• Пет. јун 14th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Fit young hiker crosses stone steps in hiking boots

 

Analiziraćemo razlike između teksilnih i kožnih cipele, i otkriti koje su lakše za održavanje

Kožne cipele su od poznate u svetu planinarstva još iz perioda prvih planinara-botaničara, koji su u svojim kožnim gojzericama šetali po planinama, pa sve do pionira alpinizma, koji su gorske gorostase takođe pohodili u kožnoj obući. Podsetimo da je od osamdesetih godina prošlog veka, kako je tehnologija napredovala, nastale tekstilne cipele sa membranom i sa njima i kombinacija tekstilno-kožnih cipela.

Kožne cipele više nisu ono što su bile pre 30 i više godina kad je kvalitet kože bio mnogo bolji nego danas i cipela je, kako spolja, tako i iznutra, bila obložena kožom. Današnje kožne cipele uglavnom su sa sintetičkim ulošcima i iznutra su obložene sintetikom.

Sa pojavaom tekstilnih cipela, kvalitet kožnih cipela je drastično opao, jer su materijali od kvalitetne kože dosta skuplji, pa je ubrzo usledio odgovor da danas imamo 90% veštačke kože u proizvodnji obuće (sky, eko koža…) koja je dominatna kod jeftinijih bredova, a koji se rade za hiper markete i sportske lanace.

koza   koza i tekstil   tekstil i sintetika
Koža                                        Kombinacija koža-tekstil         Sintetički materijali

 

Zima – leto

Svakako da je zabluda da postoji tekstilna ili kožna cipela za četiri sezone. Naime, temperaturne razlike su ogromne – zimi idu ospod -20 °C, a leti iznad + 30 °C, i ne može se očekivati nemoguće. Takođe, ni konstrukcija, ni šara na đonu, nisu isti za letnje i zimske ciple, kao i na approach (cipele za sipar, via ferate i pristup do stene).

Đon na cipeli za proleće, jesen i za zimske uslove nije isti, šara nije ni približno slična, a težina cipela dosta varira (tekstilne idu od 800 g, a kožne od 1.500 g po paru cipela).

Verovatno vam se desilo da vam neadekvatne cipele klizaju u zimskim uslovima (sneg). Paralalela tome je zimaska i lenja guma na autu, jer material kao ni šara na auto gumi-cipeli nije ista. Podloga je različita i kombinacija gume na minusu u zimskim uslovima stvaraju kontraefekat proklizavaju, jer guma – đon postaje krut, steže se i nema svojstva zimske gume.

Važan faktor – čarape

Takođe, i odabir čarapa (pored debljine cipele i izbora materijala – kožna ili tekstilna) predstavlja važan segment koji bitno utiče na znojenje stopala. Treba voditi računa o čarapama, jer pamučne čarape kao i 100 % vuna stvaraju kontraefekat. Znojenje i vlaga potparuju stopalo i u kombinaciji sa debljom cipelom stvaraju osećaj toplote u zimskim uslovima, dok posle dužeg hodanja dolazi do hlađenja prstuju i smrzavanja, jer vlaga nema gde da izađe, a noge budu mokre.

Lakše održavanje

Tekstilne cipele rade se u kombinaciji sa obrnutom kožom i tanje su od kožnih, pa tako i lakše. Mekše su u zglobu, lakše su za održavanje i brže oblikuju formu prema stopalu. Pored toga, imaju dodatne bampere u petama koji služe da apsorbuju udare na petu pri silascima sa vrhova.

1Verovatno ste primetili da je kod poznatih prozivođača cipela zastupljenija tekstilna obuća. To nije slučajnost i za to ima više razloga.

Naime, u proseku, u istoj klasi cipele tekstilne jeftinije, praktičnije za održavanja, manja je potrošnja sprejeva za održavanja… Materijal je prilagođen da lakše apsorbuje sredstva za održavanje, prima samo koliko mu je potrebno i višak, dok je kožnoj cipeli potrebno daleko više spreja, jer po prirodi upija više vode od sintetike.

Sve više poznatih svetskih proivođača Saleva, Asolo, Garmond, Lomer u svojoj ponudi imaju obuću gde preovlađuju kombinacija tekstilno-kožne cipele.

Tekstilne cipele – approach cipela je nova kategorija, jer su namenski rađene za drugačiju podlogu, sipare, ferate, penjanje lakših smeri… Mogu biti poluduboke ili plitke, uglavnom dominiraju plitke i rade se od sintetike sa kombinacijom obrnute kože i to na u procentima 70% sintetika, 30% koža.

 

 

Tekstilne cipele:

– Jeftinije su u istoj klasi cipele,

– Lakše su u proseku od 250-700 g,

– Prosečna težina 400-550 g (zavisi od broja),

– Mekše su i bolje se prilagođavaju stopalu,

– Lakše su za održavanje,

– Bolje dišu jer su u proseku tanje od kožnih,

– Debljina zida cipele 1,6-1,9mm

Kožne cipele:

– Debljina zida cipele 2,2-2,7 mm, prednost i mana u zavisnosti od godišnjeg doba,

– Zahtevnije i teže se održavaju,

– Konstrukcijski su tvrđe cipele,

– Duže imaju početni oblik i formu,

– Brže strada membrana,

– Koža postaje porozna i zateva dodatno ulaganje u sredstva za održavanje,

– Zbog lošeg održavanja (sredstva za održavanje) brže propuste vodu i koža postaje kruća zbog velikih promena temperature,

– Slabije dišu,

– Ostaju vidljiviji tragovi soli na koži,

– U proseku duže traju, jer su deblje i zimi su toplije.

 

Tekst: Aleksandar Brborević, Outdoor shop

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *