. Dužina masiva koji dominira i koji nema jasnih morfoloških, bioloških, hidroloških međa, kao ni jasne granice između susjednih planina je od 25 do 30 kilometara, a širine od pet do 15 kilometara. Najviši vrh je Ogorjelica (1.916 mnv). To što se nalazi na mjestu uticaja dvije klime (mediteranske i kontinentalne) njen reljef, geološki sastav, vegetacioni pokrivač i riječni slivovi kao značajni modifikatori klime daju joj određene specifičnosti. Zahvaljujući geološkom sastavu koji ne propušta vodu Jahorina obiluje mnogobrojnim izvorima, posebno u gornjim dijelovima i obično na istoj nadmorskoj visini. Stotinjak vrela i izvora se poput paukove mreže pletu prema rijekama Miljacki, Prači i Željeznici. Hladna, bistra i čista voda jahorinskih potoka i rijeka bogata je ribom, pa i najstrasniji ribolovci ovdje mogu zadovoljiti svoje strasti. Na prvom mjestu je potočna pastrmka, zatim klijen, krkuša, lipljan i mladica a ima i riječnih rakova. Od životinja koje su svoje stanište našle na prostorima Jahorine treba izdvojiti srneću divljač, te medvjeda kao najatraktivniju divljač. Tu su još i divlja svinja, divojarac i divokoze, vuk, lisica, jazavac, divlja mačka, kuna zlatna i kuna bjelica, zec i vidra koja nastanjuje potoke i rijeke. Povremeni i privremeni stanovnici Jahorine su i jarebica kamenjarka, lještarka, tetrijeb, ptice selice koje se na putu ka jugu neko vrijeme zadržavaju na Jahorini, te jastreb i orao kao stalni stanari. Na lokalitetu Prače postoje dva izvora mineralne vode od kojih se jedan zove Kiseljak. Po narodnom predanju ova voda liječi stomačna oboljenja i u njenu ljekovitost vjerovali su još i stari Rimljani o čemu svjedoče ostaci cijevi rimskog vodovoda i keramike.

ravna planina

Jahorina nekad

Ostaci srednjevijekovnih gradova i utvrđenja i nekropole stećaka srednjevjekovnih spomenika zanimljivi su kulturno-istorijski spomenici koji svjedoče da je ovaj kraj nekada bio raskrsnica svih važnijih puteva, ali i centar zemlje Pavlovića jedne od najmoćnijih i najuglednijih porodica bosanske države u vrijeme kralja Tvrtka Kotromanića. Iz srednjeg vijeka su i ostaci utvrđenog dvora na vrelu Paljanske Miljacke koji je pripadao čuvenoj srpskoj despotici Jerini, ženi despota Đurađa Brankovića. Na nepristupačnom terenu iznad mjesta gdje se sastaju Paljanska i Mokranjska Miljacka u Bulozima, o starom gradu Litovac danas svjedoče oskudni istorijski podaci – kameni ostaci kao i narodna predanja koja nas vode i do Starog Grada – Hadidjeda gdje se nekada kovao novac za srednjevjekovnu bosansku državu.

Za ljubitelje speleologije

Nedaleko od Jahorine se nalaze pećina Orlovača koja prema mišljenju stručnjaka spada u red najljepših i najzanimljivijih na prostorima bivše Jugoslavije, zatim smještana visoko u stijenama mitske gore Romanije – Novakova pećina čuvena po hajduku Starini Novaku, pa pećina u Bogovićima, Litovac u koritu Miljacke, te pećina Lednjača iz koje se još prije dvadesetak godina vadio led u vrijeme ljetnih vrućina.

Tekst: Sanja Kavaz

Foto: Igor Simović, Haris Avdić, Igor Simović, Nataša Đurić, Sanja Kavaz, Edin Tuzlak, Mihailo Bogdanović, Denis Ruvić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *