• Суб. мај 18th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Uspešan start druge skyrunning sezone

 

Nova sezona nebeskog trčanja otpočela je sa prvim trkama u martu na novim izazovnim destinacijama u Srbiji i regionu. Trka na snegu, trka od mora do neba i trka u kamenu obeležile su otvaranje i zagrevanje za novu skyrunning sezonu…

Prva trka, „Kopaonik SkyTrail” održana je 5. marta na najtežim stazama za skijanje. „Kopaonik Sky Trail” okupio je preko 100 takmičara iz Srbije i regiona, na snežnoj stazi gde se trčalo 15,2 km uz 1.800 m uspona. Prezahtevan zadatak ili ne, sa startom u pet časova ujutru iz Brzeća i ciljem kod hotela „Grand”, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Izlazak sunca na snežnim vrhovima Kopaonika, izazovni usponi i klizavi silazak niz staze, obogatio je iskustvo mnogim trkačima koji su po prvi put učestvovali na ovakvom sportskom događaju u Srbiji. Trku je u vremenskom limitu uspelo da završi 80 takmičara, a najbolje rezultate u muškoj kategoriji ostvario je Kristijan Stošić, na cilj je stigao nakon jednog sata i 56 minuta, dok je prvoj dami na cilju, Sofiji Arapović, bilo potrebno 2 sata i 50 minuta. Posebno značajan rezultat ostvario je najmladji takmičar na trci, Aleksa Dragojlović, koji sa 13 godina uspeo da završi trku i na cilj stigne u okviru predviđenog limita. Nova sportska disciplina i atraktivan događaj prezentovao je potencijale Kopaonika koji se mogu iskoristiti na ekološki prihvatljiv način i obezbediti takođe vrhunske trenutke takmičarima o kojima #kopaonikpriča.

Kotor_12

Odmah nakon vrlo uzbudljivog Kopaonika, takmičare je dočekao „Verticalni vikend” u nešto toplijim uslovima i dve trke „Kotor Vertical Extreme” i „Trebinje Verticalni Km”. Nova sportska disciplina, povezala je organizacije iz tri države – „Skyrunning Serbia”; „Orjen Outdoor” i AK „Niskogorci” iz Crne Gore i PD „Vučji zub” iz Republike Srpske. Dve trke formata „Vetical Km”, 19. i 20. marta okupile su oko 200 takmičara iz osam zemalja. „Kotor Vertical Extreme” – staza od mora do neba, jedna je od retkih staza na svetu poput Limone sul Garda-e, Canazei-a, Chamonix-a. Start trke bio je na Severnim vratima Starog Grada Kotora – 1 mnv, a cilj na samom vrhu Pestingrad 1.009 mnv, iznad Kotora. Staza je takmičare vodila kroz jedinstvene predele kotorskog zaledja, preko vertikalnog sipara, atraktivnih „Pestingradskih – vilinih vrata” do fantastičnog pogleda na ceo Bokokotorski zaliv. Najbolje rezultate u muškoj kategoriji ostvarili su: Stephan Tassani Prell, SC „Ainring Salomon”, Nemačka, 44:55; Dušan Bazić iz Srbije sa vremenom 46:04 i Darko Vidaković iz Crne Gore sa vremenom 48:09. Najbrža među damama bila je Sanja Kavaz iz BiH sa vremenom 58:47, drugoplasirana Sofija Arapović iz Srbije 1:01:53 i Marina Maslek iz Hrvatske sa vremenom 1:03:12.

Kotor_9

Druga trka Vertical vikenda, „Trebinje Vertical”, trka u kamenu održana je sutradan 20. marta na stazi dužine 5,2 km uz 960m uspona. Start trke bio je sa obale reke Trebišnjice 274 mnv i ciljem na vrhu Leotar na 1.228 mnv. Sve vreme trke pružao se lep pogled na grad i okolinu, a sa vrha videle su se planine Orjen, Žijovo, Komovi, Bioč, Volujak, pa sve do Veleža i Biokova. Najbolje plasirani u muškoj kategoriji bili su: Miloš Mikić, iz Nikšića sa vremenom 48:24, Dušan Bazić iz Srbije sa vremenom 48:35 i Aleksandar Štajfer, takođe iz Srbije, sa vremenom 49:10. Svoju pobedu i na drugom VerticalKm ponovo je zabeležila Sanja Kavaz iz „Jahorina Ultra Trail Team”-a sa vremenom 1:00, drugoplasirana Sofija Arapović „Skyrunning Serbia”, 1:05, dok je treće mesto zauzela Marija Đorđević sa vremenom 1:11.

Trebinje_13

Sjajno druženje, lepo vreme, izazovne staze, atraktivni vrhovi, trkači na nivou, vedri, nasmejani, motovisani obeležili su mesec mart i otvaranje skyrunning sezone. Vrlo uspešan start skyrunning lige 2016 i tri nove destinacije pokazuju da skyrunning i planine spajaju ljude na najbolji mogući način.

April je rezervisan za „SkyTrail & UltraSkyMarathon Tornička Bobija”, 29. aprila; u maju se održava „Skyrunning kamp” na Vlasini i uzbudljivi „SkyStairs” u Zubinom Potoku, 14. maja. Poseban izazov očekuje takmičare u junu na Ultra trail-u Stara planina (3. – 5. jun).

Budite deo skyrunning ekipe – „Ne da osvojite, već da budete osvojeni!”

Jelena Todorović
Foto: Miloš Milenković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *