• Нед. јул 21st, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Vojvođanska treking liga 2016. – Deliblatski maraton

ByJovan Jarić

дец 12, 2016

Prvi vikend oktobra obeležila je tradicionalna akcija Planinarskog saveza Vojvodine „U bojama ruja” koju je organizovao Planinarski klub „Jelenak” iz Pančeva. Akcija je organizovana na terenima Deliblatske peščare.

Pored raznih aktivnosti koje je organizator pripremio za svoje goste, održano je i 8. Kolo Vojvođanske treking lige „Deliblatski maraton”. Veliki broj učesnika treking lige, pogotovo takmičara iz Novog Sada, lepo vreme i interesantna staza doprineli su da ovogodišnji „Deliblatski maraton” ostane svima u sećanju. Kraj sezone se bliži pa su se takmičari potrudili da borba za bodove bude na višem nivou.

Staza se pružala kroz pojas Specijalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara” izuzetno lepo obeleženim stazama i interesantnim peščarskim terenom preko dina. Start i cilj maratona bilo je u rekreativnom centru Čardak. Takmičarima su imali izbor jednu od tri staze: mala staza (19 km), srednja staza (32 km) i velika staza (40 km). Za sve tri staze prvih šest kilometara bilo je isto.

Na kontrolnoj tački četiri došlo je do odvajanja kratke od srednje i dugačke. Na KT 6 došlo je do odvajanja srednje i dugačke staze. Isprepletane staze oko rekreativnog centra Čardak, pružile su neverovatan doživljaj svim učesnicima pogotovo onima koji su ove godine prvi put na terenu Deliblatske peščare.
Čestitke svima na savladanoj stazi.

Deliblatska peščara ili Banatski pesak jedinstvena je peščara u Evropi, a nalazi se u jugoistočnom delu srpske pokrajine Vojvodine, u južnom Banatu. Ova prostrana oblast površine od oko 300 km², čije su glavne peščane mase elipsoidnog oblika okružene plodnim lesnim poljoprivrdnim površinama, proteže se između Dunava i jugozapadnih padina Karpata.
Ovaj spomenik istorije prirode Panonske nizije jedno je od retkih pribežišta za mnoge specifične vrste flore i faune, koje u evropskim i svetskim razmerama predstavljaju prirodne retkosti. Peščara predstavlja geomorfološki i ekološko-biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope.

Bogatstvo flore ovog područja se ogleda u postojanju oko 900 vrsta viših biljaka, od kojih su mnoge relikti i rariteti, kao i vrste koje su u svom rasprostranjenju ograničene na Panonsku niziju. Jedino se ovde, u odnosu na čitav prostor Srbije nalaze: banatski božur, stepski božur, Pančićev pelen, šerpet i Degenova kockavica. Svoje stanište ovde je našlo i 20 vrsta orhideja. Prirodnu autohtonu šumsku vegetaciju predstvljaju šume bele lipe i krupnolisnog medunca. Deliblatska peščara je u vegetacijskom smislu mešavina stepe i šumo-stepe, koju odlikuje mozaik travnih, žbunastih i šumskih staništa.

Zbog prisustva velikog broja vrsta ptica, od kojih su mnoge retke i ugrožene, ovo područje je uvršćeno u najznačajnija staništa ptica u Evropi – IBA područje. Iz grupe grabljivica, koje su najugroženije ptice, zastupljene su vrste kao što su: banatski soko, orao krstaš i orao kliktaš. Njihovo pojavljivanje uslovljeno je pašnjačkim površinama i prisustvom tekunice, koja predstavlja osnov njihove ishrane. Od stanovnika životinjskog carstva peščare, ovom prilikom izdvajamo prisustvo: vuka, jelena, srne i divlje svinje.

Prirodne karakteristike i jedinstvenost ovog kraja čine ga pogodnim za rekreaciju, lov i ribolov, nautički turizam, a pre svega ekološki turizam. U cilju zaštite ovog područja, Deliblatska peščara je proglašena za Specijalni rezervat prirode.

Od 2002. godine, Deliblatska peščara nalazi se na preliminarnoj listi Uneska kao područje izuzetnih prirodnih vrednosti.

8. KOLO VOJVOĐANSKE TREKING LIGE – 9.10.2016. Deliblatska peščara

Prezime i ime               Društvo/Klub     Vreme ukupno    Bodovi ukupno
1    Halas Edvard          Spartak Subotica    3:17:34                      81
2    Vekić Milan            Jelenak Pančevo    3:18:41                       78
3    Antić Saša             AK Metalac Valjevo    3:18:46                   76
4    Teleki Đerđ             ARK Tron Palić    3:37:40                        75
5    Obradović Danilo    Balkan Beograd    3:47:25                        74
6    Jaćimovski Dane    Jelenak Pančevo    3:48:40                       73
7    Jocić Bojan            AK Bečej    4:33:00                                 72
8    Ćirić Dragan           Železničar Novi Sad    4:38:52                  71
9    Mitić Aleksandar    Jelenak Pančevo    4:40:30                       70
10  Šafranj Jamanta     ARK Tron Palić    4:40:35                         69

 

Projekat „Promocija prirodnih lepota Vojvodine i sportova koji se odvijaju u prirodi” sufinansiran je od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *