• Пет. јун 21st, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Pozivamo vas na Planinarski Tabor u Grbaji – Prokletije 2016 god.

 

Pitaćete: zašto je taj Tabor nešto što ne sme da se propusti?

Razloga je mnogo, reći ćemo vam samo neke:

Dođite zato što vas tamo čeka prelep masiv Prokletija;

Zato što je tamo dom “Branko Kotlajić”, koji su izgradili planinari “Radničkog” iz Beograda, svojim entuzijazmom, svojim rukama, svojom ljubavlju;

Zato što su taj deo Prokletija još pre šezdesetak godina pohodili planinari Radničkog i tamo načinili prvenstvene uspone na mnoge vrhove.

Začarani lepotom prirode, moćnim vrhovima, tajnom koja ih je neodoljivo privukla da otkrivaju do tad neviđeno, da savlađuju naizgled nemoguće, da postavljaju nove rekorde. Vremenom su tamo nastale legende čijim stopama i dalje hodamo, kao planinari, alpinisti, visokogorci.

prokletije 04

Pokušavamo da dostignemo i ponovimo mnoge prevenstvene uspone, neverovatne podvige u zimskim ili letnjim uslovima. Ta neverovatna magija privlači ljude iz mnogih krajeva sveta, tu se upoznaju, druže i stvaraju prijateljstva za sva vremena.

Dom “Branko Kotlajić” nosi ime po jednom od prvih istraživača Prokletija, koji je pronašao mesto gde će nići kuća Radničkog i otvoriti vrata svima koje vezuje ista ljubav i strast za planinarenjem. On će nam posvetiti “Vodič kroz Grbaju”, posle višegodišnjeg istraživanja i saradnje sa Radonjom Šekularcem, rođenim podno prokletijskih masiva.

Taj vodič će nam pokazati puteve i staze kako da stignemo do svih tih lepota, upoznaće nas sa istorijom, sa ljudima iz tog kraja.

Tabor u Grbaji dobija godinama i nove sadržaje. Nove generacije nastavljaju putevima mnogih prethodnih generacija, dostižu stare i postavljaju nove ciljeve. Razvija se aktivnost podmlatka – “Klinci planinci” sad postaju nova legenda i dom “Branko Kotlajić” sada postaje i njihova kuća kojoj hrle.

prokletije 07

Na ovom Taboru možete učestvovati u visokogorskim akcijama, baviti se alpinizmom ili planinskim trčanjem, novim sprotom koji se tek razvija. Planinari Radničkog stalno obnavljaju dom svojim radom, svojim donacijama, uz pomoć prijatelja iz drugih klubova i njihovim donacijama. Taj dom se voli kao svoja kuća.

Tabor u Grbaji vas zove da i vi ove godine doživite tu magiju koja traje preko 50 godina.

Upoznajte literaturu koju možete dobiti u Grbaji ili u našem „Radničkom“:

– Vodič „Grbaja – gusinjski deo Prokletija“

– Sećanja planinara „Radničkog“

– Život sa planinama, autora Branka Kotlajića

– Hajde da budemo Klinci planinci

– Nebrojeno tekstova, reportaža, fotografija po raznim planinarskim glasilima za koje ne postoje geografske ili državne granice.

Družite se sa planinarima Radničkog, oni vas čekaju na Taboru, u Domu na Prokletijama, kao i u Klubu u Beogradu.

prokletije 05

 

Na Taboru 2014. godine smo proslavili tri jubileja:

– 65 godina PK Radnički,

– 50 godina doma i

– 5 godina našeg ponosa i budućnosti – „Klinaca planinaca“.

 

Planinari, visokogorci, alpinisti, planinski trkači

Pozivamo vas da sa nama budete na Taboru 2016. Potrudićemo se, kao i svih prethodnih godina, da budemo dobri i nesebični domaćini i da vas upoznamo ili podsetimo na našu jedinstvenu i nezaboravnu dolinu – Dolinu Grbaje.

Ove godine će se Tabor održati u periodu od 30. 06. do 03.07. PK Radnički će organizovati prevoz za sve učesnike koji se odluče da putuju sa nama i to iz Skerlićeve ulice, 30.06. u 21 čas. Važno je da se svi ostali koji će na Tabor doći sopsvenim prevozom, prijave organizatoru kako bi im se ostavila mesta za šatore i da se pojave na zvaničnom otvaranju Tabora 01.07. u 9 sati.

prokletije 08

Ove godine, u planu aktivnosti tokom Tabora, se nalaze najlepši vrhovi grbajske doline. I to:

-prvi dan Karaula

-drugi dan Severni vrh (u slučaju loše bezbednosne procene, rezervni plan je Karanfil Ljuljaševića)

-treći dan Planinska trka.

Ako niste upoznati, planinska trka Volušnica je prvi put organizovana prošle godine. Takmičili su se dečaci i devojčice, seniori i seniorke, a takođe i veterani i veteranke. Tada je “staza“ bila dugačka oko 3500 m i imala 750 m vertikalnog uspona. Odlučili smo da vas ove godine malo više namučimo i nateramo Vas da se svojski oznojite ako želite da dođete do medalje.

prokletije 06

Trka je porasla i imaće gotovo 1000 m vertikalnog uspona i spusta i preko 12 km dužine. Kao i prošle godine start trke će biti kod planinarskog doma “Branko Kotlajić“, i onda već poznatom stazom kroz šumu do vrha Volušnica, gde je prošle godine bio kraj trke.

Kada stignete do Volušnice, najteže je iza Vas, a ispred će biti veličanstveni vidici. Pošto se nismo samo njih radi peli toliko visoko, nastavićemo dalje grebenom do Popadije, koja je ujedno i najviša tačka ovog grebena. Staza nas dalje vodi do prevoja Ćafa i katuna Ravni ključ. Odatle ćemo pratiti zemljani put koji će nas sve vratiti do doma “Branko Kotlajić“, tj. do cilja.

Grbaja nas čeka!

Vera Živić, Planinarski klub Radnički

One thought on “Pozivamo vas na Planinarski Tabor u Grbaji – Prokletije 2016 god.”
  1. Pre oko 35 godina posetio sam ovaj vaš lep dom..U sećanju mi je da sam peo vrh smrznutog čoveka. Kako se to sada zove i da li je to greben sa priložene fotografuje.Hvala na odgovoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *