• Суб. мај 25th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Ono što je srpska Skyrunning asocijacija priredila zaljubljenicima u planinsko trčanje i planinarenje 11. jula na Besnoj kobili (Srbija) može se jednostavno opisati kao vrhunski doživljaj i nezaboravno iskustvo…

Na Besnoj kobili održana je četvrta trka u Nacionalnoj Skyrunning ligi i posle Sokolovog puta (1. maja), drugi Sky Race u 2015. godini. Ovog puta takmičari su imali priliku da uživaju u fenomenalnim prizorima prirode na obroncima jugoistočne Srbije. Iako je naziv planine takav kakav je, ono što je ipak karakteristično za nju jeste da je ovo bio svakako pitomiji Sky Race od Sokolovog puta, idealan za početnike u planinskom trčanju. Dužina staze bila je 25 km uz 1.800 metara uspona, a takmičari su odmerili snage u dve kategorije – trkači i planinari.

skyrunning-besna kobila-01

U subotu u osam sati ujutru iz samog centra Vranjske Banje (420 metara nadmorske visine) označen je start trke. Cilj je bio na 1.923 mnv i više od 100 učesnika iz Srbije i inostranstva imalo je priliku da uživa u fantastičnom pogledu sa vrha, a većina takmičara se i prvi put upoznala sa netaknutom prirodom na Besnoj kobili, koja je sigurno sve ostavila bez daha. Trkači i planinari morali su da prođu pet kontrolnih tačaka, a na poslednjoj ih je sačekala nagrada u vidu fenomenalnog pogleda na Crnook, Valoge, Vardenik, Milevsku i Šar planinu…

skyrunning-besna kobila-02

Učesnici su evidencioni karton overavali najpre na Lukovoj glavi (7,5 km), da bi se zatim uputili ka Srpskoj čuki (13 km). Usledila je Prosečenica (20 km), pa Raskršće Besna kobila (23,4 km) i na samom kraju vrh Besne kobile (25 km). Kao i na prvom Sky Race–u ove godine, Sokolovom putu i na ovom je najbrži bio Kristijan Stošić. Rođeni Vranjanac trijumfovao je pred svojim sugrađanima i tako ubeležio drugu pobedu u sezoni (na Vertikalnom kilometru na Rtnju zauzeo je drugo mesto). Stošić je na cilj stigao posle dva sata i 36 minuta. Na pobedničkom postolju pridružio mu se drugoplasirani Duško Momić rezultatom dva sata i 47 minuta. Momić je na prethodnoj trci na Staroj planini bio najbolji na najdužoj distanci od 122 km. Samo minut posle njega treće mesto osvaja Milovan Milić.

skyrunning-besna kobila-03

U ženskoj konkurenciji pehar je otišao u ruke Tanje Stojanovski. Ona je trku završila za tri sata i 51 minut i tako je, posle pobede na 122 km na Staroj planini, još jednom ponela epitet najbrže devojke. Drugo mesto pripalo je Mirjani Kovačević, koja je ostvarila rezultat četiri sata i 17 minuta. Ana Milosavljević stigla je treća na cilj i to samo pet minuta posle drugoplasirane. U kategoriji planinara osvojenim prvim mestom mogao je da se pohvali Branimir Šešelja vremenom od tri sata i 46 minuta. Druga pozicija pripala je Janku Đuriću (četiri sata i 20 minuta), dok je Dejan Nešković treće mesto osvojio pošto je kroz cilj prošao posle pet sati i 12 minuta.

skyrunning-besna kobila-04

Andreja Tepavčević je stazu prešla za četiri sata i 29 minuta i tako bila najbrža planinarka. Posle 45 minuta kao druga kroz cilj prošla je Jovana Subić (pet sati i 14 minuta). Ubrzo posle nje, pobedničko postolje obezbedila je i Irena Pavlović, koja je posle pet sati i 25 minuta došla do treće pozicije.

skyrunning-besna kobila-05

Kako su organizatori naveli, Besna kobila predstavlja pravi biser Srbije i poseduje ogroman potencijal za razvoj aktivnog turizma. Pobednici, kao i svi učesnici, oduševljeno su napustili Vranjsku Banju, srećni zbog činjenice da su upravo prešli 25 km po potpuno netaknutoj prirodi u ovom delu naše zemlje i pritom uživali u mnoštvo divnih predela. Tako da je ova trka bila dobitna kombinacija, jer su pored takmičara i organizatora, posle tog 11. jula zadovoljni bili i Vranjanci. Imali su priliku da uživaju i budu deo jedne skajraning trke i samim tim da predstave svoj grad i okolinu, koji su zaista posebni. Organizaciju trke pomogli su Turistička organizacija Vranja, Grad Vranje, Atletski klub „Vranjski maratonci”, volonteri i lokalno stanovništvo. I sve je bilo za čistu desetku.

skyrunning-besna kobila-06

KALENDAR SKYRUNNING TRKA U SRBIJI ZA 2015.

1. mart – Avala Sky Trail

21. mart – Rtanj Vertical Kilometer

1. maj – Sky Race Sokolov put

5-7. jun – Ultra trail Stara planina

11. jul – Sky Race Besna kobila

25. jul – Prokletije Vertical Kilometer

2. avgust – Šarplaninski Sky Race

19. septembar – Tornička Bobija Sky Raide & Ultra Sky Marathon

skyrunning-besna kobila-07

 

Projekat „Promocija turističkih potencijala ruralnih krajeva Srbije kroz outdoor sportove” sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *